Gelgaudiškio vaikų darželio vedėjos machinacijos bus tiriamos toliau

pinigai2Gintarė MARTINAITIENĖ

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Kauno apygardos valdyba kartu su Marijampolės rajono apylinkės prokuratūra baigė ikiteisminį tyrimą, kuriame atskleisti Šakių rajono Gelgaudiškio vaikų darželyje „Eglutė“ vykdyti sukčiavimai, kai apgaule buvo įgyta beveik 280 tūkstančių litų.

Nuotr. Dėl buvusios darželio vedėjos nusikalstamos veikos, kai apgaule buvo įgyta apie 280 tūkst. litų, jai gresia laisvės atėmimas iki aštuonerių metų.

Apie situaciją Gelgaudiškio vaikų darželyje „Eglutė“, kai vedėja, piktnaudžiaudama tarnybine padėtimi švaistė lėšas bei nepaisė įstatymų, spaudoje rašėme prieš metus. Tik dabar oficialiai šias machinacijas ištyrė ir FNTT.

FNTT praneša, kad buvusi darželio vedėja A. S. įtariama piktnaudžiavimu tarnyba, o buhalterėmis dirbusios A. B. ir O. R. bei trys artimi darželio vadovės giminaičiai, fiktyviai dirbę įstaigoje, įtariami sukčiavimu, dokumentų klastojimu ir apgaulingu apskaitos tvarkymu.

Nustatyta, kad 2005–2009 metų laikotarpiu vaikų darželio vadovė savo artimus giminaičius – 26-erių metų G. K, pastarosios vienmetę L. S. ir 49-erių metų R. S. – įdarbino naktiniais sargais.  FNTT tyrėjai išaiškino, kad realiai vaikų darželio vedėjos giminaičiai nedirbo, bet klastojant įstaigos dokumentus ir apgaulingai tvarkant buhalterinę apskaitą darželio buhalterė 33-ejų metų A. B., kurią vėliau pavadavo 58-erių metų O. R., per mėnesį jiems išmokėdavo vidutiniškai 3 tūkstančius litų viršijančius atlyginimus.
 
FNTT tyrėjai išaiškino, kad Gelgaudiškio vaikų darželio buhalterinės apskaitos dokumentuose užfiksuota, jog kai kurie įstaigos darbuotojai buvo įdarbinti kasininkais ar buhalteriais. Išaiškinta, kad apie apgaules nieko neįtariantiems darbuotojams pagal dokumentus buvo mokami gerokai didesni atlyginimai, tačiau realiai šie darbuotojai atlygį gaudavo tik už vieną darbą, tai yra po 600–800 litų per mėnesį. Be to, atskleista, kad per ketverius metus vaikų darželio vedėja 2 kartus pasididino savo atlyginimą, o buhaltere dirbusiai 33-ejų metų A. B. buvo mokamas 3,5 karto didesnis atlyginimas, nei buvo rekomendavusi įstaigos steigėja - Šakių rajono savivaldybė.

Tyrimo metu paskaičiuota, kad per ketverius metus, klastojant dokumentus ir apgaulingai tvarkant apskaitą, apgaule įgyta daugiau nei 200 tūkstančių litų Šakių rajono savivaldybės biudžeto lėšų, ir beveik 80 tūkstančių litų išmokėta fiktyviai sargėmis dirbusioms G. K., L. S.  ir buhalterei A. B. skiriant joms motinystės (tėvystės) pašalpas.

Baigta tirti baudžiamoji byla perduota nagrinėti Kauno apygardos teismui. Įtariamiesiems už įvykdytas nusikalstamas veikas gresia laisvės atėmimas iki aštuonerių metų.  

Primename, kad darželio vedėja A.S., praėjusiais metais sausio mėnesį gavusi rajono mero Juozo Bertašiaus prašymą pateikti rašytinį pasiaiškinimą dėl savivaldybės audito metu nustatytų pažeidimų, pateikė ne tik pasiaiškinimą, bet ir prašymą atleisti iš užimamų pareigų. Šiam jos prašymui rajono taryba pritarė vienbalsiai. Tuomet rašydama pasiaiškinimą A. S. sutiko ne su visomis audito išvadomis, tačiau buvo pasirengusi padengti bent dalį priskaičiuotų nuostolių.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.