„Auksinis protas“ rinkimuose susitiks su „sidabriniu balsu“

jakavicius socialdemokratai
Vienbalsiai kandidatu į merus patvirtintas skyriaus pirmininkas ir vicemeras Darius Jakavičius dėkojo už pasitikėjimą ir teigė, jog rezultatai rinkimuose priklausys nuo visos komandos susitelkimo. D. Pavalkio nuotr.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Praėjusį trečiadienį į ataskaitinę konferenciją rinkosi Lietuvos socialdemokratų (LSDP) Šakių skyriaus nariai, vienbalsiai sutarę, kad 2023 m. rinkimuose į savivaldybės mero pareigas kandidatu bus skyriaus pirmininkas bei vicemeras Darius Jakavičius. Kaip juokavo skyriaus narė Eglė Dragūnaitytė, „auksinis protas rinkimuose stos prieš sidabrinį balsą“. Socialdemokratai sako sieksiantys išlaikyti savo vertybinį pamatą ir viliasi laimėti rinkimus.

Skyriaus pirmininkas D. Jakavičius džiaugėsi nuveiktais darbais, vardijo sėkmingai suorganizuotus renginius, tačiau vis tiek visos kalbos daugiausiai sukosi apie artėjančius rinkimus. Nors jie vyks 2023-iųjų pavasarį, tačiau rinkiminės nuotaikos, pripažino socialdemokratai, jau jaučiasi, ypač socialinėje erdvėje.

„Metė negražių epitetų mūsų kai kurioms išsakytoms nuomonėms. Galvoju, gal mes oriau atrodom už tuos, kurie mus išvadina visaip. Tai jie patys parodo savo politinę kultūrą“, – apie kolegas, konkrečiai neįvardydamas, kuriuos, kalbėjo D. Jakavičius ir linkėjo laikytis moralios, socialdemokratinės politikos ir pamatinių partijos vertybių.

Pasak skyriaus nario, rinkimų štabo vadovo Romo Pukinsko, „rinkimai prasidėjo ir provokacijų bus daug, užsipuolimų ir nepelnytų ir mūsų lyderių žeminimo taip pat bus įvairiausių, bet žinokit, ne mes skaldom valdančiąją koaliciją“, todėl jis partijos bičiulius ragino būti budrius.

Nors kartais, pasak jo, norėtųsi ir kitaip padaryti, norėtųsi galbūt kitokių sprendimų, bet kitaip, viliasi, turėsiantys teisę po rinkimų, kai turės daugumą.

„Konkurencija – progreso dalis, bet jeigu konkurentą reikia apipilti kažkuo, kuo ūkininkai ir laukus pila, tai moralumo jau nelieka“, – sakė skyriaus pirmininkas ir pristatydamas savo ataskaitą, o fone rodydamas savo šeimos nuotrauką pabrėžė, kad „pas mane su vertybėmis viskas gerai“.

Laisvė, lygybė, brolybė ir teisingumas – pagrindines vertybes vardijo D. Jakavičius.

Nors tarp frakcijos bičiulių taryboje ir būna nesutarimų, sutiko D. Jakavičius, „bet dažniausiai išeinam su vieninga pozicija, nors kartais už mūsų vieningą poziciją koalicijos partneriai sako, jog mes išdavikai, bet tai mūsų, o ne išdaviko pozicija. Turime savo stuburą ir tas stuburas stiprėja.“

Pasak skyriaus pirmininko pavaduotojos, tarybos narės Ramintos Jakelaitienės, ji irgi nesuprato, kodėl koalicijos partneriai supyko dėl išsiskyrusių nuomonių balsuojant dėl ambulatorijų pertvarkos.

„Aš džiaugiuosi, kad bičiuliai randa laiko kokybiškai padiskutuoti <...> Pas mus yra demokratija ir tai pamatinė vertybė“, – mintimis dalijosi R. Jakelaitienė.

Anot svečio, centrinės būstinės partijos atstovo Kęstučio Bartuškevičiaus, jam klausantis bendrapartiečių susidarė vaizdas, kad politika rajone verda, ragino nebijoti kritikos, „nes jeigu kritikuoja, vadinasi, bijo. Gal konkurentus mato, gal stiprius lyderius. Kaip sakoma, šunys loja, karavanas eina“.

Nors skyriaus bičiulių gretos gana stabilios, šiuo metu skyriui priklauso 230 narių (prieš metus buvo 233), tačiau pirmininkas išreiškė norą, kad žmonės būtų aktyvesni. Susirinkimo metu pasveikinti naujai į partiją įstoję bičiuliai: Audra Atažanovienė, Inga Dailidienė, Kristina Sabaitytė bei Neringa Rinkevičienė, į kurią dedamos viltys dėl partijos grupės Lekėčiuose.

D. Jakavičius, kalbėdamas apie artėjančius rinkimus, pasidžiaugė ir preliminariu pretendentų į savivaldybės tarybą sąrašu, kuriame kaip niekad daug bičiulių – 59. Nors jis iki lapkričio vidurio, kada ketinama apsispręsti galutinai, tikriausiai dar keisis, viliamasi, kad branduolys ir pirmasis dvidešimtukas per daug nesikeis. Iš įdomesnių pozicijų galima paminėti, kad tik 34-oje sąrašo vietoje asmeniniu prašymu įrašytas ne vieną kadenciją taryboje dirbantis Martinas Eimutis, jeigu niekas nesikeis, tarybos nario mandato daugiau nebesieks Bernardinas Petras Vainius. Tarybos nariu save matytų ir skyriaus garbės pirmininkas Rimgaudas Lebedžinskas, šiuo metu įrašytas šeštuoju numeriu, pirmajame penketuke ir verslininkė Kristina Geršvaltaitienė, mokytoja Daina Bankauskienė. Yra keletas pozicijų be konkrečių pavardžių, kurios paaiškės vėliau, tačiau, vicemero teigimu, tai ne partijos nariai, o rėmėjai ir tie „žmonės, kurie būtų vertingi kiekvienos partijos sąraše“.

Vienbalsiai kandidatu į merus patvirtintas D. Jakavičius partijos bičiuliams dėkojo už pasitikėjimą ir sakė, jog be susitelkimo ir visų pagalbos norimų rezultatų pasiekti nepavyks. E. Dragūnaitytė juokavo, kad „auksinis protas rinkimuose stos prieš sidabrinį balsą“ (D. Jakavičius dalyvauja intelektinio žaidimo „Auksinis protas“ žaidimuose, o meras Edgaras Pilypaitis yra respublikinio solistų ir vokalinių ansamblių konkurso „Sidabriniai balsai“ laureatas – red. past.).

Konferencijos metu nemažai svarstyta ir apie savivaldybių tarybų ir merų galias, kurios, kadangi numatomi Vietos savivaldos įstatymo pakeitimai, turėtų būti kitokios, tačiau galutiniai taškai dar nesudėlioti. Kiek šiuo metu žinoma, mero galios bus išskaidomos, jis tarybos posėdžiui vadovaus, tačiau neturės balsavimo teisės, bet turės veto teisę. Turėtų nelikti administracijos direktoriaus pavaduotojo pareigybės, bet atsiranda dvi vicemero pareigybės, administracijos direktorių meras galėtų skirti be tarybos pritarimo, o vicemerų kandidatūros būtų teikiamos savivaldybės tarybai.

„Valstybinės politikos lygmenį bandoma perkelti į savivaldą, nežinau, ar bus gerai, bus sujaukto proceso. Baimių yra, kad kur meras turi absoliučią daugumą, neatmestina diktatūra savivaldybėje“, – mintimis apie numatomus pokyčius dalijosi vicemeras.

Konferencijos metu pristatytos bei patvirtintos Finansų, Etikos procedūrų, Moterų klubo veiklos ataskaitos, išrinkti delegatai į partijos konferenciją, aptarti kiti klausimai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.