Kai atgimsta amatai...

amatu muge
Nuotr. Ant kalvio priekalo vaikai galėjo patys išbandyti plaktuko sunkumą ir geležies tvirtumą.


Gegužės 10 d. Zanavykų muziejuje vyko jau 15-oji tradicinių amatų diena. Vaikai ir jaunimas nuo pat ryto galėjo išbandyti tradicinius amatus – kalti plaktuku geležį, pasigaminti skiedrų ar nusivyti virvę. Muziejaus prieigose sukosi šokėjų poros ir skambėjo liaudiška muzika, šventės dalyviai buvo vaišinami duoniene.
 
Į 15-ąją amatų dieną atvyko gausus būrys amatininkų, tautodailininkų ir auksarankių, kurie demonstravo įvairius amatus. Muziejaus kiemelyje su kalvystės paslaptimis supažindino kalvis Valdas Paukštys, Gintas Čekauskas siūlė pasigaminti skiedrų senovinėmis drožimo staklėmis, Rigimantas Stanaitis mokė, kaip patiems nusivyti virvę, tautodailininkas Eirimas Martūnas gamino švilpynes. Rita Mockeliūnienė demonstravo nėrimo amatą, Onutė Mureikienė mokė, kaip mediniu vąšeliu nusinerti nagines, Rūta Bučinskaitė mokė verpti verpimo rateliu, Irena Sakalauskienė – tradicinių rankdarbių paslapčių, Jonas Sakalauskas demonstravo juostų audimo amatą, senosiomis žiedimo staklėmis susirinkusius žiesti molį mokė Andrius Janulaitis.
Šventėje dalyvavo tekstilės studijos „Gijos sodai“ vadovė Agnietė Janušaitė-Vitkūnienė, kuri organizavo kūrybines dirbtuves „Lietuva – mano veidas“.

Muziejaus antrojo aukšto vienoje iš ekspozicijų buvo atidaryta tautodailininko, kalvio Ričardo Grekavičiaus personalinė darbų paroda.

Gerą nuotaiką, skambias dainas ir šokius dovanojo Šakių rajono meno mokyklos liaudiškų šokių grupė „Šakietukas“ (mokytoja Justė Juškytė-Lukauskienė) ir Plokščių mokyklos-daugiafunkcio centro ansamblio „Vaiguva“ kolektyvas (vadovė Asta Grigaitienė).

Muziejininkai dėkoja šventę padėjusiems surengti tautodailininkams ir amatininkams, kurie šventėje darbuojasi be jokio atlygio. Ne pirmus metus muziejaus renginiuose dalyvauja Šakių „Varpo“ mokyklos pradinių klasių mokytojos, moksleivių tėveliai, kurie randa laiko, kad galėtų savo nuosavu transportu atvežti vaikučius į šventę. Lukšių Vinco Grybo gimnazijos pradinių klasių mokytojos ir jų mokiniai taip pat įsijungia į muziejaus edukacines veiklas ir gausiai dalyvauja visose šventėse. Į šiųmetę šventę atvyko ir svečiai iš Viešvilės, Kukarskės senelių globos namų.

Prie 15-osios amatų dienos prisijungė restoranas „Kuchmistrai“ – visus šventės dalyvius vaišino gardžia duoniene.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.