Kovoje su lapais seniūnijai gelbsti moderni technika

lapai siurblys
Nuotr. Šakių seniūnija jau gerą savaitę naudojasi nauju įrenginiu – šešių metrų ilgio specialiu siurbliu, kuris palengvina darbą – sugrėbtus lapus į priekabą nereikia krauti rankomis.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Kas gėrisi puikiu spalio mėnesiu, o kam auksinis ruduo yra pats darbymetis. Seniūnijose jau kuris laikas kovojama su nukritusių lapų šūsnimis, o darbų galo dar nematyti. Šakių seniūnijoje lapų tvarkymo darbai šįmet vyksta kitaip – čia darbininkams gelbsti naujas modernus lapų surinkimo siurblys, kuris palengvina sunkų rankų darbą.

Šįmet geri rudeniški orai leidžia atlikti sunkius ūkio darbus lauke itin sparčiai. Tą patvirtina ir Šakių seniūnijos seniūno pavaduotojas Algirdas Stankevičius, kalbėdamas apie lapų grėbimą pačiose didžiausiose miesto teritorijose. Tiesa, šiais metais
darbininkams lapus reikia tik sugrėbti į dideles krūvas, o vėliau iš jų lapai susiurbiami su specialiu siurbliu tiesiai į nepralaidžią, sietu dengtą priekabą. Taip sutaupomas kelių žmonių, kurie turėtų lapus patys sukrauti į priekabaitę, rankų darbas. Būtent dėl to, jog lapų vežimas iki seniūnijai priklausančios žaliųjų atliekų aikštelės visada buvo ilgai užtrunkantis darbas, seniūnija nusprendė, kad būtent čia reikia pradėti modernizaciją ir dar pernai metais įsigijo šį specialų siurblį už beveik keturis tūkst. eurų. Šįmet jau kelios dienos įrenginys nepriekaištingai atlieka savo funkciją.  

„Su lapų grėbimo darbais jau įpusėjome – pusė lapų jau nukritę. Tik tiek, kad nespėjam jų taip greitai išvežti, kiek sugrėbta“, – sako seniūno pavaduotojas A. Stankevičius.

Tiesa, sugrėbti lapai vežami ir paprastomis priekabomis, kaip ir anksčiau, iš tokių vietų, kur yra asfaltas arba trinkelės. Kaip sako seniūno pavaduotojas, nuo betono dangos lapų siurbti nenori, nes taip į įrenginį gali patekti žemių ir jį sugadinti. Šita technika puikiai pasitarnauja seniūnijai, kai kasmet mažėja darbininkų skaičius. Anot A. Stankevičiaus, šį sezoną per dieną lapus grėbia vidutiniškai apie dešimt darbininkų, kurie privalo seniūnijoje atidirbti už gaunamas socialines pašalpas. Tie darbuotojai, kuriuos samdo pati seniūnija, paprastai dirba atsakingesnius darbus, pavyzdžiui, vasarą pjauna žolę, dabar pjauna arba geni krūmus.

Didelį galvos skausmą seniūnija kasmet turi dėl gyventojų žaliųjų ir buitinių atliekų nesąžiningo atsikratymo. Kaip sako pats seniūno pavaduotojas, kai kurie žmonės lapus, šakas ar kitas atliekas krauna tiek prie bendrųjų miesto konteinerių, tiek ant šaligatvių, gatvių, o visa tai seniūnija po to turi sutvarkyti, nes nepaliksi miesto šiukšlyne. Kiekvienas rajono gyventojas žino, kad žaliąsias atliekas turi pats savo iniciatyva išvežti į žaliųjų atliekų aikštelę – buvusį Zyplių sąvartyną (galima užsisakyti specialų konteinerį iš šiukšlių vežėjų įmonės, bet tada ši paslauga kainuos). Dažnai gyventojai nueina lengviausiu keliu – verčia savo kieme sugrėbtus lapus, obuolius ar kitas atliekas į bendruosius miesto konteinerius. Itin suįžūlėję gyventojai jau kelinti metai šiukšlėmis atsikrato prie miesto kapinių esančiuose bendrojo naudojimo konteineriuose. Pasak seniūno Daliaus Jasevičiaus, praėjusią savaitę prie kapinių konteineryje rastas nemažas kiekis netgi žalios paukštienos atliekų. Galbūt šiuos nesąžiningus šiukšlintojus dar pavyks išaiškinti, nes jau kuris laikas teritorija yra stebima vaizdo kameromis. Vaizdo kameras seniūnijoms parūpino Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centras, kuris skatina seniūnijas imtis radikalių priemonių ir bausti įžūlius šiukšlintojus. Seniūnas D. Jasevičius sako, kad ne pirmi metai į tuos konteinerius prie miesto kapinių žmonės priveža visokiausių atliekų – pradedant obuoliais, nupjauta žole, medžių lapais ir baigiant maisto arba statybinėmis atliekomis. Būtent dėl šios priežasties vaizdo stebėjimo kameros pirmiausia yra sumontuotos prie Šakių senųjų miesto kapinių, kur situacija ekstremali. Seniūnas patikino, kad nesąžiningi šiukšlintojai tikrai bus nubausti – jiems gresia administracinės piniginės baudos, be to, ketinama paviešinti jų tapatybes.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.