Administracijos vadovų ataskaitos – po padidinamuoju opozicijos stiklu

grincevicius pilypaitis
Administracijos direktoriaus Dainiaus Grincevičiaus  (kairėje)ir mero Edgaro Pilypaičio praėjusių metų veiklos ataskaitos sulaukė nemenko opozicijos dėmesio, bet administracijos vadovai tai labiau traktavo kaip norą pasirodyti ir politikavimą. D. Pavalkio nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Paskutiniame tarybos posėdyje buvo tvirtinamos administracijos direktoriaus Dainiaus Grincevičiaus ir mero Edgaro Pilypaičio praėjusių metų veiklos ataskaitos. Būtent šių dviejų klausimų aptarimas užėmė didžiąją dalį viso posėdžio, o administracijos vadovams iš opozicijos netrūko nei kritikos, nei klausimų, nei pastebėjimų.

Administracijos direktorius D. Grincevičius, tardamas įžanginį žodį, pabrėžė, kad 2020-ieji – iššūkių ir išbandymų metai.

„Tai, kas buvo nauja ir neįprasta, per metus tapo kasdienybe tiek mums, tiek jums. Manau, pasibaigus šiam išbandymui, dalį susirinkimų ir pasitarimų toliau vykdysime nuotoliniu būdu, nes tai operatyviau ir pigiau“, – sakė D. Grincevičius, pasidžiaugęs, kad visgi pagrindiniai darbai nesustojo, tvarkytos gatvės Giedručiuose, Girėnuose, Kudirkos Naumiestyje, Gelgaudiškyje, Plokščiuose, Paluobiuose, Bliuviškiuose ir pan.

Minėtas ir rajone įrengtas modernus LED apšvietimas, pasidžiaugta ir pagaliau nugriautu viešuoju tualetu bei ligoninės kieme stovėjusiais pastatais. Daug administracijos darbų, sakė administracijos direktorius, nematomi plika akimi. Pavyzdžiui, nuolat vykstantys kelių ir gatvių kadastriniai matavimai ir teisiniai registravimai. 2017 m. jų buvo registruota tik 17 proc., 2020 m. jau 67 proc., buvo tvarkoma turto apskaita, teisiškai registruojami objektai, kurie buvo pabaigti statyti ar įrengti 2011, 2013, 2014 metais, ir pan.

Kantriai administracijos direktoriaus pasisakymo išklausę tarybos nariai tik jam baigus jį apipylė  įvairiausiais klausimais ir pastebėjimais, štai ir Raminta Jakelaitienė sudvejojo, ar tikrai reikia tokios didelės ataskaitos (ji pateikta 187 lapuose), su kuria susipažinti nemenkas iššūkis.

„Užtenka turbūt trijų lapų, parašyti stiprybes, silpnybes, kas padėjo, kas trukdė <...>. Kaip sakydavo vienas mano dėstytojas, tikrai neblogai, rašau stiprų šešetą“, – nuomonę dėstė Tomas Skaizgirys.

D. Grincevičius sutiko, kad gali būti įvairių ataskaitos pateikimo būdų, paminėjo, kad galbūt jis neturi tokios gausios komandos ar viešųjų ryšių specialistų kaip, pavyzdžiui, Kaune, tačiau opozicija pabrėžė – komandos sudarymas paties administracijos direktoriaus rankose.

Mantui Puskunigiui rūpėjo, ką ketinama daryti su nenaudojamu ir  nekilnojamuoju turtu, prašė įvardyti, kokį D. Grincevičius inicijavęs projektą, kuris būtų sėkmingai įgyvendintas. Valdas Stankūnas gilinosi į kelių priežiūros komisijos sudarymą ir klausė, kodėl ji sudaryta nesivadovaujant galiojančiais teisės aktais. T. Skaizgirio nuomone, mažokai rajone renovuotų pastatų, pasigedo vizijos dėl kultūros centrų, Gelgaudiškio dvaro, ekonominės zonos, klausė, koks yra autobusų parko likimas, sakė, jog nepakankamas dėmesys keliams, teiravosi dėl „kovidinių pinigų“, domėjosi naujosios auditorės įdarbinimu ir pan.

Nors administracijos vadovai į kai kuriuos klausimus atsišaudė, meras teigė, kad diskusija net neverta komiteto lygio, o „iš bendro pyrago išrankiojus po grūdelį, ne tik ne tomis, bet neteisingomis spalvomis“ nuspalvinama situacija. Visgi opozicija pastebėjimais dosni buvo ne tik administracijos direktoriui, bet ir pačiam merui, o klausantis posėdžio nori nenori kildavo retorinis klausimas, ar tai vyksta iš tikrųjų. T. Skaizgirys, išklausęs mero, sakė nedvejojantis jo oratoriniais gebėjimais, o pats meras papildė – dar ir giedantis gražiai. T. Skaizgirio pastebėjimu, dabartinė valdžia gana dažnai atsigręžia į buvusias kadencijas, įvardija, kokį liūną čia radę ir taip sumenkinantys buvusio mero Juozo Bertašiaus darbą.

„Žmonės nėra kanarėlės, jie atmintį turi neblogą ir atsimena, kad tų darbų buvo padaryta nemažai ir, mano manymu, tai nebuvo patys blogiausi gyvenimo metai Šakių rajonui“, – sakė T. Skaizgirys, su kurio teiginiais nesutiko meras ir prašė įvardyti konkrečią vietą, kur jis menkina buvusio rajono vadovo darbą.

„Šitoj ataskaitoj, tai ką jūs pasakėt, nei žodžio „liūnas“ nėra panaudota niekur <...>. Atsakingai galiu pareikšti, kad čia nei liūnų, nei pelkių, o reali situacija parodyta, kokia yra, ką diktuoja ir kokios veiklos perspektyvos mezgasi“, – sakė meras.

„Apmaudu, tačiau turime konstatuoti, kad ir šiuo ataskaitiniu laikotarpiu dar nebaigtos investicijų pritraukimo į Gelgaudiškio dvarą, ginčo dėl užtvankos atstatymo Kudirkos Naumiestyje, neišpildytų lūkesčių gaunant menamą pelną bylinėjimosi su UAB „Antano Rinkevičiaus valymo įrenginiai“ epopėjos. Reikia ypatingo sutelktumo, kad savivaldybė neatsidurtų svetimas sąskaitas visų mūsų pinigais apmokančiojo rolėje“, – kalbėjo E. Pilypaitis, pridūręs, kad dėliojantis ateities vizijas ir strategijas svarbu neužstrigti vakarykščiuose poreikiuose ir kvietė visiems kartu ieškoti kelių ir būdų savo kraštui pagražinti ir gyvenimui jame pagerinti.

V. Stankūnas domėjosi, kaip rajono vadovas jaučiasi įsivėlęs į teisinius ginčus su buvusiu Šakių kultūros centro direktoriumi, mat tai kainuoja biudžeto lėšas. E. Pilypaitis tikino, kad tai normali praktika, jis jaučiasi gerai, o teisinius ginčus pradėjo ne savivaldybė.

Administracijos direktoriaus ataskaitai pritarta 17 balsavus už, keturiems susilaikius (J. Bertašius, Judita Ambrasienė, M. Puskunigis ir Jonas Bakas) ir dviem balsavus prieš (T. Skaizgirys ir V. Stankūnas), už mero ataskaitą balsavo 18 tarybos narių, keturi susilaikė (J. Bakas, J. Ambrasienė, J. Bertašius, T. Skaizgirys), vienas buvo prieš (V. Stankūnas).

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.