Iš specialistų lūpų – kaip atpažinti problemas ir ieškoti sprendimo būdų

bubniene kriziu centro
Lietuvos probacijos tarnybos Kauno regiono skyriaus vyriausioji specialistė Edita Matusevičienė (dešinėje) džiaugėsi bendradarbiavimu su Kauno apskrities vyrų krizių centru. Šį kartą centro direktorė Dovilė Bubnienė ir psichologas Romas Radzevičius kvietė kalbėtis priklausomybių turinčius žmones, kaip geriau save pažinti. D. Pavalkio nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

„Kaip pažinti save?“ – tokiam pokalbiui praėjusį trečiadienį priklausomybių turinčius žmones pakvietė Kauno apskrities vyrų krizių centro specialistai.

Kauno apskrities vyrų krizių centro specialistai Šakiuose lankėsi prieš porą metų. Tuomet su priklausomybių turinčiais vyrais kalbėtasi, kaip išsivaduoti nuo polinkio į agresiją, tvarkytis su alkoholio vartojimo problemomis.

Lietuvos probacijos tarnybos Kauno regiono skyriaus vyriausiosios specialistės Editos Matusevičienės kvietimu, susitikimas su Kauno apskrities vyrų krizių centro direktore psichologe-psichoterapeute Dovile Bubniene ir centro psichologu Romu Radzevičiumi įvyko šią savaitę Šakių visuomenės sveikatos biure. Kaip paaiškino E. Matusevičienė, susitikimo tikslinė grupė – probacijos prižiūrimi asmenys, vyrai, turintys priklausomybių, smurtavę artimoje aplinkoje.

„Šiandien galiu pasidžiaugti, kad tokių asmenų mažėja. Rajone turime 18 asmenų, įpareigotų nevartoti psichiką veikiančių medžiagų, – sako E. Matusevičienė. – Džiaugiuosi, kad šiandien probacijos tarnyba yra ne viena, kad galime atsiremti į Kauno apskrities vyrų krizių centrą, kurie žmonėms atneša kitokią žinią apie savęs pažinimą. Kad turintys priklausomybių žmonės gali nuo kažko startuoti ir pradėti keistis.“

Pasak Kauno apskrities vyrų krizių centro direktorės psichologės-psichoterapeutės D. Bubnienės, šio susitikimo metu vyrai kviečiami pagilinti savęs pažinimo žinias.

„Kalbėsimės apie žmogaus savybes, padedančias arba nepadedančias gyvenime. Kokiais įsitikinimais vadovaujasi turintis priklausomybių žmogus, ką reiktų galbūt keisti ar tobulinti žmogaus charakteryje, – susitikimo temas pristatė D. Bubnienė. – Galbūt pokalbis, diskusija, išgirsti specialistų patarimai padės keisti gyvenimo būdą, stiprinti gebėjimą valdyti emocijas, atpažinti problemas, ieškoti jų sprendimo būdų ir panašiai.“

Anot D. Bubnienės, dažnai žmonės yra gana užsidarę. Jai pritardama E. Matusevičienė akcentavo, kad savęs pažinimas labai svarbus dar ir todėl, kad priklausomybių turintys žmonės dažnai laikosi savo stereotipų – savęs nuvertinimas, kad jam nesiseka, yra nevykėlis.

„Mūsų tikslas yra palikti žmogui žinią, kad reikia savim domėtis. Kad ne viskas, ką galvojam, yra tiesa. Dažnai kai kurie įsitikinimai, interpretacijos taip suveikia, kad žmogus pats sau ir kitiems kenkia“, – sako D. Bubnienė.

Anot psichologo R. Radzevičiaus, kai žmogui tenka įvardyti savo būsenas, išsikalbėti, tai priverčia žmogų labiau susimąstyti, atrasti savyje daugiau drąsos pasidalinti problema su specialistais.

Teiraujamės, kaip žmonių savijautą veikia šiandieniniai gyvenimo faktoriai. Pasak psichologo, be abejo, pandemija paveikė žmonių savijautą: padaugėjo šeimyninių konfliktų, žmonės įniko į žalingus įpročius bei priklausomybes.

„Jeigu žmogus praranda darbą, tai žmogui atsiliepia finansiškai – atsiranda neviltis, žmogui pasidaro blogai. Taip, tos pasekmės turi įtakos priklausomybėms“, – įsitikinęs svečias.

„Tiek pandemija, tiek šiandieninė nelengva ekonominė, energetinė situacija mus visus veikia ir mes visi tai jaučiame. Bet ne visi įkrentame į priklausomybę. Manau, tik tam tikro tipo žmonės, dažnai jau turintys kažkokią priklausomybę, tik jau giliau į ją įkrenta, arba tie, kurie labai sunkiai susitvarko su stresais“, – sako D. Bubnienė.

Kaip kalbėjo specialistai, turintiems priklausomybių žmonėms reikėtų kreiptis į specialistus. E. Matusevičienė priminė, kad Visuomenės sveikatos biure yra priklausomybių konsultantas.

„Probuojamiems asmenims, be abejo, taikoma kompleksinė priežiūra, dedamos apykojės, bet vien tokia kontrolė neveikia, reikalinga kitokia pagalba, todėl gilinamės į žmogaus priklausomybių, smurtavimo priežastis, – pasakoja probacijos specialistė. – Be abejo, mes dirbame ir su nenorinčiais eiti į bet kokius užsiėmimus, kai jie yra įpareigoti institucijų. Ir jis išeina su tokia pačia nuostata, kad jis nenori keistis, dažnai pereina į aukos poziciją.“

Kyla klausimas, ar specialistams pavyksta daug smurtautojų, priklausomybių turinčių žmonių pastatyti ant kojų. Kaip tvirtino D. Bubnienė, tas žmogus, kuris ieško pagalbos, ją dažniausiai ir randa, specialistui padedant dažniausiai žmogus ryžtasi daryti tam tikrus teigiamus pokyčius, žingsnius savo gyvenime.

„Blogiau, kai žmogus pagalbos neieško. Tiesa, būna, kad ne iš karto žmogus priima pagalbą, bet, pasikalbėjus su specialistais, nors kažkas išliks ir būnant kitoje krizinėje būsenoje galbūt tai prisimins“, – sako D. Bubnienė.

Ji užsiminė, kad ateityje Šakiuose planuoja surengti ir daugiau susitikimų, užsiėmimų priklausomybių turintiems ar smurtaujantiems artimoje aplinkoje asmenims, beje, ir moterims.  Tokiu bendradarbiavimu ir pagalba iš Kauno apskrities vyrų krizių centro labai pasidžiaugė ir probacijos specialistė R. Matusevičienė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.