Dėl idėjos kurti globos namus – kritika, klausimai, abejonės

sukys voniskiai
Nuotr. Tautvydas Šukys nuo pat pradžių neneigė, kad „ant ribos viešieji ir privatūs“, nes projektą įgyvendintų ir globos namus kurtų močiutės privačiame sklype.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Tarybos narys Romas Pukinskas piktinosi savivaldybėje taikoma dvigubų standartų politika. Pro jo akis nepraslydo jaunojo kolegos Tautvydo Šukio parengta ir specialiai sudarytos komisijos palaiminta idėja Voniškiuose kurti naujus socialinės globos namus. Jei nebus sulaukta argumentuotų paaiškinimų, R. Pukinskas žada šį klausimą nukreipti Antikorupcijos komisijai.

Laikraštis „Draugas“ rugpjūčio 23 d. straipsnyje „Vietoje ūkinio – globos namai, vietoje šiukšlyno – poilsio zona“ rašė apie T. Šukio idėją Voniškiuose steigti globos namus. T. Šukys jau tuomet viešai prisipažino, kad pastatas, kurį renovavus būtų kuriama nauja socialinė įstaiga, priklauso jo močiutei. Taip pat pasakojo, kad jau anksčiau mąstė, kaip pastatą prikelti antram gyvenimui, o kai savivaldybės administracija pagal ES investicinių veiksmų programą „Socialinės įtraukties didinimas ir kova su skurdu“ pradėjo kviesti viešuosius pelno nesiekiančius juridinius asmenis teikti vertinimui savo projektų idėjas ir koncepcijas, jis tai ir padarė. Būtent jo idėjai, įvertinus keturis projektinius pasiūlymus, rugpjūčio pabaigoje pritarė administracijos direktoriaus įsakymu sudaryta komisija. Tai šokiravo tarybos narį bei Antikorupcijos komisijos pirmininką R. Pukinską.

„Kas yra savivaldybė? Tai mes! Taryba buvo nušalinta ir apeita“, – akcentavo R. Pukinskas ir pabrėžė, kad eilinį kartą savivaldybėje nėra elementaraus viešumo.

Už projektą atsakingas Regioninės plėtros skyriaus vedėjas Vitas Girdauskas vėliau bandė aiškinti, kad tai ne projektinė paraiška, o tik projektinis pasiūlymas, tad jo galbūt nereikėtų sureikšminti.

„Stebiuosi, kad koalicija visiškai nesureagavo, matyt, taip susitarta bei priimta, kad reikia tylėti ir apsimesti, jog nieko nevysta“, – kalbėjo R. Pukinskas.

Meras iškart po R. Pukinsko pasisakymo tarybos posėdžio metu replikavo, kad jis šiuose procesuose nedalyvavo ir buvo nusišalinęs. Regioninės plėtros skyriaus vedėjas akcentavo, kad projekto idėjos autorius, tai yra T. Šukys, svarstant projektinius pasiūlymus, šiais klausimais irgi nusišalino.

„Neturiu ko slėpti. Visur nusišalinau ir tai traktuoju viešai. Jei turėčiau ką slėpti, tikriausiai nieko nežinotumėt“, – sakė T. Šukys.

Tad vėl akmuo į skyriaus vedėjo V. Girdausko daržą, kuris ir yra atsakingas už projektą „Socialinės įtraukties didinimas ir kova su skurdu“. R. Pukinskui kilo klausimas, kodėl kitos trys idėjos buvo atmestos, kuo vadovaujantis taip nuspręsta ir kas tai padarė. Klausimų daugiau nei atsakymų, nes, kaip minėta, apie projektą ir atrinktą geriausią idėją informacijos faktiškai nebuvo. Tik tiek, kiek rašėme spaudoje.

Tačiau R. Pukinskui kliuvo ne tik tai. Jo nuomone, mintis Voniškiuose kurti socialinės globos namus kertasi ir su strategija ir su ministerijos rekomendacija tokias įstaigas steigti, kur yra viešųjų erdvių.

„O ką tie gyventojai ten matys? Ar dar mažai nenaudojamų pastatų turime, kad reikia naujų?“ – teiravosi R. Pukinskas.

Jis tikino ir Socialinės paramos skyriuje tikslinęs informaciją, koks tokių įstaigų poreikis rajone, tačiau ten esą „nežino, nesako arba neanalizavo“.

Jei R. Pukinskas nesulauks paaiškinimo, kodėl taip įvyko su T. Šukio idėja, žadėjo šį klausimą nukreipti ir Antikorupcijos komisijai.

„Esame nuėję iki visiškų paradoksų. Daroma už akių ir nesivarginama paaiškinti“, – viešumo stygiumi piktinosi R. Pukinskas.

Priminsime, kad projektų idėjas savivaldybės administracijai dar liepą pristatė Kukarskės globos namų direktorė Asta Pranaitienė, Kudirkos Naumiesčio parapijos socialinės pagalbos centro direktorius Donatas Jasulaitis, VšĮ „Mano skveras“ direktorė Živilė Unguvaitytė ir jau minėtas Voniškių kaimo bendruomenės centro pirmininkas T. Šukys. Lėšų suma, skirta projekto įgyvendinimui, – 223 tūkst. 790 eurų. Teoriškai lėšas buvo galima padalinti visiems keturiems projektams, bet jau tada V. Girdauskas patikino, kad bus atrinktas geriausias ir stengiamasi jį įgyvendinti, o ne trupinama visiems po dalį.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.