Karantinas diktuoja kitokią praktiką: tarybos darbas – nuotoliniu būdu

tarybos posedis zoom
Pirmą kartą nuotoliniu būdu organizuotame savivaldybės tarybos posėdyje dalyvavo visi 25 tarybos nariai. D. Pavalkio nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Balandžio 24 d. suėjo lygiai metai, kai priesaką davė 2019–2023 m. kadencijos savivaldybės taryba. Simboliška, kad šiais metais posėdis vyko irgi tą pačią dieną, tiesa, darbas organizuotas kitaip nei įprasta. Tarybos nariai pirmą kartą tarybos istorijoje sprendimus priiminėjo nuotoliniu būdu. Nors iššūkių ir parengiamųjų darbų būta nemažai, darbas per atstumą buvo sklandus, per nepilną valandą priimti 35 sprendimai.

Iki tarybos posėdžio nuotoliniu būdu „Zoom“ platformoje organizuoti ir visi trys komitetų posėdžiai, nuotoliniu būdu buvo išklausyti ir kai kurių įmonių vadovai, per atstumą vyko ir pats tarybos posėdis. Tad nors karantinas ir diktuoja iššūkius, tarybos darbas dėl to nesustoja. Tiesa, iki posėdžio, kaip sakė meras Edgaras Pilypaitis, tris dienas vyko repeticijos, ypač paplušėti, „kad būtų ir vaizdas, ir garsas, ir balsavimo funkcija“, teko informacinių technologijų specialistui Andriui Prekevičiui, sekretoriato vedėjai Ingai Kanapeckienei, kitiems administracijos darbuotojams. Visgi posėdžio dieną į nuotolinį darbą jungėsi visi 25 tarybos nariai, netgi buvęs meras Juozas Bertašius, ne kartą anksčiau akcentavęs, kad technologijos nėra jo stiprioji sritis ir su jomis jis nelinkęs draugauti, atrodė puikiai nusiteikęs.

Kaip minėta, per nepilną valandą buvo priimti 35 sprendimai, tarp kurių ir viešųjų įstaigų finansinių ataskaitų tvirtinimas, veiklos užduočių nustatymas, uždarųjų bendrovių veiklos ataskaitos bei kiti rajono tolimesniam gyvenimui aktualūs klausimai. Pavyzdžiui, jei anksčiau buvo patikinta, kad karantino laikotarpiu tėvams nereikės mokėti už darželius, dabar šis pažadas įtvirtintas sprendimu – iki karantino pabaigos už vaikų išlaikymą savivaldybės švietimo įstaigose, už mokslą švietimo įstaigose, vykdančiose formalųjį švietimą papildančias programas (Šakių rajono meno mokykloje, Šakių jaunimo kūrybos ir sporto centre), tėvai atleidžiami.

Bene daugiausiai diskusijų posėdžio metu sukėlė Kelių priežiūros ir plėtros finansavimo klausimas. Apie tai – kitoje publikacijoje.

Posėdžio pabaigoje tarybos narė Raminta Jakelaitienė pranešė reiškianti solidarumą su nukentėjusiais nuo koronaviruso ir atsisakė išmokų, susijusių su tarybos nario veikla už antro ketvirčio laikotarpį, ir tas lėšas teigė skirsianti viruso sukeltų problemų sprendimui. Beje, tokiu pavyzdžiu ji ragino pasekti ir kitus kolegas, o meras papildė, kad į Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos inicijuotą ir ligoninėje atidarytą specialią sąskaitą medicininėms priemonėms pirkti žmonės suaukoję daugiau nei 9 tūkst. eurų. Ataskaita, pasak E. Pilypaičio, bus pateikta tada, kai bus panaudota surinkta suma.

Posėdžio pabaigoje pranešta, kad savivaldybės taryboje keičiasi Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos seniūnas. Nuo penktadienio seniūno pareigas ėjusį Bernardiną Petrą Vainių pakeitė Romas Pukinskas.

Prieš metus prisiekusios tarybos sudėtis faktiškai nekito. Vienintelę Violetą Simonavičienę po kurio laiko pakeitė Mantas Ižganaitis, o tarybos narės mandato atsisakiusi V. Simonavičienė pasirinko mero patarėjos pareigas.

Meras tarybos narius ragino ir toliau dirbti sutelktai, konstruktyviai kritikuojant, bet padedant ir palaikant.

„Ieškojom, tarėmės, galbūt kai kur klydom, vėlavom, bet mūsų priimti sprendimai buvo svarbūs ir 2019-ųjų biudžeto plano įvykdymas parodė, jog gyvenome ir dirbome ne taip jau ir blogai“, – teigė rajono vadovas.

tarybos posedis zoom2
tarybos posedis zoom3
tarybos posedis zoom4
tarybos posedis zoom5
tarybos posedis zoom6
tarybos posedis zoom7

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.