Iki Valstybės šimtmečio Šakių kultūros centras rekonstruotas nebus

kulturos centras darbai
Nuotr. Šakių kultūros centro rekonstrukcija turėjo baigtis šių metų pabaigoje. Deja, sumažinus Valstybės investicijų programos lėšas, gali nutikti taip, kad modernaus kultūros centro atidarymo sulauksime tik 2019 m.

Agnė NAUMAVIČIŪTĖ

Prieš trejus metus prasidėjusi Šakių kultūros centro rekonstrukcija tęsiasi iki šiol ir, ko gero, užsitęs iki 2019 m. Viešai buvo kalbama, kad rekonstrukciją reikėtų užbaigti iki Valstybės šimtmečio, kad šakiečiai Lietuvos gimtadienį galėtų švęsti kone visoje apskrityje moderniausiame kultūros centre, tačiau, atrodo, kad šios viltys jau žlugo.

Ne taip, kaip tikėtasi

Savaime suprantama, kad bet kokio pastato rekonstrukcijai reikalingos milžiniškos lėšos, taip nutiko ir su kultūros centru. Galima retoriškai pasvarstyti, jog ankstesniais metais gavus didesnes pinigines injekcijas kultūros centras, ko gero, būtų sutvarkytas iki šių metų pabaigos, kaip ir buvo numatyta sutartyje.

Tačiau rekonstruojamų, renovuojamų ar kitaip tvarkomų pastatų šalyje yra ne vienas ir ne du, tad pinigus tenka dalytis visiems. Ne kartą projekto vadovas, savivaldybės Regioninės plėtros skyriaus vedėjas Vitas Girdauskas, rajono meras Edgaras Pilypaitis ir kiti suinteresuoti asmenys mynė Finansų ir Kultūros ministerijų slenksčius, prašydavo skirti daugiau lėšų kultūros centro rekonstrukcijai. Vieną kartą į prašymus būdavo atsižvelgta, kitą – ne.

Tad iki šiol vis dar mėginama išspręsti klausimą, kaip pagreitinti procesą, kaip gauti kuo daugiau lėšų ir kultūros centrą kuo greičiau baigti renovuoti, tačiau ne viskas ir ne visada vyksta taip, kaip norima.

Trečiadienį V. Girdauskas, E. Pilypaitis bei Šakių kultūros centro direktorius Raimondas Januševičius vyko į Vilnių susitikti su kultūros viceministru Gyčiu Andrulioniu. Šiuo metu rengiama Valstybės investicijų programa ir už poros savaičių bus tvirtinama. Tad, anot V. Girdausko, dedamos visos pastangos, kad joje būtų numatyti visi kultūros centro rekonstrukcijos užbaigimui reikalingi pinigai, o jų reikia nei daug, nei mažai – 735 tūkst. eurų.

„Darbai vyksta, viskas gerai. Paskelbtas salės kėdžių pirkimo konkursas. Tačiau padarytume daug daugiau, jei šiemet taip pat gautume papildomų lėšų – bent jau 100 tūkst. eurų. Šiais metais į rekonstrukciją bus investuota apie 500 tūkst. eurų. Kaip visi tikriausiai jau pastebėję, statybos persikėlusios į pastato vidų, nedaug liko ką tvarkyti, tačiau ir joms dar reikės apie 200 tūkst. eurų, o kur dar įgarsinimas, apšvietimas, kėdės ir kt. Iš esmės dabar susikoncentruota ties salės užbaigimu, visa kita po truputį juda, tačiau ne taip, kaip norėtume“, – situaciją nušvietė V. Girdauskas.

Deja, iš viceministro lūpų taip pat nenuskambėjo tie žodžiai, kuriuos būtų norėję išgirsti E. Pilypaitis, V. Girdauskas ir R. Januševičius. Tikimybė, kad reikiamos lėšos bus skirtos 2018 m. yra, bet labai maža, tikėtina, kad darbai nusikels į 2019 m.
„Sulaukėme komentarų, kad nesijaudintume, kad kitur statybos ir 10 m. užsitęsia, bet mūsų tai neguodžia. Tačiau yra, kaip yra“, – apgailestavo V. Girdauskas.

Moderniausias apskrityje

Šakių kultūros centro rekonstrukcija iš viso šalies biudžetui kainuos 2,5 mln. eurų, iš jų daugiau kaip 1,5 mln. eurų skirta statybos darbams finansuoti. Likusi dalis lėšų, daugiau kaip milijonas eurų, bus investuota į įvairią technologinę įrangą, kėdes, kitus vidaus patalpų įrenginius. Specialiai moderniai įrangai, leisiančiai žiūrovų salę ir sceną transformuoti į amfiteatrą arba horizontalią erdvę, įsigyti turės būti skelbiami nauji viešųjų pirkimų konkursai.

Naujojoje salėje vietoj buvusių 316 bus įrengtos 382 žiūrovų vietos, įskaitant ir vietas balkone. Pasak UAB „Rūdupis“ direktoriaus statybai Romualdo Vasiliausko, tokią modernią besitransformuojančią žiūrovų salę bendrovės statybininkams teks montuoti pirmą kartą – tokios įrangos Lietuvoje dar neturi nė vienas pramogų centras.

Tiesa, nuostabos apsilankiusi rekonstruojamame kultūros centre neslėpė ir rugpjūčio mėnesį Šakiuose viešėjusi kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson. Bevaikščiodama po pastatą ministrė su džiugesiu stebėjo kiekvieną detalę, ypač susižavėjo modernia žiūrovų sale. Žadėjo ir į atidarymą atvykti, tik, deja, neaišku ar kultūros centras bus rekonstruotas iki ministrės kadencijos pabaigos...

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.