Kol vieni liko už posėdžio durų, kiti diskutavo rūpimais klausimais

koordinacine taryba1
Nuotr. Tradiciškai susirenkantys neįgaliųjų reikalų koordinacinės tarybos nariai aptarė einamuosius klausimus, buvo supažindinti su aktualijomis.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Antradienį į posėdį rinkosi rajono neįgaliųjų reikalų koordinacinė taryba. Tiesa, nors taryba orientuota būtent į neįgaliuosius, neįgaliųjų vežimėlyje sėdintis Neįgaliųjų draugijos pirmininkas Saulius Rakauskas į antrame aukšte mero kabinete vykusį posėdį nepateko dėl sugedusio lifto.

Į posėdį nepateko

Apie viešosios aplinkos pritaikymą neįgaliesiems kalbama nuolat. Koordinacinės tarybos pirmininkė Janina Jokūbaitienė paviešino šiuo klausimu mero potvarkiu sudarytą darbo grupę, kuriai vadovauja administracijos direktoriaus pavaduotoja Ilona Šeflerienė, ir sakė, jog reikėtų šaukti atskirą posėdį ir aptarti aplinkos neįgaliesiems pritaikymo klausimą. Žinoma, spręsti yra ką, nes aplinka ne pati draugiškiausia, su kai kuriomis įstaigomis tenka dialogą vesti ne vienerius metus kad ir dėl panduso įrengimo, tačiau, sako neįgalieji, yra ir teigiamų pokyčių (miesto centre perdarytos perėjos, nuolydžiai, įgyvendinant naujus projektus, dėmesys aplinkos pritaikymui neįgaliesiems skiriamas). Tačiau, pasirodo, ne savivaldybės administracijoje. Nors čia įrengtas liftas neįgaliesiems, tačiau pats Neįgaliųjų draugijos pirmininkas S. Rakauskas į antradienį antrame pastato aukšte vykusį posėdį patekti negalėjo, nes liftas neveikia. Beje, tokia situacija kartojasi, nes tai ne pirmas jo nepatekimo į posėdį atvejis. Draugijos pirmininko pavaduotoja Edita Zabramskienė patikino, kad su šia problema susiduria ne tik S. Rakauskas. Ji asmeniškai sakė sulaukusi ir vieno lukšiečio skambučio, kuris norėjo susitvarkyti žemės mokesčio klausimus, bet į pastatą taip pat  nepateko. Visgi mero pavaduotojas Bernardinas Petras Vainius sakė, jog apskritai šiems dalykams skiriamas dėmesys ir ragino kreiptis į administraciją, nurodyti problemines vietas.                             

Pristatė veiklas

Apie bendruomeninių šeimos namų veiklą susirinkusiems pasakojo koordinatorė Jurga Raškauskienė ir ragino drįsti kreiptis pagalbos. Tuo labiau, kaip sakė ji, kad projekto įgyvendinimo metu visos paslaugos nemokamos. Apie laikino atokvėpio paslaugas proto ir psichikos negalią turintiems asmenims kalbėjo VšĮ „Vilties žiedas“ padalinio Plokščiuose Mišrių socialinių paslaugų centro vadovė Dalia Diktorienė. Ji sakė, kad paslaugų poreikis ypač išauga vasarą, nes nedirba ugdymo įstaigos, kur įprastai ugdomi ir neįgalieji. Sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos „Šakių Viltis“ vadovė Roma Dėdynienė kalbėjo, kad laikino atokvėpio paslaugos turėtų būti teikiamos nuolat, tačiau per metus asmuo pagal nuostatus gali gauti tik 10 kalendorinių dienų. Per praėjusius metus Plokščiuose esančiame centre ši paslauga buvo suteikta 10 asmenų (ir vaikams, ir suaugusiems). Pasak D. Diktorienės, pirmadienį vyko nauji viešieji pirkimai ir kol kas neaišku, ar jie ir toliau galės teikti šias paslaugas.

Būstus pritaikys septyniems

Savivaldybės Socialinės paramos skyriaus darbuotoja Edita Macevičiūtė-Orentienė kalbėjo apie planuojamą būsto pritaikymą neįgaliesiems. Pasak specialistės, šiuo metu eilėje yra 12 asmenų, būstą pritaikyti ketinama septyniems. Šiam tikslui iš valstybės numatyta beveik 18 tūkst. eurų, beveik 14 tūkst. eurų skirta iš savivaldybės biudžeto. E. Macevičiūtė-Orentienė kalbėjo, kad dažniausiai fizinę negalią turintiems asmenims tenka praplatinti įvažiavimą, panaikinti slenksčius, įrengti vonią, keltuvą, pandusą.

„Jeigu žinote, kam reikia, žmogus neįlipa į vonią ar jam kitaip reikia pritaikyti būstą, skatinkite tai daryti, rašyti prašymus seniūnijoje, nes eilė kinta“, – ragino neįgaliųjų organizacijų vadovus Socialinės paramos skyriaus specialistė.

Administracijos direktoriaus pavaduotoja I. Šeflerienė pasidžiaugė, kad rajone neįgalieji gana aktyvūs ir pozityvūs. Apie situaciją rajone ir svarbiausius darbus susirinkusius supažindino vicemeras B. P. Vainius.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px