Lietuvos žvėriena – ekologiška

Daugelis valgančių žvėrieną susimąsto, ar iš tiesų žvėriena yra sveika mėsa, juk laukiniai žvėrys maitindamiesi neišvengia šiuolaikinės civilizacijos užterštumo. Vis tik naujienos geros: žvėriena –švari mėsa.
 
Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas atliko 30 laukinės faunos tyrimų ir tirdamas radioaktyvaus cezio koncentraciją paėmė 8 stirnų, 6 šernų, 11 elnių, 2 fazanų ir 3 stručių mėginius. Pasak instituto, Lietuvos miškuose sumedžiojamų ir ūkiuose auginamų laukinių žvėrių mėsa yra visiškai saugi - pastarųjų dvejų metų tyrimai rodo, kad pesticidų, sunkiųjų metalų ar radioaktyviųjų medžiagų koncentracija žvėrienoje neviršija leistinų normų.

2011-aisiais šernienoje didžiausia rasta radioaktyvaus cezio koncentracija sudarė 28,9 Bq/kg, stirnų mėginiuose - 16,3 Bq/kg. Kitais metais šie skaičiai dar labiau sumažėjo - šernienoje aptikta didžiausia koncentracija siekė 23,3 Bq/kg, stirnienoje - 0,8 Bq/kg.

Europos Sąjungoje didžiausia leidžiama cezio koncentracija yra 600 Bq/kg mėsos, taigi, visuose tirtuose mėginiuose cezio kiekiai buvo daug kartų mažesni už leistiną normą.

Tiriant pesticidus ir sunkiuosius metalus laukinėje faunoje, 2012 metais atlikti 34 tyrimai. Teršalų, viršijančių leistinas normas, rasta nebuvo.

Medžiotojai ir kiti žvėrienos vartotojai neturėtų baimintis dėl jos užterštumo radioaktyviais elementais, mat atlikti tyrimai ir mokslinė informacija rodo, kad po Černobylio atominės elektrinės avarijos išaugęs žvėrienos radioaktyvumas jau sumažėjo iki nepavojingos ribos.

Radioaktyvieji elementai į žvėrių organizmus patenka jiems ėdant grybus, uogas ir kitus miško paklotės augalus.
 
„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.