Akcija „Darom“ virsta akcija „Nedarom nieko“?

siuksles miske
Nuotr. Rajono seniūnai per tradicinį pasitarimą neišsakė konkrečių planų, kaip bus šįmet organizuojama aplinkosauginė akcija „Darom“ – seniūnijų centruose švaru, tačiau, ar atokiau nuo centrų nėra dar tokių vietelių, kurios panašios į mažus sąvartynus?


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Ar nevirs kasmetinė aplinkosauginė aplinkos tvarkymo akcija „Darom“ šiais metais mūsų rajone į akciją „Nedarom nieko“? Toks retorinis klausimas kilo po pastarojo seniūnų susirinkimo savivaldybėje, kada konkrečių planų, kaip bus šiais metais jų seniūnijose organizuojama švaros akcija, nesigirdėjo.

Šią savitę vykusiame seniūnų pasitarime kai kurie seniūnai pasakojo, kad aplinką seniūnijose tvarkosi nuolatos – vos atšilus orams stengiasi organizuoti darbuotojus ir gražinti viešąsias erdves. Barzdų seniūnas Remigijus Naujokaitis sako, kad šįmet moksleiviai ir kiti seniūnijos aktyvistai žada iš antrinių atliekų gaminti velykines dekoracijas. Taip, anot seniūno, vienu šūviu būtų nušauti du zuikiai – ir šiukšlės surenkamos viešose erdvėse, ir miestelis pasipuoštų prieš šventę. Apie tvarkomą aplinką seniūnijose užsiminė ir kiti seniūnai, tačiau konkrečių planų dėl jau dvyliktus metus vyksiančios akcijos „Darom“ niekas neminėjo – liko neaišku, ar kas nors seniūnijose tą akciją organizuos ir ar apskritai gyventojai savo darbais turės galimybę prisidėti prie kasmetinės aplinkosauginės akcijos.

Šakių seniūnas Dalius Jasevičius sakė, kad jeigu atsiras norinčių balandžio 27 d. (tai diena, kai vyks akcija „Darom 2019“) tvarkyti aplinką, tada „suras kokį lopinėlį kur nors“ seniūnijoje. Ar tikrai didžiausioje rajono seniūnijoje, ypač mieste, viskas taip idealiai sutvarkyta, kad nėra ką tvarkyti aplinkosauginių akcijų metu, o šiukšlių reikia ieškoti „lopinėliais“? Miesto centras nepriekaištingai blizginamas – su tuo sutiks, ko gero, daugelis, tačiau vos tik nusukus nuo centro akis toli eiti nereikia – galime Šakiuose pamatyti tokių vietelių, kur ne tik akcijos metu, bet ir šiaip susitvarkyti būtų ne pro šalį. Kovo 30 d. socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje „Tvarkau Šakius“ Šakių lopšelio-darželio „Berželis“ darbuotoja skelbė, kad vaikučiai tvarkėsi aplinką darželio teritorijoje ir apgailestavo, kad čia pat, už tvoros, vaikai turi stebėti apleistą aplinką. Už tos tvoros yra ne kieno nors kito, o būtent savivaldybės teritorija (už jos garažų). Minėtoje teritorijoje į akis krinta nesugrėbti lapai, tarp jų plastiko buteliai, maišai ir kitokios šiukšlės. Ta pati darželio darbuotoja sakė, kad labiausiai pikta ne dėl šiukšlių, o dėl to, kad tokiose netvarkytose vietose veisiasi erkės, o tai jau kelia grėsmę vaikų saugumui.

Prieš gerą savaitę viena pilietiška Šakių Papartynų gatvės gyventoja kartu su sūnumi surinko didžiulį maišą stiklinių butelių iš teritorijos, kuri ribojasi su UAB „Šakių vandenys“ teritorija. Čia, kaip pasakoja moteris, seniūnija šįmet išgenėjo šalikelėje augusius krūmus, nes jie griuvo ant kelio dangos, o atsivėręs vaizdas aplinkiniams gyventojams tiesiog badė akis – teritorijoje daugiausiai mėtėsi degtinės buteliai, tušti cigarečių pakeliai, surišti ir pilni šiukšlių maišai, kitos atliekos. Nors teritorija ir yra „niekieno“, tačiau moteris su sūnumi surinko visą „gėrį“ iš šalikelės, beje, ne pirmi metai. Kaip atliekos toje teritorijoje nuolat atsiranda, vietiniai gyventojai tik spėlioja – kažkas išmeta iš važiuojančių automobilių, kažkas gal ir specialiai atveža, suprask, ne miesto centras, galbūt ir ne visi gyventojai tvarkingi, o gal ir krūmynus genintys darbininkai palieka...

Ar iki balandžio 27 d. atsiras pavienių organizacijų, bendruomenių, mokyklų ar asmenų grupių, norinčių prisijungti prie kasmetinės aplinkosauginės akcijos ir mūsų rajone, parodys laikas.  Tikėtina, kad prie šios akcijos prisijungs ir seniūnijos, o tvarkytinų kampelių kone kiekvienoje seniūnijoje yra užtektinai, tik reikia tokių „lopinėlių“ paieškoti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.