Gelgaudiškio savanorių atminimas žadina tėvynės meilę

paminklas glg
Nuotr. Atminimo paminklas, pašventintas Gelgaudiškio Šv. Kryžiaus Išaukštinimo bažnyčios klebono Dainiaus Gurevičiaus, primins gelgaudiškiečiams savanorių auką.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Rugpjūčio 15 d. buvo pašventintas atminimo paminklas Gelgaudiškio valsčiaus savanoriams, žuvusiems 1918–1923 m. kovose už Nepriklausomybę.

Laikas negrįžtamai bėga. Kartos keičiasi, bet atminimas apie žmones, kovojusius už Lietuvos laisvę, išlieka perduodamas iš kartos į kartą. Gelgaudiškiečiai, minėdami šimtąsias atkurtos nepriklausomos Lietuvos metines, nepamiršo savo krašto vyrų, kurie 1918 m. guldė galvas už Lietuvą ir klojo pamatus mūsų ateičiai.

Kraštotyrininkas, žurnalistas Antanas Andrijonas prie Gelgaudiškio Šv. Kryžiaus Išaukštinimo bažnyčios gausiai susirinkusiems Žolinės šventės dalyviams pasakojo, jog iš Gelgaudiškio pirmieji savanoriai išėjo 1918 metų gruodžio mėnesį.

„Prieš pat šv. Kalėdas, po pamaldų Gelgaudiškio bažnyčioje, turgavietėje įvyko mitingas, kuriame kalbas pasakė kun. Stasys Mikelkevičius, karininkas Vasiliauskas, valsčiaus viršaitis Antanas Šimulynas. Visi kalbėtojai jaunus vyrus ragino rašytis savanoriais į Lietuvos kariuomenę ir eiti ginti tėvynės“, – pasakojo kraštotyrininkas.

Tuoj po šv. Kalėdų iš Gelgaudiškio išėjo pirmasis savanorių būrys, kuriam vadovavo karininkas Vasiliauskas. Pasak A. Andrijono, iš Gelgaudiškio išėjo virš 100 savanorių ir šauktinių karių.

Žurnalistas paskelbė, kad yra parengta knyga „Šakių kraštas – Lietuvos Nepriklausomybės kovose“ ir kad artimiausiu metu ji bus atiduota į leidyklą, o Kalėdų proga galbūt pasieks ir skaitytojus.

Atminimo ženklo Gelgaudiškyje autorius, skulptorius, gelgaudiškietis Albinas Murauskas. Paminkle iškaltos aštuonios pavardės: Antanas Bunikis, Pranas Dumbauskas, Kazimieras Maumavičius, Juozas Simokaitis, Jonas Undraitis, Pranciškus Žibutis.

Gelgaudiškio Šv. Kryžiaus Išaukštinimo bažnyčios klebonas Dainius Gurevičius, šventinęs paminklą, priminė, jog Dievas savo meile visiems įkvepia gerų darbų troškimą.

„Savo meile Dievas įkvepia tėvynės ilgesį, rūpestį dėl jos ateities. Savo meile ragina mus nepamiršti savo šaknų, gyventi dėl ateities, kad ateinančios kartos ją turėtų. Laimink, Viešpatie, šį kryžių, pastatytą Laisvės kovotojų atminimui, kad jis žmonėms lemtų gerų darbų sėkmę, žadintų tėvynės meilę“, – kalbėjo dvasininkas.

Prie paminklo gėlių padėjęs rajono meras Edgaras Pilypaitis priminė, kad beveik visi rajono valsčiai pažymėti atminimo ženklais su kovotojų už laisvę pavardėmis.

„Mūsų seneliai, kurie ėjo iš čia į nežinią ir kovojo už tą laisvę, už tą valstybę, kurią tik įsivaizdavo, kurios sienos dar nebuvo normaliai žemėlapyje apibrėžtos... Jie ėjo dėl idėjos. Amžina šlovė tiems, kurie aukojo save ir savo gyvenimą“, – priminė meras.
Gelgaudiškyje viešėjusi Seimo narė Irena Degutienė akcentavo, kad šiandien visų mūsų pagrindinis uždavinys yra neprarasti Laisvės ir Nepriklausomybės.

Gelgaudiškio kultūros centras Lietuvos Nepriklausomybės 100-mečio proga išleido knygelę „Gelgaudiškis 1918–2018“, kurioje apžvelgiami svarbiausi šimtmečio šalies ir Gelgaudiškio įvykiai. Leidinys gausiai iliustruotas archyvinėmis nuotraukomis iš minėto laikotarpio Gelgaudiškio gyvenimo.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.