Ko gero daugelis pagalvosite, kad to negali būti, kad nesate priklausomas nuo cukraus ir bet kada galėtumėte nustoti jį vartoti. Įrodykite sau! Pažiūrėkite ar galėsite išgyventi be saldumynų bent keletą dienų. Tai daugeliui atmerktų akis, nes neilgai trukus pajustumėte, kad ieškote virtuvėje gabalėlio pyrago ar šokoladinio saldainio, kad nutrauktumėte savo abstinencijos kančias ir pajustumėte palaimos jausmą.
Ajurvedos mokslas teigia, kad subalansuota mityba suteikia pakankamą kiekį angliavandenių, kurie suteikia saldaus skonio ir gyvenimo energijos. Saldumo turi užtekti tiek, kiek gauname iš įvairių vaisių, daržovių, grūdinių kultūrų, džiovintų vaisių. Reikėtų suprasti, kad tikrosios palaimos niekada nerasime saldžioje bandelėje, šokolado plytelėje ar saldaus gėrimo taurėje. Per didelis cukraus kiekis ilgainiui išbalansuoja virškinimo sistemą, sukelia pastovią mieguistą būseną ir nuolatinį nuovargį.
Iš tiesų, cukraus daug sunaudojame su kitais maisto produktais. Jei nevartotume cukraus per pusryčius su kava, arbata, dribsniais ir košėmis, per pietus salotų ir makaronų padažuose, gazuotuose gėrimuose ir greitame maiste ir pagaliau vakarienei, nes jo yra ir picoje, ir pomidorų bei kepsnių padaže, taip pat beveik visame kitame maiste, tuomet pajustume rimtus abstinencijos sindromo simptomus, prasidėtų nuotaikų svyravimai ir irzlumas.
Skamba neįtikėtinai, tačiau šiandien jau yra patvirtinta, kad rafinuotas baltasis cukrus mus veikia, kaip malonumą sukeliantis narkotikas. Kokainas yra narkotikas, išgaunamas rafinuojant kokos lapus. Opijus – narkotikas, išgaunamas rafinuojant aguonas. Taigi ir cukrus lygiai toks pat narkotikas, išgaunamas rafinuojant cukranendres. Jei netikite, įsidėkite truputėlį cukraus į burną ir stebėkite savo pojūčius - šiltas, malonus jausmas verčia jus jaustis saugiais ir laimingais. O gabalėlis šokolado? Tai tiesiog visas smegenis apimantis džiaugsmo hormonas.
Ar kada susimąstėte, kad cukrus, kenkia žmogaus sveikatai: gadina dantis, trikdo normalias smegenų funkcijas, sukelia širdies sutrikimus ir diabetą bei yra tiesiogiai atsakingas už nutukimo problemas. Nepatikėsite, bet jis yra kur kas pavojingesnis nei marihuana, kurią vartoti yra draudžiama ir nelegalu.
Kodėl? Ogi todėl, kad žmogus, suvartojantis daug cukraus, galima sakyti, tampa savotišku cukramanu. Per dideli jo kiekiai organizme gali pakenkti mūsų endokrininei sistemai, dėl to galima susirgti tokiomis lėtinėmis ligomis, kaip artritas, osteoporozė, diabetas, astma ir hipoglikemija, kurios išsivysto kartu su įprastiniu dantų ėduonimi ir periodonto ligomis. Skamba neįtikėtinai, tačiau dėl priklausomybės nuo šokoladinių saldainių vartojimo gali atsirasti daugybė alergijų, nusilpti organizmo imuninė sistema. Vartojant daug cukraus gali atsirasti regos sutrikimai ir nutukimas, chromo ir vario trūkumas, reikšmingai padidėti blogojo cholesterolio kiekis kraujyje. Vaikams per didelis cukraus kiekis gali sukelti hiperaktyvumą, nerimą, dėmesio kontrolės sutrikimus ir dirglumą, sumažinti aktyvumą ir sukelti mieguistumą.
Reikėtų nepamiršti, kad cukrumi minta visos vėžinės ląstelės. Mokslininkai ištyrė, kad saldumynai sutrikdo šarminę organizmo terpę, išskirdami rūgštis, kurios, kaip žinome iš chemijos, viską graužia ir ardo. Bet koks cukrus: pieno – laktozė, vaisių – fruktozė, ta pati sacharozė sukelia fermentaciją ir rūgimus. Viskas, kas rūgsta, ima pūti ir sukelia įvairius skrandžio bei žarnyno sutrikimus. Dėmės ant mūsų odos rodo, kad mes pūvame iš vidaus.
Cukrus dedamas į daugelį gaminių kaip konservantas, maisto priedas ar pagardas. Kartais vietoje cukraus, ant pakuotės rašoma sacharozė, fruktozė ar gliukozė. Tačiau ir jie sukelia nutukimą, nes cukrus – tai pirmiausia kalorijos. Šiandien stulbina tokie faktai, kaip antai: vaikų mėgstamo saldaus gazuoto gėrimo litre yra apie 40 šaukštelių cukraus, šokoladinio sviesto su riešutais indelyje – apie 78 šaukšteliai cukraus.
Visi paminėti faktai rodo, kad cukrus yra labai žalingas produktas. Beje, kaip ir visi jo pakaitalai - cheminės medžiagos, kurios tik apgauna organizmą, tačiau yra daug kartų saldesnės už cukrų. Vienintelis produktas, kuriuo galima pakeisti cukrų – tai natūralus bičių medus, kuriuo taip pat nereikėtų piktnaudžiauti. Kitos alternatyvos kol kas neturime.