Jaunos šeimos - už geranorišką bendradarbiavimą

Violeta SEREDŽIUVIENĖ
 
Praėjusiais metais rajone įkurtos naujos visuomeninės organizacijos Šakių mamų klubas atstovės, šakietės Ieva Bernotaitė ir Kristina Dovydaitienė, apsilankiusios „Draugo“ redakcijoje, atvirai išsakė  savo mintis ir pasiūlymus, kodėl kol kas mūsų miestas nei jaunimui, nei jaunoms šeimoms nėra patrauklus.
 
Kaip sakė šakietė K. Dovydaitienė, dviejų mažamečių vaikų mama, iš pirmo žvilgsnio Šakių miesto centras išties atrodo gražiai sutvarkytas, suremontuotos gatvės, nutiesti nauji šaligatviai. Visgi išvažiavus iš miesto centro atsiduri jau visai kitokiuose Šakiuose,- baigiasi ne tik šaligatviai, bet ir gatvių apšvietimas. „Atsimenu, važiavome Kęstučio gatve, o ties sankryža prie Birutės gatvės, staiga atsidūrėme visiškoje tamsoje. Žinoma, po kelių „tamsos“ dienų, kai šakiečiai kreipėsi į seniūniją, apšvietimas buvo sutvarkytas. O kodėl pati seniūnija nepastebi gedimų?“- kalbėjo Kristina. Klubo moterys neslėpė, jog jas labai nustebino ir papiktino tarnautojų priešiškumas, kai jos apsilankė Šakių seniūnijoje. „Mes, kaip Šakių mamų klubo narės, atstovaujančios tam tikrai visuomenės socialinei grupei, kreipėmės į seniūniją, norėdamos pasikalbėti ne tik apie minėtą atvejį, bet ir apskritai apie nepakankamą miesto gatvių apšvietimą, kitas problemas. O jų mieste yra tikrai nemažai. Seniūno pavaduotojas leido mums suprasti, kad čia ne mūsų reikalas ir kad mes nesikištume, kur mums nereikia,- seniūnija turi svarbesnių darbų nei rūpintis gatvių apšvietimu. Manyčiau, kad saugumas gatvėse yra visų mūsų reikalas. Kai Mamų klubas rengia kokias nors akcijas, - viskas gerai, o kai mes matome problemas ir bandome apie jas informuoti, su mums jau net ir kalbėti nenori“,- nusivylimo neslėpė šakietė, Mamų klubo įkūrėja ir vadovė I. Bernotaitė. „Reikia pripažinti, jog visai kitaip bendrauja seniūnas Dalius Jasevičius, - jis stengiasi įsigilinti į keliamas problemas. Deja, jo komandos žmonės elgiasi visai priešingai“,- kalbėjo moterys. Anot jų, apšvietimo problemos aktualios daugeliui miesto pakraščių,- Striūpų, Griškabūdžio ir kitoms gatvėms, Giedručių ir Girėnų gyvenvietėms, tamsoje skęsta kitapus Siesarties upelio esantys „Draugystės“ kolektyviniai sodai. „Miesto gatvių apšvietimas tamsiu paros metu yra ypač svarbus. Tokiu laiku nemažai vaikų grįžta namo po papildomo ugdymo užsiėmimų, žmonės eina namo iš darbų, tėvai vedasi vaikus iš darželio. Ne paslaptis, keliai pastaruoju metu yra slidūs, todėl vairuotojams būtų sunku laiku sustoti pastebėjus netikėtą kliūtį tamsoje,“- apie kasdienines problemas kalbėjo moterys. Anot jų, L. Giros, S. Banaičio ir kitose miesto gatvėse, kur eismas gana intensyvus, iki šiol nėra šaligatvių, todėl tiek suaugusieji, tiek ir vaikai priversti eiti kelkraščiais.  Kai kurie šaligatviai yra tokios prastos būklės, kad gali koją išsisukti, o tokiu taku stumti vaikišką vežimėlį yra itin sudėtinga. Šakietės K. Dovydaitienės nuomone, tam tikruose miesto gatvių ruožuose trūksta pėsčiųjų perėjų, o ten, kur jos įrengtos, kartais būna ir neapšviestos.
 
Visų tikslas bendras - saugesnis ir gražesnis miestas

Mieste yra ir daugiau spręstinų problemų, apie kurias moterys ketina viešai kalbėti ir raginti valdžios vyrus jas spręsti. „Kai kuriose miesto gatvėse šaligatviai nepritaikyti tiek neįgaliesiems, tiek ir vaikiškiems vežimėliams, nes nuvažiavimai yra įrengi tik vienoje pusėje. Ne visur mieste galima rasti ir įrengtus pandusus“,- apie iki galo nesutvarkytą miesto infrastruktūrą kalbėjo Kristina. Pasak jos, labai puiku, kad verslininkai J. Lingio parke įrengė vaikų žaidimų aikštelę. Tačiau dabar neaišku, kas ją turi prižiūrėti, tvarkyti. Čia likęs senas grindinys, iškilęs metalinio šulinio dangtis, todėl vaikams čia žaisti yra nesaugu. Be to, smarkiau palijus, vaikai priversti murkdytis dumblyne. Trūksta labai nedaug,- papilti šiek tiek žvyro ar skaldos. Mamų klubo vadovės I. Bernotaitės teigimu, kai kurių mieste esančių vaikų žaidimų aikštelių įranga, užsilikusi dar nuo sovietinių laikų, neatitinka jokių saugumo reikalavimų. Trūksta vaikų žaidimų aikštelių daugiabučių namų kiemuose. „Kaip gali nemažėti rajone gyventojų, jei jaunų šeimų poreikiais Šakiuose niekas nesidomi. Būtent todėl ir susikūrė mūsų klubas, kuris vienija apie 30 jaunų šeimų“,- kalbėjo moterys. Kur mūsų mieste Vaikų kambarys, kuriame būtų galima palikti trumpam vaiką, kur kultūriniai renginiai vaikams, kur bent kilnojamas tualetas J. Lingio parke? Į visus šiuos klausimus jaunos mamos stengsis ieškoti konkrečių atsakymų. „Daugiau dėmesio turėtų būti skiriama vaikų, kurie nelanko darželių, laisvalaikiui organizuoti. Zanavykų muziejus tokią veiklą gana aktyviai vykdė ir ji tikrai pasiteisino. Dabar, muziejui išsikėlus į Lukšių seniūniją, šakiečiai vaikai liko nuskriausti“, - savo nuomonę dėstė jaunosios mamos. Anot pašnekovių, reikėtų išspręsti  problemas dėl „Klevelio“ ir „Berželio“ vaikų darželiams priklausančių aikštelių, nes čia nuolat važinėjantys automobiliai kelia pavojų vaikų saugumui. Problemos pasibaigtų, jei čia būtų pastatyti atitinkami kelio ženklai.
 
Rimtesniems darbams atlikti trūksta lėšų

Šakių seniūnijos seniūno pavaduotojas Alvydas Balaševičius, paklaustas apie šakiečių apsilankymą seniūnijoje, pripažino, kad galbūt nesugebėjo parodyti tinkamo dėmesio jaunoms mamoms. Jo teigimu, moterys kalbėjo apie Kęstučio gatvės apšvietimo gedimą, kuris jų apsilankymo dieną jau buvo pašalintas. „Aš ir pasakiau, kad nėra reikalo kalbėti apie tai, kas jau sutvarkyta, nes problemos nebeliko“,- susitikimą su šakietėmis komentavo A. Balaševičius. Pasak jo, pagrindinėse miesto gatvėse, Šaulių, V. Kudirkos ir kitose, didesnių problemų dėl apšvietimo tikrai nekyla, nes čia yra sudėti pakankamai nauji šviestuvai, kuriuose naudojamos ilgaamžės lempos. Ten, kur užsilikę senų laikų šviestuvai, taip vadinamos skardinės lėkštutės su kaitrinėmis lempomis, situacija prastesnė,- jos labai greitai perdega. „Deja, ne  visada galime labai greitai jas pakeisti, nes reikalinga speciali technika,-  kėlimo bokštelis. Visoms seniūnijoms turime jį tik vieną, todėl kartais praeina ir kelios dienos, kol sutvarkome apšvietimą. Nemanau, kad nedeganti lemputė yra pati didžiausia bėda, dėl ko neitų gyventi. Yra mieste ir rimtesnių problemų“,- miesto apšvietimo klausimus komentavo A. Balaševičius. Apšvietimas mieste veikia pagal tam tikrą grafiką, keičiamą priklausomai nuo metų laiko. Dabar, vasario mėnesį, ryte šviesa miesto gatvėse įjungiama 6.00 val., o išjungiama apie 7.20 valandą. Vakare šviesos įjungiamos 17.00 val., o išjungiamos apie 23.30 valandą. Per savaitę apšvietimo grafikas, priklausomai nuo ilgėjančios ar trumpėjančios dienos, keičiamas bent du kartus. „Kalbant apie bendrą apšvietimo gerinimą mieste, finansavimas, aišku, yra nepakankamas, nes reikėtų pakeisti didelę dalį senų šviestuvų naujais. Na o lempučių dar tikrai pajėgiame nupirkti“,- sakė seniūno pavaduotojas. Jis sutiko, kad J. Lingio parkui taip pat reikėtų rimtesnių investicijų. „Suprantama, seniai asfaltuoti takai jau yra nekokybiški, išsiklaipę ir duobėti. Tačiau seniūnija savo jėgomis nutiesti naujus trinkelių takus tikrai nepajėgi“,- sakė A. Balaševičius, pastebėdamas, jog šiuo metu  seniūnijos darbuotojai atlieka tik pagrindinius J. Lingio parko priežiūros darbus, - šienauja žolę ir surenka šiukšles. Jis patikino, kad seniūnijos darbuotojai pasiruošę išklausyti visų šakiečių pasiūlymus ir nuomones.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.