Tradiciniame protmūšyje susirungė rajono senjorai

protmusis raudona
Nuotr. Šakių trečiojo amžiaus universiteto protmūšio nugalėtojais tapo „Raudonų“ komanda.

Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Vasario 12 d. Šakių „Žiburio“ gimnazijos salėje rinkosi Šakių trečiojo amžiaus universiteto (TAU) studentai. Čia jau trečius metus iš eilės vyko tradicinis Vasario 16-ajai skirtas renginys – protmūšis „Lietuva – akmuo prie slenksčio seno“.

Sveikinimo žodį susirinkusiesiems tarusi TAU rektorė Margarita Liukaitienė artėjančios šventės proga įteikė padėkas už asmeninę iniciatyvą, prasmingą bendradarbiavimą ir geranoriškas iniciatyvas fakultetų dekanėms – Birutei Bendoraitienei (Gamtos fakultetas), Vilmai Frančiakienei (Menų fakultetas), Danutei Aniulienei (Kalbų fakultetas), Astai Urbaitienei (Istorijos-filosofijos fakultetas), Odetai Vasiliauskaitei (Kultūrologijos fakultetas) ir Dianai Jazukevičienei (Psichologijos fakultetas).

Žaidimą pristatė jo keturiems turams užduotis kūrusi D. Aniulienė. Pirmąjį turą „Mes didžiuojamės savo istorija“ sudarė istorinės tematikos klausimai, daugiausiai susiję su signatarais ir partizaniniu judėjimu. Antrojo turo „Aitvaro lobiai“ užduotys susijusios su pinigais. Trečiajame ture „Žaibo turnyras“ buvo pateikta po keletą atsakymų ir tereikėjo pasirinkti vieną teisingą. Šiame ture sekėsi tiems, kurie gerai žinojo Šakių rajono įvykius. Ketvirtojo turo „Lietuvos istorija literatūroje“ klausimyne – istorija, persipynusi su literatūra. Tad dalyvių laukė tikrai nelengva kova.

Už kiekvieną teisingą atsakymą komandoms buvo skiriamas vienas taškas, jei tik pusė atsakymo – pusė taško. Kiekvienam turui pasibaigus komandų saldainines papildė tiek saldainių, kiek taškų jiems skyrė atsakymus patikrinusi komisija.

Tiesa, kiekvieno turo pabaigoje komandų laukė bonusai – papildomi klausimai, už kuriuos buvo skiriama ne po vieną, o po du, keturis ir net šešis taškus. Tad buvo galimybė išlošti daugiau taškų ir pasivyti kitas komandas. Tiesa, šie klausimai buvo nelengvi. Pavyzdžiui: „Ko 2018 m. pirmasis atsisakė, o antrasis mielai priėmė? Dabar pirmasis pavydi, o antrasis puikuojasi.“ Atsakymas: prie Kauno pilies pastatyta Vyčio skulptūra „Laisvės karys“.

Kad būtų lygiavertės jėgos, šiemet tarpusavyje susirungė ne fakultetai. Nuspręsta komandas sudaryti iš skirtingų fakultetų studentų. Tad jų laukė intriga, nes niekas nežinojo, su kuo teks žaisti komandoje. Senjorams iš šešių fakultetų teko išsirinkti po labiausiai mėgstamos spalvos juostelę. Paaiškėjo, kad pagal spalvas jie ir buvo suskirstyti į komandas. Be to, į žaidimą buvo įtraukti ir protmūšio žiūrovai. Jiems užduoti klausimai buvo susiję su Šakių rajonu. Teisingai atsakiusieji buvo apdovanoti šokoladais.

Po nelengvos kovos protmūšio nugalėtojais tapo „Raudoni“. Jų komandoje žaidė Ona Jasinskienė, Janė Zybertienė, Birutė Dėdinaitė, Dalia Širvaitienė, Gintautas Malskis ir Vytas Širvaitis. Kiekvienas buvo apdovanotas diplomu ir specialiuoju Šakių TAU prizu – ūkininko Sauliaus Palubinsko bičių medaus stiklainiuku. Kitos komandos taip pat pasirodė puikiai ir visai nedaug atsiliko nuo nugalėtojų. Visiems protmūšio dalyviams buvo įteikti padėkos raštai.

Protmūšio pertraukėlių metu renginio dalyvius ir žiūrovus džiugino Šakių kultūros centro tautinių šokių kolektyvo „Pynė“, vadovaujamo Vitalijos Venienės, šokiai ir Šakių „Žiburio“ gimnazijos moksleivio Adomo Venso (mokytoja Rasa Bublaitienė), rajoniniame meninio skaitymo konkurse laimėjusio antrąją vietą, pasirodymas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.