Tyrimas nebus pradėtas

etika sukys
Nuotr. Tautvydo Šukio (centre) vadovaujama Etikos komisija nusprendė, kad nesiaiškins, ar meras pažeidė Reglamentą. Daugumos nuomone, tam nėra pagrindo.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Pirmadienį, gavusi tarybos nario Mindaugo Tarnausko prašymą įvertinti mero Edgaro Pilypaičio elgesį, į posėdį rinkosi savivaldybės Etikos komisija. Tiesa, komisijos nariai nusprendė, kad tyrimas dėl galimo Reglamento pažeidimo nebus pradėtas.

E. Pilypaitis M. Tarnausko dėmesio susilaukė, nes važinėdamas po seniūnijas pristatinėja savo bei tarybos veiklos ataskaitas.

„Esminė problema ta, kad Šakių rajono savivaldybės taryba dar nėra priėmusi sprendimo dėl ataskaitos, dėl kurios yra savivaldybės organizuojami vieši renginiai, kas pažeidžia savivaldybės tarybos darbo reglamentą ir kuriuos galima sieti su artėjančiais savivaldybių tarybų rinkimais bei nepažymėta politine reklama. Prašau įvertinti šiuos faktus“, – į Etikos komisiją kreipėsi M. Tarnauskas.

Posėdžio metu ir kilo diskusija – pradėti kažkokį tyrimą dėl šio kreipimosi ar ne.

„Jis prašo įvertinti, o ne tirti. <...> Jei M. Tarnauskas čia įžvelgia kažkokią politinę reklamą, tegul kreipiasi į VRK (Vyriausioji rinkimų komisija – red. past.)“, – savo bendrapartiečio E. Pilypaičio pusėn iškart stojo komisijos narė Vilija Ramanauskienė.

Tos pačios partijos narys ir kitas komisijos narys Vaidas Balčiūnas klausė, ar Reglamentas apskritai yra Etikos komisijos nagrinėjimo sferoje, nes įprastai ši komisija vertina politikų etišką bei neetišką elgesį ir pan.

Eglė Dragūnaitytė mano, kad jei ne rinkiminis laikotarpis, ko gero, niekam nebūtų kliuvę, kada ta ataskaita pristatinėjama, nors, kaip dėmesį atkreipė ji bei komisijos pirmininkas Tautvydas Šukys, pernai meras tas pačias ataskaitas pristatinėjo po patvirtinimo.

„Jei būtų norėjęs, būtų ir šiemet spėjęs iki rinkimų pristatyti jau patvirtintas“, – mano E. Dragūnaitytė.

Esmė, kaip buvo kalbama, kad tiek skelbimuose, tiek viešai pateikiamoje medžiagoje minima ataskaita, be ne ataskaitos projektas. Be to, E. Dragūnaitytė svarstė: jei ir vyks kažkoks tyrimas, per tą laiką ir ataskaitos bus pristatytos, ir spėtos patvirtinti, o gal ir rinkimai praeis bei šio klausimo aktualumas nublės. V. Balčiūnas apskritai priminė, kad nors pristatinėjama ne tik mero, bet ir tarybos ataskaita, nė vienas iš tarybos narių jos nei rašė, nei varginosi tai daryti, pasitikėjo sekretoriatu ir tuo pačiu meru. Tad esą gal ir piktintis nereikėtų.

„Žinoma, labai gerai, kad meras tokią praktiką įgyvendina, supažindina bendruomenę. Bet čia labai slidi linija“, – sakė T. Šukys, galiausiai siūlęs balsuoti.

Penkiems balsavus prieš, o dviem susilaikius nuspręsta jokio tyrimo neinicijuoti.

Susitikimo metu nemažai kalbėta ir apie tai, ar nereikėtų pildyti komisijos nuostatų dėl komisijos narių lankomumo, mat ne kartą buvę taip, kad net nesusirenka Etikos komisijos kvorumas ir dirbti labai sunku. Žinoma, kaip kalbėjo pirmininkas, ko gero, visi siūlymai jau bus naujai išrinktai tarybai, tačiau jis mano, kad galbūt galima nusimatyti tam tikrą praleistų posėdžių skaičių, kurį pasiekus, apie nario nedalyvavimą būtų informuota jį delegavusi organizacija.

E. Dragūnaitytė prabilo apkritai apie tarybos narių dalyvavimą komisijų darbe, nes dabar jie rinkėjų išrinkti, o kartais būna – noriu einu, noriu ne.

„Mes čia turim tokių tarybos narių, kurie pas močiutę kaime registruoti, gyvena kur nors visai ne mūsų rajone, neatmetama, kad jų daugės. Kada galėsiu, kada man gražu – atvažiuosiu. Net Kontrolės komitetas dėl to nedirbo“, – sakė E. Dragūnaitytė.

Ji kėlė klausimą, kažin kuris tikresnis tarybos narys: ar tas, kuris čia dirba, gyvena, bet, tarkim, jo registruota vieta kitur (buvęs atvejis Klaipėdoje, kai toks narys krapštomas iš tarybos), ar tas, kuris prisiregistravęs čia, bet dirba, gyvena kitur. Tačiau dažnas rinkėjas nei žino, nei tuo domisi.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.