Besibaigiant metams – apie nuveiktus darbus ir ateities planus

lekeciu seniunas
Nuotr. Lekėčių seniūnijos seniūnas Ričardas Krikštolaitis (dešinėje) lekėtiškiams pristatė prieš tris mėnesius Šakių rajono policijos komisariatui vadovauti pradėjusį komisarą Aušrį Kvederevičių, kuris gyventojų prašė policijos nebijoti ir bendradarbiauti.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Praėjusio penktadienio vakarą Lekėčių seniūnas Ričardas Krikštolaitis pakvietė gyventojus į visuotinį susirinkimą, kurio metu supažindino su seniūnijos 2017 metų veikla ir pasikalbėjo rūpimais klausimais bei aptarė ateities planus.

Susitikime dalyvavo rajono vadovai bei Šakių rajono policijos komisariato viršininkas Aušrys Kvederevičius, pasidžiaugęs ramiu Lekėčių kraštu. Nors lekėtiškiai didelių problemų ar rūpesčių viešai neišsakė, bet politikais Lietuvoje nusivylusių atsirado.

Statistika stabili

Jau penkti metai R. Krikštolaitis, bene vienintelis iš rajono seniūnų, metų pabaigoje sukviečia gyventojus aptarti praėjusius metus. Gruodžio 1 d. Lekėčių seniūnijoje gyvenamąją vietą deklaravo 1511 gyventojų, iki gruodžio 15 d. gimė 12 (pernai 14) vaikų, mirė 24 (pernai 23) žmonės. Šiemet iš Lekėčių seniūnijos emigravo 37, praeitais metais 14 žmonių. Seniūnas akcentavo, kad iki 10 proc. Lekėčiuose gyvenančių žmonių gyvenamąją vietą deklaruoja kitur, daugiausiai Kauno savivaldybėje.

„Būtų, aišku, gerai, kad kur žmogus gyvena, ten ir deklaruoja gyvenamąją vietą, mes turėtume daugiau gyventojų, nes nuo gyventojų skaičiaus priklauso ir finansavimas. Aišku, nedeklaruojantys čia gyvenamosios vietos žmonės naudojasi visa miestelio infrastruktūra, manau, kad tai yra blogai“, – svarstė seniūnas.

Bedarbystė šame krašte gana maža, šiuo metu Lekėčių seniūnijoje apie 5,7 proc. bedarbių. Seniūnas pasidžiaugė puikai dirbančiomis socialinėmis darbuotojomis Alvyda Kirkickiene ir Raminta Orintiene, joms tenka rūpintis aštuoniomis socialinės rizikos šeimomis ir dar aštuoniomis šeimomis, turinčiomis kitų problemų. Darbui už socialines išmokas seniūnas pasitelkia 5–6 žmones. Pasak R. Krikštolaičio, seniūnija skiria didelį dėmesį ne tik minėtų šeimų, bet ir kitų seniūnijoje gyvenančių žmonių saugumui, jų namuose įrengti 56 dūmų detektoriai, šių metų pabaigoje atsirado dar 20 gyventojų, norinčių juos įsirengti savo būstuose.

„Ta mūsų iniciatyva įrengti žmonėms detektorius, manau, išgelbėjo vaiko gyvybę Mikytų kaime, kai, suveikus detektoriui, brolis iš degančio namo išgelbėjo sesutę“, – sakė seniūnas.

Seniūnas taip pat kalbėjo, kad stengiasi seniūnijoje tvarkytis kuo ūkiškiau, per metus nušienauja apie 175 ha, jo žodžiais, seniūnijos darbininkai nušienauja ir Marijampolės regiono keliams priklausančio kelio Lekėčiai–Pavilkijys pakeles. Lekėtiškiams su darbais pagelbsti ir čia įsikūrusios įmonės, štai šiemet parvežti žvyrą keliams pažadėjo UAB „Lenergija“, padeda ir ūkininkai bei kitos įmonės. Beje, lekėtiškiams vietinis ūkininkas padeda išspręsti tikrą galvos skausmą – surenka ir apdoroja nupjautas šakas. Seniūnas džiaugėsi, kad Pavilkijo ir Mikytų gyvenvietės pagaliau apšviestos, Lekėčių miestelyje sumontuoti ekonomiški šviestuvai. Seniūnija kasmet įsigyja reikalingos technikos. Lekėtiškiai puikiai tvarkosi miestelio kapinėse, per metus buvo išvežti 23 rūšiuotų atliekų konteineriai. Tiesa, lekėtiškiai turi čia vieną bėdą – retkarčiais į kapines užsuka žvėrys ir nuo kapų apskabo gėles bei žalumynus.

Kraštas ramus

Susitikime dalyvavęs rajono policijos komisariato viršininkas A. Kvederevičius pripažino, kad geros infrastruktūros diegimas miestelyje ar gyvenvietėje, konkrečiai Lekėčiuose įrengtos stebėjimo kameros, geras miestelio apšvietimas mažina nusikalstamumą.

„Žmonės nuolat nori matyti važiuojančius gatvėse policijos ekipažus, tuomet jie jaučiasi saugūs. Ir dar, kad kuo greičiau atvyktų pareigūnai į iškvietimą. Tą policija šiandieną ir stengiasi daryti. Tiesa, jūsų miestelis yra atokiausiame rajono krašte, bet statistiškai į jūsų kraštą per metus būna mažiausiai iškvietimų dėl alkoholio vartojimo, mažiau iš jūsų krašto gauta pranešimų ir dėl sukčiavimo atvejų, galbūt daugiau registruota eismo įvykių dėl greta esančio intensyvaus eismo kelio ruožo Šakiai–Kaunas“, – kalbėjo komisaras.

Problema – keliai ir ne tik

Seniūnas pripažino, kad rajono seniūnijų keliai – amžina problema, ne išimtis ir Lekėčių seniūnija. Pasak R. Krikštolaičio, šiais metais žvyrkelių tvarkymui buvo skirta 5 tūkst. eurų, šiemet pavyko kelius greideriu lyginti penkis kartus.

„Lekėčiuose visi keliai pravažiuojami“, – reziumavo seniūnas. Aišku, lekėtiškiai replikavo, kad, deja, keliai Lekėčiuose gana blogi. Visgi seniūnas pasidžiaugė, kad šiais metais suremontuota Ateities gatvės atkarpa, seniūnas prasitarė, kad netinkamai sutvarkyti šioje gatvėje elektros tinklai. Dėl šios gatvės gyventojai susirinkime taip pat išsakė keletą pastabų – prašė sankryžoje įrengti kelio veidrodį.

Seniūnas kalbėjo ir apie ateities planus, nes ir toliau bus stengiamasi, kad miestelis būtų tvarkingas ir patrauklus. Kitais metais lekėtiškiai numatę paženklinti seniūnijoje esančias 13 senųjų kapinių, šiuo metu gaminami 12 suolelių parkui, numatoma ir daugiau darbų.

Susitikime dalyvavęs rajono meras Edgaras Pilypaitis pasidžiaugė ir Lekėčiuose veikiančiu vaikų dienos centru, kurio daliniam sutvarkymui savivaldybė skyrė 8 tūkst. eurų, garsiu „Mėlynių festivaliu“ bei Lekėčių bendruomenės sutelktumu. Meras patvirtino, kad kitais metais atsiras Lekėčiuose ir vaikų daželis. Rajono vadovai paragino lekėtiškius ir toliau renovuotis daugiabučius, iki šiol Lekėčiuose renovuoti du namai.

Susirinkime dalyvavę gyventojai garsiai svarstė, kad vis dar blogas kelias į rajono centrą, prašė kultūrai skirti papildomų etatų. Kitas lekėtiškis prašė politikų įvesti progresinius mokesčius, reiškė nepasitenkinimą konservatoriais, kurie, jo žodžiais, griauna paminklus Lietuvoje...

„Lietuvoje dabar atsirado buržujai ir ubagai... Kad nuo savęs pinigėlių tiems vargšams duotumėte... Ar nepaspringsit vieną kartą tais pinigais?..“ – nepasitenkinimo neslėpė lekėtiškis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.