Įkurtuvių juostelę tikisi perkirpti lapkričio pradžioje

lekeciu darzelis darbai
Nuotr. Lekėčių mokykloje-daugiafunkciame centre praeitą savaitę prasidėjo vaikų darželio patalpų įrengimo darbai – čia bus įrengtos dvi mažos klasės ir dvi darželio grupės su atskiru įėjimu, sanitariniais mazgais, kaip ir priklauso pagal visus reikalavimus.

Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Praėjusią savaitę Lekėčių mokykloje-daugiafunkciame centre kaip po karo – išgriautos sienos, išluptos grindys, išardyti kanalizacijos ir vandentiekio vamzdynai. Čia vyksta du dešimtmečius laukti remonto darbai. Pagaliau mokyklos patalpose bus įrengtas vaikų lopšelis-darželis, kuris, kaip tikimasi, duris mažiesiems lekėtiškiams turėtų atverti dar šiais metais.

Lekėčių mokyklos-daugiafunkcio centro direktoriaus Lino Adomaičio teigimu, vaikų darželio lekėtiškiai laukia jau ilgiau nei du dešimtmečius. Mat privatizavus dvarą, kuriame buvo įsikūręs senasis darželis, jo tiesiog neliko.

„O poreikis visada buvo. Viena vaikų karta užaugo belaukdama darželio. Dabar jie turi savo vaikų ir toliau laukia. Atvykusios jaunos šeimos pirmiausiai domisi, kur leis savo atžalas: ar yra darželis, ar yra mokykla, – atviravo L. Adomaitis. – Artimiausias vaikų darželis Zapyškyje (Kauno raj.). Tai maždaug 15 kilometrų nuo čia. Atrodo, netoli, tačiau skirtumas yra: kur vaiką vežioti, o kur vesti čia pat. Man pačiam dar sunku patikėti, kad pagaliau visų lekėtiškių svajonė virsta realybe.“

Jis prisiminė, kad visko per tiek metų buvo žadėta, visko prikalbėta, guosta, raginta dar pakentėti ir kaltintas direktorius, o jis juk darželio nepastatys. Pagaliau pradėti darbai. Lekėtiškiams tai lyg šviesa tunelio gale, nes miestelis tuštėja, jau neliko vaistinės ir pašto likimas neaiškus. Direktorius viliasi, kad vaikų darželis ir mokykla pritrauks į Lekėčius daugiau jaunų žmonių, išvažinėjusių į didmiesčius.

Šiuo metu Lekėčių mokyklos-daugiafunkcio centro administracija yra gavusi 33 prašymus. Darželį pageidautų lankyti septyni penkiamečiai, septyni keturmečiai, septyni trimečiai, aštuoni dvimečiai ir keturi vaikai iki dvejų metukų. Beje, ar yra vietų darželyje, teiraujasi ir Kauno rajono gyventojai, įsikūrę vos už kilometro ar kelių nuo Lekėčių. Juo labiau kad tėvelių pageidavimu darželis veiks ne iki pietų, o 10 val. per dieną. L. Adomaičio teigimu, kol vietos bus, priims visus, nes pro šalį mokyklinis autobusas pravažiuoja, tad patogu atsivežti.

Pertvarkius dideles patalpas bus įrengtos dvi mažos klasės ir dvi darželio grupės su atskiru įėjimu, sanitariniais mazgais, kaip ir priklauso pagal visus reikalavimus. Tik pavalgyti mažieji keliaus į mokyklos valgyklą. Mokyklos vadovo manymu, nešti maisto į grupes, kai šalia yra valgykla, neapsimoka.

Žinoma, įkūrus darželį, reikės ir darbuotojų. Bus įsteigtos penkios naujos darbo vietos – dviem auklėtojoms, dviem auklytėms ir vienai darbuotojai valgykloje. Direktorius prasitarė, kad čia dirbti norinčių žmonių jau yra, ypač į tas vietas, kurioms nekeliami išsilavinimo reikalavimai. Galbūt kiek sudėtingiau bus rasti auklėtojas, tačiau jis nusiteikęs optimistiškai – reikės ir bus.

Tiesa, vaikų darželio įrengimo darbai Lekėčių mokykloje-daugiafunkciame centre turėjo prasidėti gerokai anksčiau, vos prasidėjus moksleivių vasaros atostogoms, tačiau ne visada viskas susidėlioja taip sklandžiai, kaip norėtųsi. Užsitęsė pats projekto derinimas ir viešieji pirkimai su rangovų paieška, nenumatyti kai kurie priešgaisriniai reikalavimai.

Pasak rajono savivaldybės vicemero Bernardino Petro Vainiaus, darželio įrengimas Lekėčių mokykloje kainuos maždaug 160 tūkst. eurų. Jo manymu, protingiausia būtų buvę anais laikais darželio neparduoti ir jį išsaugoti, kaip padarė kiti miesteliai, tačiau politikų buvo nueita populistiniu keliu ir apie ateitį nepagalvota. Šiuo metu čia mestos visos pajėgos, situaciją prižiūri mokyklos direktorius ir savivaldybės Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus darbuotojai. Planuojama visus darbus suspėti atlikti dar šiais metais.

Ne mažiau optimistiškai nusiteikę ir marijampoliečiai statybininkai, zujantys po remontuojamas patalpas. Jei didelių trikdžių nekils, UAB „Dinaras“ vadovas Giedrius Juškauskas tikisi įkurtuvių juostelę perkirpti dar lapkričio pradžioje.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.