Pagerbė buvusį Kudirkos Naumiesčio burmistrą

skirgailai
Nuotr. Buvę ir esami Kudirkos Naumiesčio vadovai tylos minute pagerbė miesto burmistro Zigmo Skirgailos atminimą.


Rugpjūčio 3 d. Kudirkos Naumiesčio bibliotekininkės sukvietė buvusius miesto ir Būblelių apylinkės vadovus Patricijų Vengraitį, Konstantiną Daubarą, Algimantą Damijonaitį, Reginą Mačiulaitienę, Vincą Puidą, Algirdą Stankevičių ir dabartinį seniūną Algimantą Baubonį. Visi jie išsiruošė į Kauno Petrašiūnų kapines aplankyti tarpukario Naumiesčio burmistro Zigmo Skirgailos amžino poilsio vietos.
 
Kaip pasakojo Kudirkos Naumiesčio bibliotekininkė Marytė Rastupkevičiūtė, Z. Skirgaila buvo išskirtinė asmenybė – ne tik aktyvus kultūrininkas (vargonininkas, pianistas, dainininkas, chorvedys, kompozitorius), bet ir ūkiškas miesto vadovas. Jo vadovavimo metais (1928–1940 m.) Kudirkos Naumiestyje iškilo paminklai Vincui Kudirkai ir Vytautui Didžiajam, sutvarkyta Varpo aikštė, taip pat pastatytas naujas mokyklos pastatas, vietoj seno medinio nutiestas naujas gelžbetoninis tiltas per Šešupę. Tuo metu mieste suklestėjo ir kultūrinis gyvenimas. 1929 m. Z. Skirgaila įsteigė Naumiesčio „Dainos“ draugijos chorą, kuris dalyvavo 1930 m. Dainų šventėje Kaune, o 1938 m. Dainų šventei parengė Šakių ir Kudirkos Naumiesčio šaulių chorus.

„Z. Skirgaila paliko pėdsakus ne tik Kudirkos Naumiesčio gyvenime. Jis, dar studijuodamas Krokuvoje (Lenkija), pozavo kuriant Vytauto Didžiojo skulptūrą garsiajame Žalgirio mūšio monumente, su Miku Petrausku koncertavo Amerikoje, artimai bendravo su menininkais Petru Rimša, Adomu Varnu, Sofija Kymantaite-Čiurlioniene, aktyviai dalyvavo Lietuvos muzikų draugijos veikloje“, – pasakojo bibliotekininkė.

Karo metu, prasidėjus žydų naikinimui, Z. Skirgaila apibūdino tai kaip „Dantės „Pragarą“ ir atsisakė burmistro pareigų. Iki karo pabaigos jis vargonavo Kudirkos Naumiesčio bažnyčioje, vadovavo vaikų bei suaugusių bažnytiniams chorams. Artėjant frontui, išvyko gyventi pas dukrą į Kauną, vaidino Kauno muzikinės komedijos teatre, dirbo vargonininku Karmelitų bažnyčioje, vėliau iki pat mirties (1962 m.) – Kauno arkikatedroje bazilikoje, palaidotas Petrašiūnų kapinėse, kuriose ir susirinko visi buvę ir esami Kudirkos Naumiesčio vadovai.

Jie uždegė žvakelę, tylos minute pagerbė Z. Skirgailos atminimą, sugiedojo „Tautišką giesmę“. Grįždami iš Kauno, keliauninkai daug bendravo, dalijosi prisiminimais. Stabtelėję Kudirkos Naumiesčio kapinėse tylos minute pagerbė ilgamečio Naumiesčio rajono ir Kudirkos Naumiesčio miesto vadovo Valentino Baukaus atminimą.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px