Kiaulių augintojai deklaracijas galės pateikti ir seniūnijose

kiaulevedePraėjusią savaitę rajono savivaldybės žemės ūkio skyriuje surengtas skubus pasitarimas dėl afrikinio kiaulių maro užkrato pavojaus ir prevencinių priemonių taikymo. Pasireiškus naujiems kiaulių maro židiniams ne tik Rusijos, bet ir Baltarusijos teritorijoje, iškilo realus pavojus dėl užkrato paplitimo ir mūsų rajono teritorijoje.
 
Pasitarime dalyvavo rajono savivaldybės administracijos direktorius Juozas Puodžiukaitis, Šakių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos darbuotojai, rajono seniūnijų žemės ūkio specialistai. Šakių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Alfonsas Kasiliauskas pateikė informaciją apie susiklosčiusią situaciją dėl afrikinio kiaulių maro, paragino visus būti itin budriems ir laikytis visų nustatytų prevencinių priemonių bei reikalavimų. Šiuo metu svarbiausias darbas,- deklaracijų užpildymas.

Grėsmė reali

Dėl gresiančio afrikinio kiaulių maro užkrato pavojaus visi rajono kiaulių augintojai privalo deklaruoti auginamas kiaules Šakių valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje, o kam patogiau, tai gali padaryti savo seniūnijose arba pas privačia veikla užsiimančius veterinarijos gydytojus. Seniūnijų žemės ūkio specialistams išdalintos deklaracijų formos, paaiškinta, kaip jas užpildyti. Didelis dėmesys bus skiriamas gyventojų švietimui ir informavimui. Kaip pastebėjo savivaldybės žemės ūkio skyriaus vedėjas Alfridas Vigelis, situacija išties grėsminga. „Kadangi Lietuvos teritorija ribojasi su Baltarusija, tad ligos užkratas gali pasiekti ir mus. Atsiradus ligos židiniui, tenka naikinti visus gyvulius,- tiesiog sudeginti, nes tik tokiu būdu gali būti sunaikintas užkratas. Pasireiškus ligai, patiriami didžiuliai nuostoliai. Nuo to, kaip žmonės sugebės laikytis nurodymų ir vykdyti visus prevencinius reikalavimus, priklausys, ar pavyks užkirsti kelią šios itin pavojingos ligos užkrato patekimui į mūsų rajoną bei Lietuvą. Žmonės turi būti labai budrūs“,- sakė A.Vigelis.

Kiaulių augintojai, kurie nedeklaruos auginamų gyvulių, ligos protrūkio atveju, gali būti net patraukiami baudžiamojon atsakomybėn. Neužpildę deklaracijų, negalės pretenduoti į jokią valstybės paramą ir nuostolių kompensavimą.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.