Kamino įdėklo montavimo darbai - net miesto pakraštyje gyvenančių šakiečių akiratyje

kaminasAsta GVILDIENĖ
 
Praėjusį antradienį net miesto pakraštyje gyvenančių šakiečių dėmesį patraukė beveik 3 tonas sveriančio maždaug 42 metrų aukščio kamino įdėklo montavimo darbai. Jį į 110 metrų aukštį pakėlusio krano strėlę buvo galima stebėti net Giedručiuose ir Girėnuose. Po antro bandymo įdėklas buvo saugiai įtvirtintas kamino viduje.
 
Nuotr. Įdėklą į kaminą įleido galingas kranas, pakeldamas jį į 110 metrų aukštį.
 
Kaip žinia, šildymo sezono pradžia šiemet dėl atvėsusio oro paskelbta anksčiau nei tikėtasi, todėl norėdama sumontuoti kamino įdėką UAB „Šakių šilumos tinklai“ turėjo porai dienų sustabdyti Gimnazijos gatvėje esančią katilinę.  Pasak įmonės techninio direktoriaus Simano Valaičio, kadangi orai šiek tiek pasitaisė ir šilumos tiekimą į butus sustabdė automatiškai užsidariusios sklendės, vandens pašildymui užteko ir vieno V. Kudirkos gatvėje veikiančio biokuro katilo. Pirmadienį vyko parengiamieji darbai ir pačio įdėklo montavimas bei izoliavimas, o antradienį  - jo įkėlimas į kaminą. Šiuos darbus pagal iš anksto numatytą planą atliko UAB „Enerstena“ subrangovai – energijos montavimo įmonė „Lietemas“. Pirmą kartą įleidus įdėklą į kaminą, paaiškėjo, kad jis per ilgas, todėl teko traukti lauk ir sutrumpinti. Po antro bandymo – viskas atsistojo į savo vietas.

Galingo krano strėlę pastebėjo ir miesto pakraščiuose gyvenantys šakiečiai, todėl šis, galima sakyti šimtmečio darbas, neapsiėjo be žiūrovų. Į 110 metrų aukštį pakelti beveik 3 tonas sveriantį 42 metrų aukščio ir vieno metro skersmens įdėklą buvo pasamdytas galingas, 250 tonų keliantis kranas iš Latvijos. Vien jo atvykimas ir darbas kainavo maždaug 42 tūkst. litų. „Kai sužinojome, kad kamino įdėklo pagaminimas ir montavimas kainuoja 200 tūkst. litų, iš pradžių suabejojome, bet dabar akivaizdu, kad tai visai reali suma, nes krano darbai beprotiškai brangūs,  nerūdijantis plienas brangus, izoliacinės medžiagos brangios,  žmonių darbas brangus. Viską sudėjus, turbūt ir išeitų ta 200 tūkst. litų suma, - patikino UAB „Šakių šilumos tinklai“ generalinis direktorius Laimutis Kasparavičius. – Be to, buvome informuoti ir apie naujas technologijas. Tada  nereikia įdėklo, o užtenka specialiomis medžiagomis padengti kamino vidinius paviršius. Jos sudaro specialų kristalinį sluoksnį, tačiau yra taip pat pakankamai brangios. Todėl ilgai diskutavome, kas pigiau, kas patikimiau. Vis tik viską nulėmė komisijos, kuriai pirmininkavo S.Valaitis, balsas. Ji nusprendė, kad turi būti įstatytas įdėklas. Tokį sprendimą ir priėmėme.“

Paklausus, kas nulėmė projekto pabrangimą visu milijonu litų, L.Kasparavičius patikino, jog į šį klausimą sunku būtų atsakyti ir UAB „Enerstena“ specialistams. „Galbūt, kainą nulėmė papildomų darbų, kuriems reikia ieškoti subrangovų, apimtys, galbūt laikas, o ne tik išbrangusios medžiagos, - spėliojo jis. – Man labiau rūpi kitas klausimas. Kodėl konkurse užsiregistravo aštuonios kompanijos, o dalyvavo tik dvi? Kodėl kiti net nepateikė pasiūlymų? Ar tai galėjo iškelti kainą, ar ne?“ Generalinis direktorius priminė, kad pirmasis konkursas baigėsi be rezultatų, o antrajame - teko rinktis iš dviejų pasiūlymų. Pasak jo, laikas jau baigėsi ir reikėjo apsispręsti nedelsiant – arba stabdyti ir pralošti laiko, arba pasirašyti sutartį su pasiūlyta didesne kaina.

Nors naujas biokuro katilas, tikėtina, bus sumontuotas iki gruodžio 1 dienos ir, jei nebus jokių trukdžių,  bus paleistas gruodžio 20 dieną, UAB „Šakių šilumos tinklai“  vadovas jau šiandien  rūpinasi kuro pirkimu. S.Valaičio teigimu, tik parduotuvėje pirkdamas didesnį kiekį moki mažiau, o perkant biokurą, ši taisyklė negalioja. „Dar šį mėnesį ketiname paskelbti konkursą per viešųjų pirkimų sistemą biokuro pirkimui, - informavo techninis direktorius. – Mums svarbu ne tik pigiausia kaina, bet ir kuro rūšis, jo kokybė, svoris bei energetinė vertė, kuri bus nustatoma vietoje įkurtoje laboratorijoje. Mūsų tikslas – nupirkti ne tik pigiau, bet ir  kokybiško kuro.“

Darbas verda ir UAB „Šakių šilumos tinklai“ kieme. Kauniečių įmonė „Žygesta“ jau pradėjo statyti kuro sandėlį. Laiko lauko darbams lieka vis mažiau, o čia dar turi iškilti ir svarstyklių patalpa, ir kuro tyrimo laboratorija, ir transporteriai. Be to, dar reikia išasfaltuoti  privažiavimus ir pastatyti aukštą, garsą izoliuojančią tvorą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.