Atvira jaunimo erdvė jau veikia ir Lukšiuose

urbonavicius antanas luksiai
Nors oficialiai atvira jaunimo erdvė Lukšiuose dar neatidaryta, tačiau čia dirbantis jaunimo darbuotojas Antanas Urbonavičius kviečia moksleivius užeiti praleisti laisvą laiką, pasikalbėti. D. Pavalkio nuotr.

Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Naujai suremontuotose Lukšių kultūros namų rūsio patalpose, įrengtose vykdant miestelio tvarkybos darbų projektą, duris atvėrė atvira jaunimo erdvė, kurios vairas atiduotas į jaunimo darbuotojo, psichologo Antano Urbonavičiaus rankas. Vos pradėjus darbą nuo 14 val., čia kasdien sulaukiama vis daugiau moksleivių. Vieni ateina ir pasilieka, kiti – dar tik žvalgosi.

„Šiuo metu vyksta kūrimosi procesas, analizuojami jaunimo poreikiai, kokių veiklų jie norėtų, kad atvira jaunimo erdvė taptų atvira kiekvienam, kad kiekvienas čia galėtų būti savimi. Todėl nežinau, ar čia viliot jaunimą teniso stalais, ar ne“, – juokavo A. Urbonavičius.

Pasak jaunimo darbuotojo, jis čia nukrito kaip iš dangaus. Iš Pakruojo rajono kilęs pašnekovas visai neseniai su šeima į žmonos gimtinę Lukšius sugrįžo iš užsienio ir pradėjo dairytis širdžiai artimų veiklų. Kadangi mokėsi dviejų – psichologo ir darbo su jaunimu – specialybių, kartu su bendramintėmis vasaros pabaigoje Šakiuose įkūrė psichologinio konsultavimo ir terapijos studiją „Vitacor“, kur jis dirba psichologu, neatsisakė ir pasiūlymo padirbėti su Lukšių jaunimu.  

„Labiau orientavausi į psichologiją ir nežinojau, kad gausiu pasiūlymą darbui su jaunimu, bet mano psichologijos žinios čia yra didelis pliusas, ypač kai tenka dirbti su paaugliais. Paviršiuje dažnai viskas atrodo liuks, o kai pažvelgi į vidų, giliau – tai o-ho-ho“, – atviravo A. Urbonavičius, pabrėždamas, kad pasitikėjimas ir ryšys atsiranda ne iš karto, prieš tai reikia susikurti pasitikėjimo ir saugumo erdvę.

„Mes gyvename su kaukėmis, tai normalu, nes jos yra apsauga nuo aplinkos. O kai pradedi kalbėtis, kaip kitas jaučiasi, kaip tu, kaip aš suprantu baimę, kaip tu daliniesi, žaidi, atsiranda atsivėrimas ir saugumo sukūrimas, kuris leidžia pamatyti vienas kito vidų, tada atsiranda kitokia bendravimo kokybė“, – sako pašnekovas pabrėždamas, kad svarbiau pabūti kartu ir sukurti gyvą ryšį nei tik išklausyti teorijas, todėl į Lukšių atvirą jaunimo erdvę kviečia jaunimą nuo 12 iki 18 metų į nemokamus užsiėmimus, kurie vyks tris gruodžio šeštadienius.

Aprodydamas, kaip kuriasi naujai suremontuotose rūsio patalpose, jaunimo darbuotojas džiaugėsi jos erdvėmis. Čia šviesu, šilta ir patogu. Galima patogiai įsitaisyti ant minkšto kampo ar daugybės sėdmaišių. Daryti filmų peržiūras ir aptarimus. Taip pat yra didelė patalpa su veidrodžiais ir šalia įrengtais persirengimo kambariais. Joje gali vykti net šokių repeticijos. Be to, yra ir virtuvė, ir nedidukas jaunimo darbuotojo kabinetas, ir tualetai, ir net atskira katilinė, kur stovi naujas išmanusis katilas.  

Kadangi, A. Urbonavičiaus teigimu, kol kas nėra galimybių patiems nusipirkti nei stalo žaidimų, nei veikloms su jaunimu reikalingų priemonių, keletą žaidimų paskolino Šakių atviras jaunimo centras, dėlionę atsinešė patys vaikai. Šiuo metu pašnekovas ieško galimybių įsigyti kad ir senus, nenaudojamus teniso ar stalo futbolo stalus. Pradžiai ir jų pakaktų.

Jaunimo erdvėje radome du dėliones dėliojančius ir arbatą geriančius vaikus. Jie teigė, kad čia ateina kasdien nuo pirmų atidarymo dienų, nes Lukšių gimnazistai informaciją gavo iš mokyklos tarybos, kuri šią žinią paskleidė po klases. Jaunimo darbuotojas pasakojo, kad kol nebuvo atviros jaunimo erdvės, vaikai rinkdavosi bibliotekoje, kur gali pavartyti knygas, prisėsti prie kompiuterio, yra ir internetas.

Pašnekovas įsitikinęs, kad vaikams ir jaunimui abi erdvės labai reikalingos ir tarp jų nėra ir negali būti jokios konkurencijos. Be to, atvirą jaunimo erdvę gali lankyti vaikai nuo 14-os metų, tačiau, pasak A. Urbonavičiaus, jis įsileidžia nuo 12-os metų, o jaunesni ir toliau laiką galės leisti bibliotekoje.

Lukšių atvira jaunimo erdvė yra antra rajone. Pirmoji prieš 10 metų buvo įkurta Gelgaudiškyje. Nuo pat pradžių joje darbuojasi Šakių kultūros centro Gelgaudiškio padalinio projektų vadovė, kultūrinės veiklos vadybininkė Tatjana Vrubliauskienė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.