Šakiams to seniai reikėjo – veiklos pranoko lūkesčius

Sausį susibūrusi palankesnę aplinką šeimoms siekianti kurti Šeimų taryba antradienį rinkosi į antrąjį susitikimą. Jo metu Bendruomeninių šeimos namų (BŠN) koordinatorė Jurga Raškauskienė pristatė veiklą bei pasidžiaugė lūkesčius pranokusiu projektu, o Šeimų taryba, vadovaujama tarybos narės Dinaros Gudaitienės, bandė nusibrėžti veiklos gaires.

BŠN veiklą pradėjo nuo sausio, daugelis užsiėmimų vykdomi nuo vasario, tačiau akivaizdu, kaip sakė J. Raškauskienė, kad veikla žmonėms ypač reikalinga. Bene labiausiai pasiteisino nemokamos psichologo konsultacijos.
 
„Net negalime patenkinti poreikio“, – pripažino koordinatorė.

Pasak jos, konsultuotis su iš Vilniaus atvykstančia psichologe Aurelija Lingiene plūsta ir pavieniai asmenys, ir šeimos, mamos atsiveda vaikus. Net nedvejojama, kad Šakiams tokių paslaugų reikėjo seniai. Tuo labiau, kad atsigręžta ne į socialinės rizikos, bet į visas šeimas, norinčias gauti pagalbos. Kai kas pasidžiaugia, kad psichologo konsultacijas teikia ne vietinis specialistas, kuris esą nei žmonių pažįsta, nei jų aplinką žino.

Populiaru ir pozityvios tėvystės mokymai, neuroedukaciniai užsiėmimai ir suaugusiems, ir vaikams, vyksta ir mediacijos susitikimai, joga. Kai kurias kitas veiklas planuojama organizuoti kitą ketvirtį.

„Planuojame ir vasaros stovyklas. Jau faktiškai visos vietos užpildytos“, – pripažino BŠN veiklą Šeimų tarybai pristačiusi koordinatorė.

Beje, pačių Šeimų tarybos narių pastebėjimu, galbūt trūksta informacijos viešinimo, kad paslaugomis galėtų pasinaudoti kuo platesnis ratas žmonių, tačiau kai kuriais atvejais, sakė J. Raškauskienė, net nereikia viešinimo, nes veiklos pilnos žmonių, o informacija sklinda iš lūpų į lūpas. Visgi planuojami veiklų pristatymai mokyklose, darželiuose tėvų susirinkimų metu, tik nespėjama viską vykdyti iš karto. Numatyti ir šeimų klubai atskirose seniūnijose, konsultacijos tėvams. Jei kažkurios veiklos nepasiteisins, jas planuojama keisti labiausiai pasiteisinusiomis. Be to, ypač naudinga, kad kol tėvai dalyvauja veiklose, jų atžalas gali prižiūrėti specialistai. Kad veiklos bei BŠN projektas ne pasiteisino, bet pranoko lūkesčius, liudija ir skaičiai: per pirmąjį veiklos mėnesį įvairiose veiklose apsilankė 139 žmonės, o kone trejus metus truksiančio viso projekto uždavinys buvo surinkti 200 žmonių.

Pristatymo išklausiusi Šeimų tarybos pirmininkė D. Gudaitienė sakė, kad tarybos nariai privalo domėtis tokiomis veiklomis, kad reikalui esant galėtų ir žinotų, kur nusiųsti žmones, kuriems reikia pagalbos. Susitikimo metu Šeimų tarybos pirmininkė siūlė nusistatyti tarybos veiklos gaires, apsitarti, kuria linkme bus dirbama, kokie tikslai užsibrėžiami. Vienas pirmųjų užmojų – organizuoti šeimų šventę gegužės 15 d. Šeimos dienai paminėti, tačiau pamąstymai, kokia šventė turėtų būti, palikti namų darbams ir šiuo klausimu dar bus renkamasi. Visgi, kokia apskritai linkme turėtų dirbti Šeimų taryba, nariai įsivaizduoja gana skirtingai, tad bendrų gairių kol kas nenusibrėžta.

Ji sakė nemažai domėjusis, ką veikia kitų rajonų Šeimų tarybos, todėl mano, kad šakiečiams dar trūksta bendro sutarimo. Štai, pavyzdžiui, Alytuje ši taryba kartais net lanko socialinės rizikos šeimas, kitur dažniausiai atlieka tam tikro tarpininko vaidmenį, pataria rajono tarybai, kokie sprendimai būtų reikalingi, ir pan.

„Susirinkę gana skirtingi žmonės, todėl skirtingai ir matome, bet, manau, reikia tik laiko ir išsigryninsime“, – sakė D. Gudaitienė.

Ji pati siūlytų svarstyti galimybę steigti fondą daugiavaikėms šeimoms paremti, taip pat svarsto apie galimybę rajone įvesti šeimų korteles, kai įstaigos, verslininkai rajono daugiavaikėms šeimoms pritaiko nuolaidas paslaugoms gauti, prekėms įsigyti.

„Mes rajone dar daug ko neturim ir apskritai yra visokių bėdų bėdelių, manau, neužteks mums rinktis kartą per ketvirtį, teks dažniau“, – sakė tarybos pirmininkė.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.