Mokyklos po Naujųjų metų toliau dirba nuotolinio mokymo ritmu

nuotolinis mokymas
Mokytojai ir mokiniai jau beveik įprato mokytis kitaip, tačiau po žiemos atostogų nuotoliniu būdu pradėjus mokytis ir pradinukams, kai kuriose ugdymo įstaigose pritrūko nuotolinio mokymo priemonių. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Po žiemos atostogų pradinukai taip pat mokosi nuotoliniu būdu, tik jei tėvai negali vaikų prižiūrėti namuose, jiems ugdymas bus organizuojamas mokykloje. Kaip ir iki šiol, ikimokyklinį ir priešmokyklinį ugdymą teikiančios įstaigos dirba įprastu būdu. Kaip darbas prasidėjo ugdymo įstaigose, ar netrūksta skaitmeninių priemonių, kalbėtasi sausio 4 d. švietimo įstaigų vadovų pasitarime.

„Aišku, visi norėtų dirbti kontaktiniu būdu, bet kol kas sąlygos yra tokios“, – svarstė Griškabūdžio gimnazijos vadovas Arūnas Šalnaitis, kuris pridūrė, kad darželyje pirmadienio ryte buvo 11 vaikų, o Paluobiai ir Žvirgždaičiai dirbo nuotoliniu būdu. Štai Kudirkos Naumiesčio darželyje pirmadienį buvo dešimt vaikų.

„Iškilo ta problema, kad jei į darželį atėjo 4–5 mokiniai, auklėtoja dirba su jais, o kaip dirbti su tais, kurie namuose. Kaip kiti darote tokiais atvejais?“ – teiravosi Kudirkos Naumiesčio gimnazijos direktorius Romas Eikevičius.

Rajono Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausiasis specialistas Gintaras Demenius patikslino, kad nėra jokio nurodymo, kad ikimokyklinis, priešmokyklinis ugdymas turi būti organizuojamas nuotoliniu būdu, turi vykti tik kontaktinis mokymas.

Kaip kalbėjo Lukšių Vinco Grybo gimnazijos vadovė Nijolė Šapolienė, su pradinių klasių vaikų nuotoliniu ugdymu problemų nėra, nes mokytojai turi patirties iš pavasario. Visi pradinukai gimnazijoje pirmadienį dirbo nuotoliniu būdu. Kaip informavo direktorė, į ikimokyklinio ugdymo skyrių atėjo 19 ugdytinių.

Kidulių pagrindinės mokyklos vadovas Robertas Sakas teigė, kad į mokyklą atėjo du ketvirtokai, mokytoja su likusiais devyniais mokiniais dirbo iš namų. Įstaigos vadovas pasakojo, kad mokykloje juos prižiūrėjo darželio pedagogės.

„Ikimokyklinukai, esantys namuose, nėra pamiršti, mokytojai jiems nusiunčia užduotėles, aišku, tai vyksta su tėvelių pagalba“, – pasakojo R. Sakas.

„Varpe“, pasak laikinai vadovo pareigas einančio Dariaus Šlėderio, pirmadienį nebuvo nė vieno pradinuko, kuriam reikėjo užtikrinti ugdymą mokykloje. Jis informavo, kad nei Slavikų, nei Siesartėnų ikimokyklinio ugdymo skyriuose vaikų nebuvo. G. Demenius teiravosi, ar tuomet mokytojai bendrauja su vaikais, D. Šlėderis užtikrino, kad pirmadienis buvo pirma tokio ugdymo diena, pedagogės siųs vaikams užduotis.

Į Gelgaudiškio pagrindinę mokyklą taip pat atėjo du pradinukai, pasak įstaigos vadovės Odetos Dailidienės, su jais dirba pradinukų mokytoja. O. Dailidienė sako, kad dviem vaikams ruošiamas maitinimas. G. Demenius siūlė galbūt atnešti maistą iš darželio, bet, pasak įstaigos vadovės, gaminti mokykloje yra saugiau.

„Dėl priemonių. Lyginant su pavasario karantinu, priemonių poreikis padidėjo, ypač pradinukams. Susiduriam su problema, kuomet vyresnių klasių mokiniams genda ši technika“, – pastebėjo O. Dailidienė.

Anot įstaigos vadovės, į darželį atėjo 18 vaikų, ji pasakojo, kad yra atvejų, kai mama sėdi namuose, o du darželinukai atvesti į ugdymo įstaigą.

„Kadangi tik yra rekomenduotina, tai tos mamos, kurios sėdi namuose, ir veda vaikus į darželį“, – kalbėjo įstaigos vadovė.

Plokščiuose į vaikų darželį atėjo dešimt, pasak laikinosios įstaigos vadovės Nijolės Anankaitės, keturi vaikai yra iš socialinės rizikos šeimų, jiems rekomenduota, kad vaikai lankytų ikimokyklinį skyrių. Ji informavo, kad priemonių nuotoliniam ugdymui paprašė net šeši mokytojai, kadangi tenka jomis dalintis su savo vaikais ar sutuoktiniais.

„Esu nustebus dėl priemonių trūkumo. Iš dvylikos pirmokų jų reikėjo devyniems. Išdalinom visas planšetes, galimus nešiojamus ar net stacionarius kompiuterius. Keista, tėvai žinojo iš pavasario, kad gali būti tokia situacija. Juokėmės su mokytojais, kad labai biednas šiemet buvo Kalėdų Senelis...“ – pasakojo Kriūkų mokyklos-daugiafunkcio centro vadovė Lilija Liutvinienė.

Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos direktoriaus R. Eikevičiaus pastebėjimu, nuotoliam mokymui labiau tinka kompiuteriai nei planšetės.

Kaip gyvena Gelgaudiškio „Šaltinio“ specialiojo ugdymo centras, mintimis pasidalino įstaigos vadovė Birutė Navikienė. Anot jos, įstaigoje vyrauja lengvas chaosas. Padarius tėvelių, globėjų apklausą, paaiškėjo, kad 37 norėtų nuotolinio ugdymo, 32 kontaktinio, 17 vaikų tėvai neleistų į mokyklą.

„Pirmadienį dar atostogos, bet mes sukam galvas, kaip vykdyti tą ugdymą. Kad mokytojams nereiktų dirbti iš karto ir nuotoliniu, ir kontaktiniu būdu. Galbūt bandysim mišrų būdą“, – pirmadienį svarstė įstaigos vadovė.

Kaip pasakojo Šakių lopšelio-darželio „Klevelis“ direktorė Vilija Butikienė, pirmadienį atėjo 29 vaikai, iš jų keturi priešmokyklinukai. „Berželio“ vadovė Lina Viliūšienė pasigedo vienodos nuostatos, kaip organizuoti priešmokyklinukų ugdymą.

Švietimo pagalbos tarnybos vadovė Diana Jazukevičienė informavo, kad padaugėjo psichologų konsultacijų poreikis, kreipiasi mokytojai, tėvai ir vaikai.

Išgirdusi ugdymo įstaigų vadovų išsakytas problemas, Švietimo, kultūros ir sporto komiteto narė Margarita Liukaitienė kalbėjo, kad dalyvaudama tokiuose pasitarimuose gali matyti tikrą vaizdą. Ragino, sprendžiant iškilusius klausimus, aktyviau kreiptis į Švietimo, kultūros ir sporto komitetą.

Vicemeras Darius Jakavičius, apibendrindamas ugdymo įstaigų vadovų pasitarimą, išsakė prašymą, kad pradinukų mokytojai neužkrautų vaikams aibės klasės ar namų darbų, jo nuomone, vėliau tenka juos atlikti visai šeimai. Siūlė prisijungimus organizuoti su pertraukomis, kad vaikai galėtų pailsėti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.