Teksto korektūra – kas tai ir kada tai gali padėti?

pexels-andrea-piacquadio
Nuotrauka: Andrea Piacquadio, Pexels.com


Kuriant ar verčiant tekstus dažnai teksto autorius jaučiasi įsitikinęs savo minčių dėstymu raštu – dėl stiliaus, gramatikos, rašybos. Tačiau, kaip pastebi profesionalai, kasdien dirbantys su tekstų kūryba ir taisymu, pačiam pamatyti savo klaidas sudėtinga ir mes ne visi turime itin išlavintą kalbos jausmą. Tokiais atvejais padės profesionalus teksto korektorius!
 
Kas yra teksto korektūra?

Pagrindinis korektūros tikslas yra tekste pastebėti įvairių tipų klaidas. Korektoriai patikrina, ar buvo pritaikytos stilistinės gairės ir žodynas, taip pat atkreipia dėmesį, ar tekste nėra gramatinių, rašybos ir skyrybos klaidų, radę jas ištaiso. Jei norite, kad turinys atrodytų profesionaliai, korektūra yra privaloma vertimo dalis. „Linearis Translations“ teksto korektūrą patiki profesionaliems korektoriams, kurie puikiai išmano konkrečios kalbos niuansus. Net ir greitas dokumentų vertimas reikalauja redagavimo, nes, kaip žinia, ir vienas kablelis gali pakeisti viso sakinio esmę!

Kas yra teksto redagavimas?

Redagavimu siekiama padaryti taip, kad vertimas būtų tinkamas tikslumo, nuoseklumo ir konteksto prasme. Redaktorius dokumentą skaito kaip atskirą tekstą ir patikrina ne tik galimas klaidas tekste, bet ir padaro turinį lengviau suprantamą, kreipdamas dėmesį į sakinių struktūrą ir kitus svarbius niuansus. „Linearis Translations“ bendradarbiauja su specialistais visame pasaulyje, padedančiais atlikti bet kokio teksto korektūrą ar redagavimą neatsižvelgiant į turinio temą ir kalbą. Redagavimas yra itin populiari paslauga įvairaus pobūdžio spausdintinei medžiagai.

Kada naudoti teksto korektūrą ar redagavimą?

Teksto korektūra dažniausiai taikoma išverstiems tekstams, siekiant įsitikinti, kad juose nėra klaidų ir išverstas tekstas neprarado pradinio teksto prasmės. Tačiau dažnai teksto korektūra arba redagavimas taikomi ir tada, kai kuriamas turinys, kurį numatyta skelbti spausdintiniu arba skaitmeniniu formatu, arba kai yra žinoma, kad jį skaitys daug žmonių.

Ką duoda teksto korektūra ir redagavimas?

Pagrindinis korektūros ir redagavimo pranašumas yra užtikrintumas. Užtikrintumas, kad tekste nėra vertimo metu padarytų klaidų, taip pat spausdinimo, gramatinių, skyrybos klaidų, tekstas yra stilistiškai tinkamas ir suprantamas tikslinei auditorijai. Teksto korektūra ir redagavimas suteikia vertimui pirmą profesionalų įspūdį.

Ar mano tekstui reikia tiek korektūros, tiek redagavimo?

pexels-suzy-hazelwood
Nuotrauka: Suzy Hazelwood, Pexels.com


Reikia aiškiai suprasti, kiek daug papildomo darbo būtina skirti tekstui. Žmonės dažnai galvoja, kad jiems reikia tik korektūros, nors iš tiesų tekstui reikėtų kokio nors lygio redagavimo. Jei korektoriui siųsite dokumentą su gramatinėmis klaidomis, painiais sakiniais ir sunkiai sutvarkomomis pastraipomis, jis gali atsisakyti darbo arba siūlyti papildomai atlikti teksto redagavimą. Daugelis laisvai samdomų darbuotojų ir vertimų biurų siūlo tiek redagavimą, tiek korektūrą arba atskirai (nurodydami atskiras kainas), arba kaip vieną paslaugą. Įsitikinkite, kad tiksliai suvokiate, kokio tipo pakeitimai bus atliekami. Redaktorius taisys tik nedideles klaidas ar komentuos nevykusias formuluotes ir struktūrines problemas?

„Linearis Translations“ profesionalūs tekstų korektoriai ir redaktoriai padės sukurti nepriekaištingą galutinį rezultatą, pasiūlydami geriausią sprendimą būtent jums! „Linearis Translations“ komandoje yra daugiau kaip 30 samdomų darbuotojų ir apie 3000 laisvai samdomų vertėjų iš viso pasaulio. Tai yra vienas iš svarbiausių aspektų, dėl kurių įmonė gali pasiūlyti korektūrą ir redagavimą daugiau kaip 100 kalbų. „Linearis Translations“ vertimo paslaugas teikia jau daugiau kaip 18 metų, per tą laiką yra sukaupusi nepakeičiamos patirties ir žinių. Todėl įmonė gali užtikrinti puikų rezultatą neatsižvelgiant į darbo sudėtingumą, apimtį, sritį ir kitus veiksnius.

Užs.nr.d-0060

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.