Rajono „valstiečiai“ su nauju pirmininku pasiryžę rajono valdžią perimti į savo rankas

lzvs janusevicius skaizgirys
Iki šiol rajono „valstiečiams“ vadovavo Tomas Skaizgirys (kairėje), o pavaduotoju buvo Raimondas Januševičius. Po ketvirtadienį vykusio visuotinio susirinkimo jie pareigomis susikeitė – skyriaus vairą perėmė R. Januševičius, pavaduotoju pasirinkęs buvusį pirmininką. D. Pavalkio nuotr.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Ketvirtadienį į visuotinį rinkiminį susirinkimą Šakių skvere pastatytoje palapinėje rinkosi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) Šakių skyriaus nariai. Jie vienbalsiai išsirinko naują skyriaus pirmininką, pasiryžusį rajoną vesti šviesesnio rytojaus link, nes esą tokios degradacijos rajone jau seniai nebuvo. Susirinkimo metu negailėta kritikos tiek vietinei, tiek respublikinei valdžiai.

Kiekybę keičia kokybė

Gausiai susirinkusiems partiečiams dėkojo dabar jau buvęs skyriaus pirmininkas Tomas Skaizgirys, pasidžiaugęs, jog pagaliau yra galimybė susitikti gyvai ir vieniems į kitus pažvelgti ne per žydruosius ekranus. Susitikimas suorganizuotas Šakių skvere, palapinėje, nes nemaža dalis partiečių yra nesiskiepiję, neturi galimybių paso. Nors Seimo narys Giedrius Surplys neneigė, jog kiekvieno teisė rinktis, jis patikino, kad tiki mokslu, yra pasiskiepijęs pats, skiepija vaikus ir akcentavo: mirtingumas pasiskiepijus sumažėja 20 kartų.

Kalbėdamas apie situaciją valstybėje Seimo narys teigė, jog „valstietiškas, į žemę įaugęs vertybinis stuburas labai reikalingas“. Anot G. Surplio, „valstiečiai“, kaip didžiausia opozicinė frakcija Seime, turėtų išlaikyti orumą, pagarbą, bet taip pat griežtai, aiškiai, tvirtai kritikuoti  Vyriausybės sprendimus, „išlaikant rimtį, kurios valstybėje ypač trūksta“. Jis ir šakiečiams linkėjo konstruktyvios kritikos, kuri būtų girdima ir Šakių rajono savivaldybėje.

G. Surplys buvo atviras. „Santykio su savivaldybe neturiu. Įvairiausiais būdais bandau prisibelsti, paklausti, gal kažko reikia, bet dėl kažkokių priežasčių to santykio nėra“, – sakė jis ir pridūrė, kad norėtų būti naudingas, tačiau „gaunasi, kaip gaunasi“.
Jis kalbėjo ir apie partijoje bei frakcijoje įvykusį skilimą. Frakcija sumažėjo 10 žmonių, kai kurie paliko ir partiją.

„Kiekvieno žmogaus praradimas yra ir intelektinis, ir emocinis praradimas. Galbūt rinkėjų akyse atrodo, kad partija silpnėja, bet kiekybę keičia kokybė, vertybinė“, – sakė G. Surplys ir pabrėžė, kad dabar kaip tik partija išsigrynina savo ideologiją, tiesiog įvyko natūralios skyrybos ir dabar „valstiečiai“ dar labiau pasisakys už tradicines vertybes.

Apgailestavo, kad yra negirdimi

Pristatydamas savo ataskaitą T. Skaizgirys prisiminė: į skyriaus pirmininkus buvo išrinktas 2019 m. kovo 26-ąją. Per tą laiką, anot jo, gyvenimas pasikeitė kardinaliai.

„Tapom stipriai kontroliuojami, varžomi, atsirado baimė, nepasitikėjimas, gal net panieka vieni kitiems“, – sakė T. Skaizgirys, nesitikėjęs, kad bus toks nusistatymas prieš „Šeimų maršo“ mitingus, kuriuose dalyvavo ir grupelė Šakių skyriaus narių. Anot jo, „grįžtam į represijos laikus, kai negalima išsakyti kitokios nuomonės“, tačiau įsitikinęs, kad kaimo, Suvalkijos žmonės užgrūdinti ir negandas atlaikys. Svarbiausia, sakė jis, kad visose situacijose išliktume žmonėmis. Aptardamas darbą savivaldybės taryboje T. Skaizgirys patikino, kad yra mažuma ir „opozicijos niekas nei nori girdėti, nei girdi“.

„Galim tik pakritikuoti valdančiųjų darbus, o prie sprendimų jokios įtakos neturime“, – sakė ne pirmą kadenciją savivaldybės taryboje dirbantis politikas.

Jis vylėsi, kad 175 Šakių skyriaus „valstiečių“ gretos didės, nors pastaruoju metu buvo net keletas, kurie skyrių nusprendė palikti. Tačiau yra, kas į jį ir įstojo. Susitikimo metu skyriaus pažymėjimai įteikti naujiems nariams – Vaidui Zimnickui, Nerijui Klimaičiui, Jonui Sakalauskui, Romualdui Drazdauskui ir Evaldui Šefleriui.

Nors skyriaus pirmininko rinkimuose dar vienai kadencijai dalyvavo ir T. Skaizgirys, tačiau patikino, kad pirmininko pareigas labiau vertas užimti jo pavaduotojas Raimondas Januševičius, atsiprašė, jei kažkas iš jo tikėjosi didesnio aktyvumo.

Kas, jei ne mes?

Ryžtingai į susirinkusius kreipėsi R. Januševičius, negailėjęs kritikos dabartinei rajono valdžiai, patikinęs, kad dabar kaip niekad daug stagnacijos ir degradacijos, netgi nepotizmo.

„Nėra tie mūsų konservatoriai tokie šventieji, kokiais jie save nori nupiešti“, – teigė jis ir vardijo konkrečius, jo manymu, tokį elgesį iliustruojančius pavyzdžius.

„Aplamai neturim jokio matymo, jokios vizijos. Ne tik su žemdirbiais. Kalbu ir apie švietimą, kultūros sektorių... Nemanyčiau, kad rajonui užteks tik solisto ir kvarteto. Todėl turime susiburti, imti į savo rankas iniciatyvą, nes kas, jeigu ne mes?“ – kalbėjo R. Januševičius, patikinęs, kad jau dabar reikia galvoti apie artėjančius savivaldybių tarybų rinkimus, galimą kandidatų sąrašą, net kandidatą į administracijos direktorius.

Būtina, sakė jis, susigrąžinti ir kai kuriuos, ypač su komitetais išėjusius narius, nes esą buvo įsitikinta, kad tiek likusiems „valstiečiams“, tiek atsiskyrusiems ir į rinkimus ėjusiems su komitetais teko dalintis tais pačiais rinkėjais ir tai prie gero neprivedė. Todėl būtina susitelkti, „atidaryti skyriaus vartus“.

„Palaikydami mane skyriaus pirmininko rinkimuose, – kalbėjo jis, – jūs įsipareigojate prisidėti, nes vienas pirmininkas lauke ne karys.“

Atėjus laikui balsuoti R. Januševičius skyriaus pirmininku išrinktas vienabalsiai, jis pavaduotoju panoro matyti T. Skaizgirį, partiečiai tam pritarė. Į skyriaus valdybą išrinkti N. Klimaitis, V. Zimnickas, Giedrius Pulokas, Kęstutis Daugėla, Ilona Šeflerienė, Anelė Navarskienė, Felicita Totoraitienė, Edmundas Reimerys, Ineta Kaunienė ir T. Skaizgirys.

Partiečius ragino būti aktyvius tiek R. Januševičius, tiek G. Surplys ir dėl to, kad nuotoliniu būdu partijos pirmininką rinks visi partijos nariai.

Po darbotvarkės klausimų „valstiečiai“ neskubėjo skirstytis, su Seimo nariu aptarė ir migracijos, pandemijos valdymo, užsienio politikos aktualijas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.