Skolas „išmušinės“... socialinės darbuotojos?

skalbiniai
Nuotr. Skolingus socialinių būstų nuomininkus seniūnams sunku priversti išsikelti iš būstų net ir teismui įpareigojus, jeigu atvykus į vietą randama mažamečių vaikų.


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Savivaldybei priklausanti UAB „Šakių komunalinis ūkis“ dėl bendrovę į dugną tempiančių skolininkų jau kuris laikas skambina pavojaus varpais. Apie 13 tūkst. eurų už suteiktas paslaugas bendrovei skolingus socialinių būstų nuomininkus į savivaldybėje vykstantį seniūnų pasitarimą atėjo kalbėtis įmonės direktorius Algirdas Naujokaitis.  

Pasak UAB „Šakių komunalinis ūkis“ direktoriaus A. Naujokaičio, jų įmonė net neturi tikslių duomenų apie tai, kiek visų rajono seniūnijų daugiabučiuose gyvena socialinių būstų nuomininkų. Pasak direktoriaus, lengvu keliu valstybė nuėjo tada, kai socialiniuose būstuose gyvenantiems asmenims leido patiems disponuoti gaunamomis pašalpomis, nes šie vis pamiršta susimokėti komunalinius mokesčius. Todėl A. Naujokaitis atėjo prašyti seniūnų ir savivaldybės administracijos pagalbos, kad jie kaip nors „įpareigotų“ socialiai remtinus asmenis susimokėti tiek mokesčius už patarnavimus, tiek jau susikaupusias skolas.  

„Problema su skolininkais yra labai didelė. Seniūnijoje turime tokių skolininkų, kurie nemoka ir paslaugas teikiančioms įmonėms, ir už nuomą mums, būstų nuomotojams. Mes esame daug skolininkų padavę į teismą, didelė jų dalis dėl skolos išieškojimo perduoti antstolių kontoroms. Ir visų jų skolos sudaro didelę sumą pinigų, mes jų neatgaunam ir su antstoliais“, – aiškina situaciją Šakių seniūnijos seniūnas Dalius Jasevičius.

Vienas iš metodų atsikratyti nemokių nuomininkų būtų juos tiesiog iškeldinti iš socialinių būstų. Pasak seniūno D. Jasevičiaus, iškeldinti nemokius socialinių būstų nuomininkus nėra taip paprasta, net jei taip nusprendžia teismas, nes jeigu yra nepilnamečių vaikų, pradeda veikti Žmogaus ir Vaiko teisių apsaugos įstatymai, vaikų teisės, o tada iškeldinti šeimos praktiškai neįmanoma. Seniūnas sako, kad kaip tik šiomis dienomis jie rūpinasi vienos skolininkų šeimos iškeldinimu iš namo, esančio Kęstučio gatvėje, bet seniūnija turi tokią galimybę tik dėl to, kad šeimoje nėra nepilnamečių.

Anot A. Naujokaičio, daugiabučių butų nuomininkai nevienodai žiūri į jų įmonės administruojamą mokestį. Kaip pavyzdį jis pateikia dvi Gudlaukio kaime gyvenančias šeimas – viena jų skolinga tik 12 eurų, o kita – 380 eurų už UAB „Šakių komunalinis ūkis“ suteiktas paslaugas. Akivaizdu, kad pastaroji šeima už daugiabučio administravimą nemoka nuo pat šito mokesčio atsiradimo.

Kaip teigė UAB „Šakių vandenys“ direktorius Kęstutis Vilkauskas, jeigu skola už vandenį nemokama labai ilgai ir susidaro didžiulė suma, tada jų bendrovė nustoja teikti paslaugas, t. y. atjungia vandenį ir apie skolininkus praneša savivaldybei, kuri savo ruožtu skolininkams neteikia įvairių lengvatų.

UAB „Šakių šilumos tinklai“ vadovas Laimutis Kasparavičius taip pat aiškino, kad vien socialinių būstų nuomininkai pernai už šildymą buvo skolingi apie 40 tūkst. eurų.

Anot savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojos Ilonos Šeflerienės, situacija pasikeistų, jeigu pašalpas gaunančius skolininkus prižiūrinčios socialinės darbuotojos mokytų socialinių įgūdžių bei tinkamai elgtis su gaunamomis pajamomis.

„Kiekviena šeima turi po socialinę darbuotoją, kuri turi juos mokyti planuoti savo išlaidas, nes valdo šeimai skirtą pinigų kortelę, ir tik su jos žinia yra išgryninami pinigai, jeigu yra būtina, ir apmokamos įvairios paslaugos“, – įsitikinusi I. Šeflerienė.

Pasak pavaduotojos, kai ji dirbo socialine darbuotoja Gelgaudiškyje, socialines pašalpas gaunančios šeimos visada tvarkingai susimokėdavo už įvairias paslaugas, nes tam, kad laiku ir tinkamai būtų panaudoti valdiški pinigai, socialinės darbuotojos skirdavo didelį dėmesį. Tada buvo tik viena šeima, kuri turėjo įsiskolinimą.

Rajono savivaldybės mero pavaduotojas Bernardinas Petras Vainius mano, kad visavertis skolininkų integravimas į bendruomenę ir jų pratinimas visus mokesčius mokėti per socialines darbuotojas šiuo metu būtų geriausias sprendimas. Apie tai su rajono socialinėmis darbuotojomis, dirbančiomis tiesiogiai su  šeimomis, dar kartą nusprendė pasikalbėti administracijos direktoriaus pavaduotoja I. Šeflerienė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.