Kietojo kuro kainų pasiutpolkė tik įsibėgėja

malkos gamyba
Šiuo metu paklausiausios yra skaldytos malkos, bet jos gali tapti prabangos preke tiems, kurie malkų nesuskubo nusipirkti pavasarį. Jei nesinorės šalti, teks mokėti ir dukart, ir kone triskart brangiau. D. Pavalkio nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Nerimą gyventojams kelia, iš kur ir už kiek gauti malkų ar akmens anglies, medžio pjuvenų briketų ar granulių, nes jų kainos ne tik kone dvigubai šoktelėjo, bet ir poreikis toks didelis, jog reikia palaukti.

Dvigubai ar netgi pustrečio karto nuo praėjusių metų pašoko malkų kainos. Norintiems įsigyti malkų – pasiūla išties didelė. Besiskelbiantys, kad parduoda malkas, gyventojų patogumui siūlo įsigyti daugiausiai skaldytų malkų. Šią savaitę skaldytų spygliuočių malkų kubinis metras kainavo 58–60 eurų, alksnis – 63–65, beržas – 65–68, ąžuolas – 75, uosis – 80–85 eurus. Kalbinti malkų prekeiviai atviravo, kad žmonės perka be derybų, skuba kuo greičiau apsirūpinti kuru. Anot malkų gamintojų, pačios geriausios yra uosinės malkos. Po jų – beržinės ir juodalksnio. Mažiausią paklausą turi spygliuotis.

Pasak Žygėnuose įsikūrusios UAB „Medžio projektas“ vadovo Valdemaro Stonio, 85 proc. gyventojų malkomis pradeda rūpintis nuo vasario iki spalio mėnesio.

„Malkų paklausa yra, tačiau užsakymų mažėja. Be abejo, malkų kaina yra išaugusi, kietmedžio erdmetris siekia iki 80 eurų. Malkų kainos išaugo ir dėl brangstančių žaliavų, ir dėl sumažėjusios baltarusiškos medienos importo. O malkų kainą ypač jaučia žmonės. Šie skambina, guodžiasi, kad jau nebeįperka malkų. Ar jau pasiektas malkų kainų pikas? Sunku pasakyti. Jei bus šalta žiema, malkų poreikis augs, jų kaina dar gali kilti“, – įsitikinęs V. Stonys.

Malkų pirkti siūlo ir Valstybinė miškų urėdija. Anot Šakių regioninio padalinio vadovo Povilo Steponavičiaus, gyventojams yra galimybė nusipirkti medieną nenukirstu mišku ir patiems gamintis malkinę medieną. Taip pat gyventojai turi galimybę įsigyti miško kirtimo liekanų ir rinktis jas miškininkų iškirstose biržėse – tai gerokai pigiau.

„Malkinės medienos šiai dienai parduodame tikrai nedaug, nes, praėjus pusmetiniams medienos pardavimo aukcionams, malkinę medieną pardavėme ganėtinai brangiai. Tai lemia ir mažmeninės prekybos kainos mūsų padalinyje, jos yra apie 40 proc. aukštesnės, lyginant su pirmu metų pusmečiu, ir apie 70 proc. aukštesnės nei pernai“, – kalbėjo padalinio vadovas.

Vis dar didelė dalis namų šildoma akmens anglimi. Kūrenti šiuo kuru yra maždaug dukart pigiau.

Akmens anglies pardavėjos UAB „Vilkdara“ vadovas Ramutis Kasparavičius sakė, kad akmens anglies kol kas yra pakankamai, jos nepritrūks, anglis atvežta iš Kazachstano, už toną akmens anglies prašoma 450 eurų. Anot R. Kasparavičiaus, anglis yra kol kas pigiausias kuras.

„Šiuo metu Lenkijoje tona anglies kainuoja 600–700 eurų, lenkai iš Lietuvos anglį išsiveža. Pas mus už kokių dviejų mėnesių tona anglies kainuos 600 eurų. Trūksta rūšinės anglies. Kadangi rusiškos anglies įvežimas uždraustas, ilgėja jos atvežimas iš Kazachstano, per Sankt Peterburgą, Ventspilį. Atitinkamai auga ir anglies kaina, – kalbėjo R. Kasparavičius. – Visuomet akcentuoju, kad nereikia kelti panikos. Anglies bus, žmonės galbūt pirks mažesniais kiekiais, ne tonomis, bet fasuotas maišeliuose po 25 kilogramus.“

Kaip pasakojo UAB „Aletovis“ vadovas Mantas Adulčikas, anglis įmonėje gyventojų perkama labai intensyviai, per kelias dienas išgraibstoma fūra prikrautos anglies.

„Atėjo sezonas, žmonės ir perka kurą, kol kas kitos rūšies kuro – granulių, medžio pjuvenų briketų – pasiūlyti neturime“, – kalbėjo įmonės vadovas.

Medienos granulės laikomos švariausiu kietuoju kuru. Tačiau šio kuro kainos labiausiai šoktelėjo. Kalbinti medienos granulių pardavėjai tikino, kad už toną šiuo metu prašoma 680 eurų ir kad kaina tik augs.

Gyventojai pamėgę krosnis kūrenti ir medžio pjuvenų briketais. Medžio pjuvenų briketus gaminantys verslininkai sako, kad kainos išaugo dvigubai – iki 450–460 eurų už toną. Kainos augimą nulėmė tiek brangstantys energetiniai ištekliai, tiek žaliavos trūkumas.

Pasak Sintautuose įsikūrusios UAB „Mediresta“ vadybininkės Irenos Medveckienės, šiuo metu žmonės, norintys įsigyti pjuvenų briketų iš įmonės, turi registruotis į eilę.

„Gali tekti palaukti briketų apie mėnesį. O dėl granulių eilė dar didesnė, praktiškai reikia laukti iki naujų metų“, – kalbėjo I. Medveckienė.

Lukšiuose įsikūrusios J. Dainelienės įmonės direktorius Evaldas Dainelis patikino, kad šiuo metu įmonėje įsigyti galima tik medienos pjuvenų briketų. Pašnekovas neslėpė, kad kol kas žmonės tik teiraujasi, didelės paklausos nėra.

„Manau, jau yra ribos, kiek žmogus gali mokėti už tuos briketus. Pradėjom pjuvenų briketais prekiauti nuo 80 eurų už toną, išaugo penkis kartus“, – kalbėjo E. Dainelis.

Kalbinti rajono gyventojai tvirtino, jog šildymo sezonui yra pasiruošę ir kietuoju kuru apsirūpinę dar pavasarį. Girėniškis Benediktas Jakas tvirtino, kad šildosi anglimi ir malkų atraižomis. Anglies sezonui prireikia keturių tonų. Senjoras neslepia, šoktelėjusios kietojo kuro kainos išties neramina. Sudargiškis Jonas Prūsaitis žengia link atsinaujinančių energijos šaltinių – ruošiasi namuose įrengti saulės elektrinę bei šilumos siurblius oras-vanduo.

„Dėl pastarųjų įrengimo dabar susilaikysiu, rinkausi mažiau taršų šildymo būdą, o pasižiūrėjus į elektros kainas, kiek reikės mokėti, sunerimau“, – kalbėjo J. Prūsaitis.

Lukšietė Elvyra Tamkevičienė pasakojo, kad namus šildo malkomis, sezonui joms įsigyti reikia per tūkstantį eurų.

„Pabrangusios malkos, pirkau, vaikai parėmė, iš pensijos neįperku“, – kalbėjo lukšietė.

Taip pat lukšietė Loreta Liutvinienė neslėpė nusivylimo dėl tokio kainų šuolio.

„Paskambinau į Šakius anglių, už toną prašo 420 eurų, plius atvežimas į Lukšius 25 eurai. Naudojasi verslininkai susidariusia padėtimi ir tiek. Paskambinus į Pilviškius – anglių toną 410 eurų, atvežimas 10 eurų. Arčiau, savam rajone, dvi tonos jau kainuoja 865 eurai, o man 35 eurai yra dideli pinigai, tokios kainos buvo rugpjūtyje, o dabar kainos dar didesnės, kur nukeliausim... į skurdą tiesus kelias“, – neslėpė apmaudo moteris.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.