Kooperatyvas žemdirbius kviečia burtis draugėn

aleknaiteVioleta SEREDŽIUVIENĖ
 
Jau daugiau nei ketverius metus savo veiklą vykdantis žemės ūkio kooperatyvas „Lietuviškas ūkis“ vienija keletą stambiausių rajono žemės ūkio bendrovių, pieno gamintojų. Beje, šio kooperatyvo durys atviros visiems pieno gamintojams, kurie norėtų tapti kooperatyvo nariais ir darbuotis bendromis pajėgomis.
 
Nuotr. Kooperatyvo „Lietuviškas ūkis“ direktorė E. Aleknaitė ragina ir kitus rajono pieno gamintojus tapti šio kooperatyvo nariais.
 
Suvienijo pieno gamintojus
 
„Galėdami pasiūlyti didesnius pieno žaliavos kiekius, galime iš perdirbėjų išsireikalauti ir didesnes pieno supirkimo kainas. Tad kooperuotis ir dirbti drauge žemdirbiams tikrai apsimoka“,- sako neseniai, tik prieš mėnesį, kooperatyvui „Lietuviškas ūkis“ pradėjusi vadovauti direktorė Eglė Aleknaitė, kviesdama visus stambesniuosius rajono ūkininkus, žemės ūkio bendroves įsijungti į kooperatyvo veiklą.

Šiuo metu kooperatyvas vienija Šakių rajono Grinaičių, Kubilių, Plokščių žemės ūkio bendroves, Paluobiuose įsikūrusią UAB „Noragra“, Marijampolės rajono Vazniškių žemės ūkio bendrovę, kooperatyvui priklauso ir Gerdžiūnų kaimo ūkininkas Sigitas Stanaitis. Visų kooperatyvo narių pienininkystės ūkiai yra modernizuoti, čia įdiegtos naujausios gamybinės technologijos. Per dieną kooperatyvo nariai pieno perdirbėjams pateikia nuo 5 iki 25 tonų kokybiško pieno. Iš viso kooperatyvo pienovežiai per dieną surenka apie 75 tonas pieno, o per metus kooperatyvas perdirbėjams parduoda apie 30 tūkst. tonų žaliavinio pieno.

Supirkimo kainos pakilo

„Šiuo metu didesnę dalį pieno parduodame Lenkijos pieno perdirbimo įmonei „Laktalis“, kitą dalį – „Marijampolės pieno konservams“. Viską lemia derybos ir siūloma pieno supirkimo kaina. Kadangi šiuo metu Lietuvoje pieno supirkimo kainos pakilo, ketiname derėtis su supirkėjais dėl kainų koregavimo, o gal ir ieškoti naujų partnerių“,- apie žaliavos realizavimą kalbėjo kooperatyvo direktorė. Šiandien Lietuvos perdirbėjai žemdirbiams jau siūlo daugiau nei litą už kilogramą pieno, kai tuo tarpu anksčiau kilogramas pieno nekainavo ir lito. Žinoma, šis pieno supirkimo kainų šuolis, nudžiuginęs žemdirbius, neigiamai atsilieps šalies vartotojams,- pieno perdirbimo įmonės jau neslepia, kad jų gaminama produkcija (pienas ir jo gaminiai) tuoj gerokai pabrangs.
 
Pasinaudojo ES parama

Įgyvendinęs ES remiamą projektą „Kooperatyvo veikos konkurencingumo didinimas“, kooperatyvas „Lietuviškas ūkis“ prieš dvejus metus įsigijo keturis naujus pienovežius Mersedes-Benz. Kooperatyvo direktorė pabrėžė, jog kooperatyvas stengiasi suteikti kuo kokybiškesnes ir įvairesnes paslaugas savo nariams. „Mes taip pat perkame ir parduodame pašarus gyvuliams, trąšas, sėklas, įvairius papildus ir mineralus. Visada stengiamės išsiderėti kuo geresnes kainas, kadangi perkame dideliais kiekais. Žemdirbiams, savo kooperatyvo nariams, jau galime pasiūlyti tikrai geras trąšų ar pašarų kainas,“- sakė kooperatyvo direktorė.

Būti kooperatyvo nariu - naudinga

Grinaičių žemės ūkio bendrovė šiuo metu per dieną kooperatyvui pristato apie 8 tonas pieno. Ateityje parduodamo pieno kiekiai turėtų didėti, kadangi bendrovė planuoja gerokai išplėsti melžiamų karvių bandą. „ Šiuo metu turime 400 melžiamų karvių. Per keletą artimiausių metų planuojame bandą padidinti ir ateityje auginti apie 800 karvių. Neseniai įsigijome 100 holšteinų veislės veršingų telyčių, tad jau šį rudenį melžiamų karvių padaugės,“ - apie Grinaičių žemės ūkio bendrovės pienininkystės plėtros planus pasakojo vienas iš bendrovės vadovų Almantas Januškevičius. Anot pašnekovo, šakiečių žemės ūkio bendrovių vadovų ir ūkininkų idėja susivienyti ir įsteigti kooperatyvą „Lietuviškas ūkis“ iš tiesų pasiteisino, - dirbdami kartu visi jaučiasi daug stipresni.

Kooperacija bus remiama

Lietuva pagal kooperatyvų skaičių gerokai atsilieka nuo Europos Sąjungos senbuvių valstybių. 2012 metų duomenimis, Lietuvoje buvo per 200 žemės ūkio kooperatyvų, iš jų stipriausi - pieno gamintojų kooperatyvai, perdirbėjams tiekiantys trečdalį Lietuvoje superkamo pieno („Pieno puta“, „Pienas LT“, „Pieno gėlė“, „Žalioji lanka“ ir kiti). Lietuvos pienininkų asociacija „Pieno karvutė“ suvienijo keturiolika stambiausių šalies pieno gamintojų kooperatyvų. Kooperatyvų turima žaliavinio pieno rinkos dalis kasmet didėja ,- 2009 m. – 18 proc., 2010 m. – 27,4 proc., 2011 m.- 30,3 proc. žaliavinio pieno rinkos. Lietuvos kooperatyvams naujuoju finansiniu laikotarpiu iš ES kaimo plėtros programos ketinama teikti paramą ir skatinti burtis smulkesnius ūkininkus, gamintojus, prekybininkus.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.