Iš padėties išsisukti padės netradicinis grūdų laikymo būdas

lauko diena3Giedrė PLEČKAITYTĖ
 
Pernykštė patirtis parodė, kad visuomet pravartu pasiruošti galimo derliaus pertekliaus talpinimui, deramam jo saugojimui. Mat užderėjus rekordiniam derliui, ne visuomet užtenka vietos elevatoriuose ar sandėliuose, todėl netradicinis grūdų laikymo būdas – grūdų saugojimas plastiko rankovėse – kaip tik tai, apie ką pravartu pagalvoti kiekvienam žemdirbiui. L. Stonkuvienės agroserviso įmonė, dalindamasi ne vienerių metų patirtimi, šiųmetėje lauko dienoje pristatė grūdų saugojimo plastiko rankovėse technologiją ir jos privalumus.
 
Nuotr. L. Stonkuvienės agroserviso įmonės suorganizuotoje lauko dienoje žemdirbiams buvo pademonstruotas grūdų pylimas į plastiko rankoves.
 
Rizika pasiteisino
 
Liepos 12 dieną grūdus superkančios L. Stonkuvienės agroserviso įmonė, perteikdama trejų metų patirtį, surengė tikslinę lauko dieną, skirtą grūdų saugojimo plastiko rankovėse technologijos pristatymui ir privalumų apžvalgai. Su šia technologija ir darbų atlikimui sukurta modernia technika gausiai sugužėjusius kviestinius svečius supažindino įmonės technikos direktorius Darius Stonkus, firmos „Richiger“ atstovas Mathias Viegend.

„Laima ir Aleksandras Stonkai yra solidūs žmonės, o ne šiaip sau kokie visko prisigalvojantys. Žinant, kad jie turi grūdų elevatorių, iš karto kyla klausimas, kas tokio atsitiko, kad dabar prireikė kažkokių plėvelių. Atrodo, nerimtas reikalas. Žinau, daug kas į šią technologiją žiūri su išankstiniu nusistatymu“,- kalbėjo D. Stonkus, pripažindamas tai, jog iš pradžių ir jiems nekėlė pasitikėjimo grūdų saugojimas plastiko rankovėse. Tačiau 2010 metais visgi išdrįsus tai išbandyti, šiandien džiaugiamasi pasiteisinusia rizika. Akivaizdžią naudą gavę verslininkai apie grūdų saugojimą plastiko rankovėse kalba atsakingai ir drąsiai siūlo kiekvienam ūkininkui tai išbandyti savo kailiu.

Supirko rekordinį kiekį grūdų

„Pernai derlius buvo labai didelis.Visi pamename, kas darėsi per javapjūtę, kai vidury darbymečio daug kur užsidarė grūdų elevatoriai. Ūkininkams buvo skaudžiausia, kai dėl vietos stokos nepriėmė grūdų. Kaimynai užsidarė. Mes labai džiaugėmės. Pirkome grūdus, juos dėjome į rankoves. Pernai per sandėlį prakeliavo rekordinis kiekis grūdų – 60 tūkst. tonų“, - patirtimi dalijosi D. Stonkus. Reikia paminėti, kad į įmonės turimus grūdų elevatorius telpa 33 tūkst. tonų. Tad per pernykštį darbymetį iš ūkininkų supirktų grūdų perteklius sėkmingai sutalpintas į 77 plastiko rankoves, į kurias supilta apie 20 tūkst. tonų.

Išsaugo grūdų kokybę

Žinia apie vis populiarėjantį grūdų saugojimą plastiko rankovėse Lietuvą pasiekė iš Vakarų. Praktika parodė, kad toks grūdų sandėliavimas yra funkcionali ir naudinga priemonė valdantiems komercinius grūdų elevatorius arba grūdų džiovyklas ir norintiems ilgiau išsaugoti optimalios būklės derlių. „Pagrindinis mūsų įmonės arkliukas – sausų, kokybiškų grūdų saugojimas,“ – tikino D. Stonkus. Žinoma, tam būtina užtikrinti optimalų drėgmės, temperatūros ir deguonies balansą. „Paprastai elevatoriuje mes stengiamės išsaugoti drėgmę. Po to iki žiemos stengiamės atšaldyti grūdus. Taigi su šia technologija eliminuojami visi trys faktoriai: sausi grūdai, šalti grūdai ir sotūs deguonies. Tai yra vienas iš svarbiausių dalykų, nes lauk išstumiamas visas oras. Likusi dalis deguonies panaudojama kvėpavimui, išsiskiria anglies dvideginis, kuris užkonservuoja grūdus“, - technologijos privalumus atskleidė D. Stonkus. Tokiu būdu sandėliuojamuose grūduose nesiveisia vabzdžiai, pelės, žalingi mikroorganizmai.

Be to, šis grūdų saugojimas būdas suteikia neribotas galimybes derliaus talpinimui, padeda planuoti gamybos išlaidas. Mat skubotas pardavimo sprendimų priėmimas gali brangiai kainuoti. Tuo tarpu kai grūdai saugiai laikomi, neskubant galima analizuoti įvairius pardavimo variantus ir pasirinkti geriausią.

Pristatyta moderni technika

Lauko dienos svečiams pristatyta firmos „Richiger“ technika bei su ja atlikti parodomieji grūdų pylimo į plastiko rankoves ir jų iškrovimo darbai. Beje, produkcijos sandėliavimui naudojamos trisluoksnės polietileno rankovės. Du balti plastiko išoriniai sluoksniai suformuoti taip, kad apsaugotų nuo UV spindulių, saulės skleidžiamos šilumos, o juodas vidinis sluoksnis skirtas  tamsos užtikrinimui viduje. Panaudotą plastiką rajone sėkmingai superka antrinių žaliavų perdirbėjai.

Grūdus plastiko rankovėse galima laikyti net jei jų drėgmės lygis šiek tiek viršija leistinas normas. Su firmos „Richiger“ pristatoma technika grūdus į plastiko rankoves galima pilti pagal savo nuožiūrą. Pavyzdžiui, į 2,7 metrų skersmens ir 60 metrų ilgio rankovę telpa iki 200 tonų grūdų. Lauko dienos dalyviams pasiteiravus, kokia reikalinga aikštelė užpildytų rankovių laikymui, buvo paaiškinta, jog idealiausiai – betoninė aikštė. Tačiau, kaip teigė D. Stonkus, pritrūkus vietos betonuotoje aikštelėje, pernai dalis jų atgulė dobilienoje bei numulčiuotoje ražienoje. „Pernai trečdalis atsidūrė ant betono. Žinoma, jokia pieva neatstos betonuotos aikštelės. Pievoje esančias rankoves, būtina apipurkšti nuo žolių, kad neįsimestų graužikai“,- patarė D. Stonkus.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.