Bendruomenė ir toliau dirbs lukšiečių labui

andziulevicius bendorius
Lukšių seniūnas Vytautas Andziulevičius (kairėje) padėkojo Lukšių bendruomenės centro pirmininkui Sigitui Bendoriui už savanorišką veiklą ir indėlį, telkiant Lukšių bendruomenę, už įgyvendintus projektus, aptarė ir tolimesnį bendradarbiavimą, bendrus darbus. D. Pavalkio nuotr.

Po ilgos pertraukos ir rajono bendruomenės centrai jau gali kviesti savo narius aptarti praėjusių metų veiklas bei planuoti naujas. Birželio 11 d. Lukšių bendruomenės centro nariai susirinkimo metu dar vienai kadencijai bendruomenės vairą patikėjo Sigitui Bendoriui. Šios bendruomenės ateities planuose – naujų projektų įgyvendinimas ir noras, kad Lukšiuose būtų dar mieliau gyventi.
 
Lukšių bendruomenės centro gretose 50 narių, centras susikūrė 2009 metais lukšiečių S. Bendoriaus, Juozo Dainelio ir Genadijaus Butkaus iniciatyva. Bendruomenei jau dvylika metų vadovauja S. Bendorius. Pasak jo, praėję metai, kaip ir visiems bendruomenininkams, buvo išskirtiniai tuo, kad pandemija sustabdė nemažai veiklų arba jas teko perorganizuoti.

„Nuo 2019 metų bendruomenės centro dalimi ir nauju iššūkiu tapo Lukšių vaikų dienos centras, kurį lanko 20 vaikų. Ir šiems metams dienos centro projektą finansavo Šakių rajono savivaldybė, skirdama 2 tūkst. 300 eurų, bei Socialinių paslaugų priežiūros departamentas prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, skirdamas 16 tūkst. 400 eurų“, – kalbėjo bendruomenės pirmininkas išvardydamas ir kitas iš projektų gautas lėšas bei vykdytas veiklas, pasidžiaugė ir gyventojų skirtais 516 eurų (gyventojų pajamų mokestis).

Lukšiečiai ir šiems metams jau brėžia veiklos gaires: bendruomenės centras per Šakių krašto vietos veiklos grupę (VVG) teikė paraišką gauti lėšų knygos apie Lukšius leidybai (projekto vertė 9 tūkst. 268 eurai), paraiška šiuo metu yra vertinama. Per Bendruomenių iniciatyvų skatinimo programą sieks gauti lėšų vandens įvedimui Lukšių kapinėse. Bendruomenės centras parengė paraišką Šakių krašto VVG, projekto vertė per 70 tūkst. eurų, jį įgyvendinant būtų sukurta nauja darbo vieta (1,5 etato), projekto tikslas – aplinkos tvarkymo paslaugų teikimas. Tokiai iniciatyvai bendruomeniečiai pritarė, kadangi ir Lukšiuose atsiranda vis didesnis poreikis žolės pjovimui, lapų surinkimui ar sniego nustumdymui.

„Labai agituočiau teikti paraiškas, nes šitas finansinis paraiškų priėmimo laikotarpis baigiasi, kol prasidės kitos strategijos įgyvendinimas. Todėl, kas turit idėjų, minčių, kreipkitės, nes tikrai galima gauti finansavimą. Tiesa, darbo vietą reiks išlaikyti trejus metus, kaip pavyzdys jums lukšiečio MB „Šlepetija“ įgyvendinamas verslo projektas, modernizuojant technologinį procesą“, – kalbėjo Šakių krašto VVG pirmininkas J. Dainelis.

Tiesa, šis Lukšių bendruomenės centro susirinkimas ataskaitinis-rinkiminis, dabartinis bendruomenės pirmininkas S. Bendorius prašė ieškoti jau kito žmogaus, galinčio vadovauti bendruomenei. Nors buvo pasiūlyti ir kiti kandidatai eiti šioms pareigoms (buvęs Lukšių seniūnas Vidas Cikana, lukšietė Ilma Žukauskienė), tačiau bendruomenės nariai dar vienai kadencijai išrinko ir toliau bendruomenės vairą patikėjo S. Bendoriui, o bendruomenės finansininke išrinkta I. Žukauskienė, atnaujinta bendruomenės tarybos sudėtis.

Susirinkime diskutuota ir apie bendruomenės veiklos ateities planus, kalbėta, kaip ir toliau gražinti Lukšių miestelį bei jo erdves. Kaip kalbėjo naujasis Lukšių seniūnas Vytautas Andziulevičius, šiuo metu seniūnijos darbų prioritete – įrengti miestelio kapinėse apšvietimą bei papildomus keturis vandens kranus, taip pat seniūnas svarsto labiau įveiklinti Lukšių ežerą – įrengti aplink tvenkinį pėsčiųjų taką.

S. Bendorius apgailestavo, kad šiuo metu yra labai prastos būklės krepšinio aikštelė, kuri buvo įrengta bendruomenės įgyvendinto projekto lėšomis.

„Per septynerius metus aikštelės paviršius aptrupėjo, būklė šiuo metu yra tragiška, man tai rūpi. Projektas buvo įgyvendintas, danga atlaikė garantinį laikotarpį, visa tai buvo perduota Lukšių gimnazijos žinion. Kaip matau, gimnazija tuo rūpintis nenori“, – apgailestavo bendruomenės pirmininkas.

Susirinkimo metu dar penki lukšiečiai panoro įsitraukti į bendruomenės veiklą.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kas lemia žemą rajono poziciją švietimo srityje?

klausimelis 05 21Edvinas iš Šakių:

Manau, mokiniai yra per mažai motyvuoti mokytis. Aš, pavyzdžiui, baigiau aštuonias klases, buvo kitokie laikai, bet siekiau, stengiausi mokytis. Ir toliau mokiausi, baigiau technikumą. Sūnus baigė universitetą, anūkai dar maži. Kaimo vaikai mokosi ne prasčiau. Netgi labiau pasiekia aukštų pasiekimų. 

klausimelis 05 21 2

Ričardas iš Bliuviškių:

Manau, ir tėvai turėtų labiau rūpintis vaikų mokslais. Bet yra ir pačių mokinių be motyvacijos. Mačiau – stovi prie Darbo biržos du mokiniai, o ne pamokose. Savo laiku siekiau mokytis, nebuvo jokia kančia eiti į mokyklą. Baigiau devynias klases, vėliau įsidarbinau. Girdėjau – Griškabūdyje mokytojų trūksta. Netiesa, kad kaimo vaikai prasčiau mokosi, mūsų kaime vienoje šeimynoje augantys vaikai labai aukštų rezultatų yra pasiekę.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.