Vaikų dienos centrai turi ruoštis akreditacijai, kol kas dar daug nežinomųjų

akreditacija vdc
Pasak Socialinės paramos skyriaus vyriausiosios specialistės Mildos Savukaitienės (antra iš kairės), valstybės biudžeto lėšos, iki šiol skirtos vaikų dienos centrų projektams per Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją finansuoti, bus nukreiptos savivaldybėms, o kaip jas reikės paskirstyti – ir patiems dar neaišku. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Kuo gyvena rajone veikiantys 11 vaikų dienos centrų? Kaip keisis jų veikla nuo 2021 metų? Apie tai su centrų darbuotojais kalbėjosi pastarosiomis dienomis centruose besilankantys rajono mero pavaduotojas Darius Jakavičius bei Socialinės paramos skyriaus vedėja Daiva Pilypaitytė ir vyriausioji specialistė Milda Savukaitienė.

Mūsų rajone veikia 11 vaikų dienos centrų, kuriuos lanko apie 240 vaikų. Rugsėjo 28 d. apsilankius Sintautų vaikų dienos centre pasitikusi socialinė darbuotoja Lidija Mykolaitienė pasakojo, kad centrą lanko penkiolika vaikų iš Valakbūdžio, Išdagų, Veršių bei Sintautų. Jie čia laiką leidžia apie keturias valandas, nuo 12 iki 16 val.

„Ateina ir daugiau vaikų, kurie čia pusvalandį ar valandą laukia mokyklinio autobuso, nes jiems nėra kur jo laukti, kadangi mokykloje nėra pailgintos dienos grupės“, – pasakojo L. Mykolaitienė.

Prie pokalbio prisijungusi Sintautų bendruomenės centro pirmininkė Ingrida Jakaitienė parodė jaukiai įrengtą dienos centro poilsio ir veiklų kambarį, naujais stalais atnaujintą virtuvę, kvietė pokalbiui prisėsti ant naujai įsigytų sėdmaišių. Pasidžiaugė, kad pavyko į patalpas įvesti vandenį, šildymą, pasak I. Jakaitienės, virtuvėlėje beliko prijungti orkaitę.

„Gražiai bendradarbiaujam su miestelio seniūnu, kuris nuolat teiraujasi, kokios pagalbos ar malkų reikia“, – pasidžiaugė I. Jakaitienė.

Tačiau Sintautų vaikų dienos centro darbuotojas neramina nuo kitų metų prognozuojami pokyčiai. Vaikų dienos centrų finansavimui gauti projektus Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai teikdavo nevyriausybinės organizacijos, 10 proc. prisidėdavo savivaldybė. Nuo šiol projektų teikti ministerijai nereikės. Valstybės biudžeto lėšos, skirtos vaikų dienos centrų projektams, bus nukreiptos savivaldybėms, kurios sudarys finansavimo sutartis su jų teritorijoje veikiančiais vaikų dienos centrais dėl akredituotos socialinės priežiūros teikimo.

Taigi, pasak Socialinės paramos skyriaus vyriausiosios specialistės Mildos Savukaitienės, pirmiausiai vaikų dienos centrai šiemet rudenį turės ruoštis akreditacijai.

„Iš ministerijos vaikų dienos centrui bus skiriama 16 tūkst. 800 eurų. Tiesa, mes dar patys nežinom, ar ši suma bus fiksuota, ar skiriama pagal vaikų skaičių. Dar nėra patvirtintas finansavimo aprašas. Šios lėšos turėtų būti skirtos darbuotojų atlyginimams. Savivaldybė kiekvienam vaikui skirs po maždaug 27 eurus arba daugiau, kokia tiksli suma, dar derinama. Šios lėšos bus skirtos maitinimui, įvairioms vaikų užimtumo veikloms“, – preliminarius finansavimo paskaičiavimus vardijo M. Savukaitienė ir pridūrė, kad pagal naują tvarką nuo kitų metų vaikų dienos centrams finansavimas padidės.

Pasak specialistės, pagal naujus reikalavimus centrų darbuotojai, teikiantys akredituotą vaikų dienos socialinės priežiūros paslaugą, privalės turėti tam tikrą išsilavinimą ir profesinę kompetenciją – galės dirbti socialinis darbuotojas ir socialinio darbuotojo padėjėjas.

Vicemeras kalbėjo, kad akreditacija yra iššūkis, jam priimtinesnis dabartinis finansavimo modelis. Jis labiau palaikytų mintį, kad finansavimas nebūtų „prikabintas prie vaikų skaičiaus“, o skiriamas vienetui.

M. Savukaitienė dar priminė, kad Socialinės apsaugos ir darbo ministerija yra rekomendavusi, jog vienas įstaigos darbuotojas turės dirbti su ne didesne kaip 15 asmenų grupe, jei daugiau vaikų – du darbuotojai. Šiuo metu Sintautuose su penkiolika vaikų dirba du darbuotojai.

„Vienam dirbti su penkiolika vaikų yra sudėtinga, juolab kad jie yra skirtingo amžiaus. Centrą lanko nuo pirmoko iki dešimtoko, dažnai vyresni padeda mažesniems paruošti pamokas“, – teigė L. Mykolaitienė.

Sintautų vaikų dienos centro darbuotojoms kilo ir daugiau klausimų – iš kokių lėšų bus apmokama elektros išlaidos, kūrenimas? Kokius reikės pildyti lankomumo, apskaitos dokumentus, kam juos reikės teikti? Kuriam laikui darbuotojai bus įdarbinti? Kaip patikslino M. Savukaitienė, įstaigai teisė teikti akredituotą socialinę priežiūrą suteikiama trejiems metams.

Kaip reikės nuo kitų metų dirbti vaikų dienos centrams, neaiškumų kyla ir administracijos atstovams, tačiau Socialinės paramos skyriaus vedėja D. Pilypaitytė patikino, kad savivaldybė pasitvirtins rekomenduojamą ministerijos akreditavimo tvarkos aprašą ir informuos vaikų dienos centrų darbuotojus.Nuo kitų metų vaikų dienos centrai ir toliau liks po nevyriausybininkų stogu, tik iš jų paslaugą jau pirks savivaldybė.

„Skleiskite tą gražią idėją. Jei tų vaikų čia bus daugiau nei penkiolika ir nuolat lankančių, tai tikrai niekas nekvestionuos tos minties, kad čia neužtenka vieno žmogaus. Daugelį tokių paslaugų atlieka du žmonės“, – Sintautuose lankydamasis svarstė rajono vicemeras.

Šiais metais Griškabūdžio vaikų dienos centre laiką leidžia 30 vaikų iš Barzdų, Patašinės, Bliuviškių, Degutinės, Katilių bei Griškabūdžio. Čia dirbanti Vaida Stankevičienė pasakojo, kad su vaikais daug keliauja po Lietuvą, tam autobusą skiria Griškabūdžio seniūnija, belieka užsimokėti už degalus.

„Nerasite pas mus vienu metu čia 30 vaikų, mes dalinamės vaikus su bendruomene, jie lankosi bibliotekoje, renginiuose, būreliuose. Ypač patogu čia laiką leisti vaikams, kai lauke subjūra oras“, – kasdienybe dalinosi centro darbuotoja V. Stankevičienė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.