Valstybinio turizmo departamento kartu su Europos Komisija organizuojamuose geriausių Lietuvos gastronominių projektų rinkimuose lapkričio 19 d., triumfavo šakotis.
Kavinės-picerijos „Kiba“ projektas „Zanavykų ragaučius – maisto tradicijos iš Zanavykų krašto“ pelnė garbingą 4 vietą iš 10 geriausių Lietuvoje.
Atvykę į Šakius, visi, norintys pažinti šio krašto maisto kultūros tradicijas, kavinėje-picerijoje „Kiba“ gali puikiai praleisti laiką, užsisakę edukacinę-pažintinę programą „Zanavykų ragaučius“. Svečius pasitiks svetinga gaspadinė ir jos mergučės, pasodins už vaišėmis nukrauto stalo, sočiai pavalgydins, o kol svečiai vaišinsis, gaspadinė gražia zanavykiška šnekta papasakos apie zanavykų virtuvę ir buitį, kulinarines subtilybes ir paslaptis. Svečiai patirs tikrą šio krašto vaišingumą, viską išragaus ir sužinos, kas yra lendrinkos, košeliena, kugelis, paragaus tradicinių zanavykų krašto valgių: rūkytų mėsos gaminių, sūrių, patiekalų su sėmenų aliejumi, įdarytos kopūsto galvos, morkų saldainių, naminės giros, gilių kavos. Visi patiekalų receptai autentiški, gaminami pagal senolių pasakojimus.
Daugiau nei 10 metų Europos Komisija vykdo projektą „Europos turizmo traukos vietovės“ (ang. „European Destinations of Excellence“, EDEN), kurio tikslas – atkreipti dėmesį į Europos turistinių vietovių įvairovę, vertę, originalumą bei skatinti naujų turizmo krypčių plėtrą.
Paraiškas konkursui galėjo teikti netradicinės vietovės, veikiančios arba teikiančios gastronominio turizmo paslaugas mažiausiai 2-ejus metus ir siūlančios autentišką turistinę gastronominę patirtį, naudojančios vietos žaliavas. Turistinėje vietovėje pagal konkurso kriterijus turi būti užtikrinamas vietos savivaldos ar bendruomenės bendradarbiavimas ir įsitraukimas į gastronominio produkto populiarinimą.
„Draugo“ inf.