Neįgyvendinus rekomendacijų praras savarankiškumą

kriauciunas mindaugas
Griškabūdžio kultūros centro direktoriui Mindaugui Kriaučiūnui po audito buvo įteikta daugiausiai  rekomendacijų, tačiau iš 19 šiandien įgyvendintos tik keturios. Jis pripažino, kad iki šiol daugiau dėmesio skyrė kultūriniams reikalams, o ne klaidų taisymui. D. Pavalkio nuotr.

Asta Saulė ŠULSKYTĖ   

Ketvirtadienį Kontrolės komiteto nariai rinkosi į pirmąjį šią kadenciją posėdį. Deja, komiteto pirmininkas Jonas Bakas ir jo pavaduotojas Vaidas Balčiūnas kitų dviejų narių nesulaukė, tad nesant kvorumui nuspręsta išklausyti į posėdį pakviestus rajono įstaigų vadovus, o sprendimus priimti kito susitikimo metu.

Kontrolės komiteto posėdžio darbotvarkėje buvo numatyti klausimai dėl Šakių rajono savivaldybės kontrolės ir audito tarnybos atliktų audito rezultatų trijose rajono įstaigose – Lukšių Vinco Grybo gimnazijoje, Šakių rajono jaunimo kūrybos ir sporto centre (JKSC) bei Griškabūdžio kultūros centre – ir joms pateiktų rekomendacijų įgyvendinimo.

Savivaldybės kontrolierė Asta Domeikienė paaiškino, kad šios trys įstaigos auditui buvo atrinktos 2018 m., o audito procedūros, siekiant užtikrinti, jog finansinėse ir biudžeto vykdymo ataskaitose nėra reikšmingų iškraipymų, o lėšos ir turtas valdomi, naudojami ir disponuojama jais teisėtai, atliktos šiemet. Į posėdį buvo pakviesti tikrintų įstaigų vadovai, kad paaiškintų, kaip sekasi įgyvendinti audito metu pateiktas rekomendacijas, kokių yra trikdžių jų įgyvendinimui.

Auditą visose trijose įtaigose atliko savivaldybės kontrolierės pavaduotoja Jurgita Kasparaitytė.

Bene blogiausia situacija nustatyta Griškabūdžio kultūros centre. Šiai įstaigai iš visų tikrintų pateikta daugiausiai rekomendacijų – 19 – tiek dėl vidaus kontrolės, tiek dėl apskaitos, tiek dėl teisėtumo klausimų. J. Kasparaitytės teigimu, iš viso įgyvendintos tik keturios rekomendacijos.

A. Domeikienės teigimu, audituota įstaiga yra neseniai įkurta ir direktorius joje dirba tik šiek tiek ilgiau nei metus. Jos manymu, direktorius tikriausiai nesitikėjo, kad administracinis darbas bus toks sunkus. Pasak Griškabūdžio kultūros centro direktoriaus Mindaugo Kriaučiūno, „auditas, jam, kaip šviežiai iškeptam direktoriui, buvo savotiškas iššūkis“, nepaisant to, „nežinojimas neatleidžia nuo atsakomybės“, todėl padarytas klaidas jis tikisi bendrom jėgom iki metų galo ištaisyti. Direktorius pripažino, kad iki šiol vis tik daugiau dėmesio skyrė kultūriniams reikalams, o ne audito rekomendacijoms, jas pasilikdamas paskutinei dienai.

„Jei pavyks įgyvendinti rekomendacijas, jūsų įstaiga ir toliau galės gyvuoti, bet nepasisekus mūsų taryba siūlytų ūkinį-ekonominį savarankiškumą apriboti ir perduoti toms įstaigoms, kurios tai sugeba padaryti, nes kultūros centre neįgyvendinami net minimalūs reikalavimai“, – neslėpė savivaldybės kontrolierė, siūlydama galbūt įdarbinti stipresnį apskaitos darbuotoją, jei esamas dirbdamas 0,5 etato nespėja susitvarkyti.

Kontrolierės pavaduotojos manymu, galbūt reikalingas ne stiprus  apskaitos darbuotojas, o apskritai žmogus, tiesiog gebantis dirbti administracinį darbą.

„Paprasčiausia viešųjų pirkimų ataskaita, kurią pasibaigus kalendoriniams metams reikia užpildyti per 30 dienų, t.y. iki sausio 30 d., šiandien jau rugsėjis, o įmonė šios ataskaitos, kuri yra elementarus dalykas, dar nepateikusi“, – konstatavo faktą J. Kasparaitytė.

Direktorius pripažino, kad „įmonėje šiai dienai dar nėra viskas sustrateguota, kad dirbtų kaip vienas kumštis, šiek tiek palaida bala, <...> pradžia buvo daryta, bet gal nedadaryta ar ne taip daryta“.

Lukšių Vinco Grybo gimnazijoje buvo nustatyta keletas klaidų, audito metu gimnazijos vadovei Nijolei Šapolienei buvo pateikta 15 rekomendacijų. Kaip informavo kontrolierės pavaduotoja, šiuo metu iš jų yra įgyvendintos šešios, neįgyvendintos – trys, dalis rekomendacijų įgyvendintos tik iš dalies, o dviejų įgyvendinimo terminas šalių susitarimu pratęstas.

N. Šapolienės teigimu, visos rekomendacijos bus įgyvendintos pagal nurodytus terminus iki šių metų pabaigos pagal sudarytą planą. Tam jokių papildomų lėšų nereikia, panaudojami įstaigos žmogiškieji ištekliai.

JKSC direktorei Romai Paškevičiūtei atlikto audito metu buvo pateikta 17 rekomendacijų. Pasak J. Kasparaitytės, pažeidimai panašūs kaip ir gimnazijoje, rekomendacijos pateiktos dėl apskaitos, dėl vidaus kontrolės ir kai kurių teisėtumo klausimų. Išanalizavus jų įgyvendinimo eigą, šiuo metu įgyvendintos septynios, neįgyvendintos – dvi. Kontrolierės pavaduotoja pagyrė įstaigos vadovę, kaip geriausiai įgyvendinančią rekomendacijas. R. Paškevičiūtė neslėpė, kad kai kurias įgyvendinti nelengva, tačiau įsitikinusi, kad viskas bus atlikta nustatytais terminais.

Kontrolės komiteto pirmininkas J. Bakas apgailestavo, kad „pirmasis jų posėdis šiek tiek prisvilęs“ dėl to, kad nebuvo kvorumo, o du dalyvaujantys nariai negalėjo priimti jokių sprendimų, tačiau audituotų įmonių vadovai buvo išklausyti, dar kartą peržvelgtos rekomendacijos.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.