2015 metų valstybės biudžete – daugiau lėšų švietimui

2015 metų valstybės finansavimas švietimui auga 47 mln. Lt. Nuo ateinančių metų  sausio 1 dienos auklėtojų ir priešmokyklinio ugdymo pedagogų atlyginimams didinti skiriama per 30 mln. Lt.  Jų algos augs 10 proc., arba apie 200 Lt.
 
Nuo sausio 1 dienos 10 proc. didėja mažiausiai uždirbančių pedagogų – darželių auklėtojų algos, o taip pat ir mokinio krepšelis. Kelerius metus iki 2014 metų jis ne tik nebuvo didintas, bet dėl vaikų mažėjimo sutaupytos švietimo lėšos būdavo atimamos iš mokyklų. Pasak švietimo ir mokslo ministro Dainiaus Pavalkio, ši Vyriausybė tokią praktiką sustabdė ir pradėjo didinti švietimo finansavimą.

Nepaisant mažėjančio mokinių skaičiaus, antrus metus iš eilės didėja mokinio krepšelis. Nuo 2015 metų jis bus didesnis 36 Lt ir sudarys 3384 Lt, arba 980 eurų. Šiek tiek (nuo 12,75 iki 12,82) padidės ir  mokytojų tarifinių atlygių koeficientų vidurkis. Taip pat užmokestis didės mokytojams, dirbantiems didesnėse nei 23 mokinių klasėse: jiems bus daugiau mokama už mokinių darbų taisymą. Valstybės biudžete tam papildomai skiriami 5 mln. Lt.

Be to, ateinančių metų valstybės biudžete  papildomi 6 mln. Lt bus skirti socialinių garantijų fondui – tai lėšos, kurios bus skirtos  dėl pensinio amžiaus ar kitų priežasčių iš švietimo sistemos pasitraukiantiems pedagogams.
 
„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px