Kultūra nuotoliniu būdu? Kol kas darbuotojai gyvena laukimu

brazaitiene v
Projekto „Lekėčiai – Lietuvos mažoji kultūros sostinė 2020“ rengėja Vaida Brazaitienė optimizmo nestokoja, namuose rašo scenarijus, nuotoliniu būdu su jaunaisiais teatro aktoriais kuria naują spektaklį. D. Pavalkio nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Karantinas paveikė ir kultūros sektorių. Nebevyksta renginiai bei šventės, nerengiamos parodos. Rajono kultūros įstaigos perkėlė arba atšaukė suplanuotus renginius. Daugelis kultūros darbuotojų atostogauja arba prastovose. Kada rajone kultūra atgis, tokio scenarijaus kol kas nėra.
 
Kitaip repetuoja

Karantinas pakoregavo lekėtiškių, Lietuvos mažosios kultūros sostinės šeimininkų, planus. Miestelyje bene paskutinis vykęs renginys buvo skirtas Kovo 11-ajai, kurio metu buvo parodytas ir Lekėčių mokyklos-daugiafunkcio centro Jaunimo teatro (režisierė Vaida Brazaitienė) spektaklis ,,Jaunam nelengva“. Pasak V. Brazaitienės, gegužės mėnesį buvo numatytas renginių ciklas „Atrask Lekėčius“, kurių metu būtų pristatomi Lekėčių mokykla-daugiafunkcis centras bei Paliekio dvaras, taip pat numatyta partizanų pagerbimo šventė Rūdšilyje. Pasak pašnekovės, kol kas sunku numatyti, ar įvyks šie renginiai. Trisdešimt metų kultūros baruose besisukanti V. Brazaitienė sako, kad karantino metu jai gyvenimas tikrai nesustojo.

„Tvarkau aktorių kostiumus, žiūriu į renginių planą ir rašau scenarijus kitoms šventėms. Jei pasibaigus karantinui reikės suskubti ir visus renginius padaryti, čia ne bliūdus išplauti. Kai turi scenarijų, lieka tik sumanymus perkelti į sceną“, – optimizmo nestokoja V. Brazaitienė ir priduria, kad šiuo metu su jauniausiais teatro aktoriais rengia spektaklį Motinos dienai, kiekvienas savo vaidmenį repetuoja namuose, nufilmuoja ir siunčia režisierei, kuri apjungia spektaklio scenas į visumą.

Beje, Griškabūdžio kultūros centro dūdoriai taip pat nusprendė repetuoti ir groti nuotoliniu būdu, pasak kultūros centro pučiamųjų orkestro vadovo Valdo Sinkevičiaus, dešimt kolektyvo narių maršą groja namuose. Tradiciškai Griškabūdžio dūdoriai grodavo šv. Velykų rytą bažnyčioje.

Rezervuoja datas

Šakių kultūros centro dauguma darbuotojų atostogauja, kitiems pasiūlyta prastova. Šakių kultūros centras taip pat įgyvendina ne vieną projektą, paskelbus karantiną šalyje, jie priversti atšaukti suplanuotus renginius. Įstaigos vadovas Raimondas Januševičius pasakojo, kad Kultūros tarybą jis informavo, jog gegužės 23 d. Šakiuose numatytas surengti respublikinis vaikų ir jaunimo liaudiškų šokių grupių festivalis-konkursas „Jievaro tiltu“ nukeliamas į spalio mėnesį. Kol kas nežinioje lieka dar vienas projektinis renginys, kuris turėjo vykti birželio 7d. ir skirtas Tarptautinei vaikų gynimo ir Tėvo dienai paminėti. Pakibo ant plauko ir festivalio ,,Beatričės vasaros” atidarymo koncertas, kuris buvo numatytas gegužės pabaigoje. Neaišku ir dėl Joninių šventės rengimo bei liepos 6-ąją numatytos Miesto šventės organizavimo.

„Su Miesto šventės atlikėjais, įgarsintojais netgi sutarėme rezervinę datą – rugpjūčio 29–30 d., jei mes liepos 6 d. negalėtume daryti Miesto šventės“, – mintimis dalijosi R. Januškevičius pridurdamas, kad viliasi, jog nuo gegužės pradžios galėtų atsinaujinti kolektyvų veikla, netgi repeticijos, pasak jo, galėtų persikelti į lauko erdves. Beje, rajono vadovų spaudos konferencijoje  rajono meras Edgaras Pilypaitis paminėjo, kad Marijampolės savivaldybės Ekstremalių situacijų komisija balandžio 2 d. nusprendė nerizikuoti ir uždraudė visų renginių organizavimą uždarose ir atvirose erdvėse Marijampolės savivaldybės teritorijoje iki birželio 30 dienos.

Dvare ramu

Gelgaudiškio dvare, pasak Gelgaudiškio kultūros centro direktorės Dianos Šležienės, ramu ir tylu. Darbuotojai parengė video filmą, kviečiantį lankytojus virtualiai pasižvalgyti po Gelgaudiškio dvaro menes, susipažinti su ten veikiančiomis Ugnės Baranauskaitės tapybos darbų, Aistės Lučkės mozaikų-miniatiūrų parodomis.

„Palaikom ryšį su turizmo agentūromis, gidais, kurie pas mus atveža savo turistus. Kol kas visos užsakytos ekskursijos dvare yra atšauktos. Nežinioje esame, nes nežinome, kas kitą dieną bus, neaišku, kada pradėsime turizmo sezoną“, – mintimis dalijasi D. Šležienė ir priduria, kad svarsto nukelti į liepos mėnesį ir tradicinių, jau penkti metai rengiamų Muzikinių penktadienių renginių ciklą, kuris turėjo prasidėti birželio pradžioje.

Veikla nesustojo

Mūsų rajono kultūros įstaigos visiškai veiklos nesustabdė. Iš 151 darbuotojo (aštuonių rajono kultūros įstaigų) darbo vietoje dirba 14, nuotolinį darbą – 18, prastovos paskelbtos 46 darbuotojams, kasmetinėse atostogose – 67, o šeši darbuotojai turi nedarbingumo pažymėjimus.

Savo parodų ekspozicijas į virtualią erdvę kelia, įvairių edukacinių užsiėmimų namuose siūlo Zanavykų muziejus, kurti video istorijas apie knygas, pasiklausyti jų skaitymo siūlo ir Šakių viešosios bibliotekos darbuotojai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.