Nuo pirmadienio į mokyklas grįžta visi pradinukai

moksleiviai suoluose
Nors pradinukai į mokyklas gali grįžti be privalomo testavimo kaupinių metodu, tačiau profilaktiškai testus atlikti tiek tėvams, tiek pedagogams rekomenduojama. D. Pavalkio nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Nors septynių rajono mokyklų dalis pradinukų į mokyklas pageidavo grįžti sutikdami testuotis kaupinių metodu, to nereikės, nes trečiadienį Vyriausybės posėdyje nuspręsta nuo pirmadienio,  kovo 22 d., 45 savivaldybėse, tarp kurių ir Šakiai, leisti į klases grįžti visiems pradinių klasių moksleiviams.

Pradinukams leista grįžti į mokyklas tose savivaldybėse, kuriose sergamumas koronavirusu per pastarąsias 14 dienų 100 tūkst. gyventojų nesiekia 200 atvejų. Švietimo, mokslo ir sporto ministerija skelbia, kad mokantis klasėse bus privaloma laikytis visų operacijų vadovo nustatytų reikalavimų – išlaikyti saugų atstumą, valdyti mokinių srautus, kad jie kuo mažiau maišytųsi, dezinfekuoti ir vėdinti patalpas, vaikams dažnai plautis rankas skystu muilu ir pan. Jei klasėse būtų fiksuojami susirgimai, klasė grįžtų į nuotolinį ugdymą. Tiesa, prašoma mokinių ir mokytojų profilaktiškai testuotis, tačiau dabar tai nėra būtina sąlyga norint mokytis kontaktiniu būdu.

Beje, ministerija skelbia, kad galima rinktis mišrų būdą, t.y. dalį laiko mokytis kontaktiniu būdu, dalį – nuotoliniu. Visgi Šakių savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyrius laikosi pozicijos, kad į klases grįžtų visi pradinukai ir mokytųsi dvi savaites, nes paskui laukia Velykų atostogos.

„Galima rinktis šį būdą, galima ir nesirinkti“, – sako skyriaus vedėjas Darius Aštrauskas.

Tiesa, iš pradžių būta svarstymų, kad Šakių „Varpo“ mokykla rinktųsi būtent šį būdą, kai vieną savaitę mokykloje mokytųsi pirmokai ir antrokai, tada jie savaitei vėl išeitų į nuotolinį, o į mokyklą grįžtų trečiokai ir ketvirtokai. Tačiau ketvirtadienį ryte mokyklos direktorius Mindaugas Venckūnas patikino, kad mokykla jau rudenį dirbo pagal pasirengtą planą, kai buvo atskiriami srautai, valgykloje skirtingu laiku tiektas maitinimas, mokiniai į mokyklą patenka per skirtingus įėjimus, tad ir čia į mokyklą nuo pirmadienio taip pat turėtų sugužėti visi pradinukai.

„Taip, galutinį sprendimą priima mokyklos direktorius, bet mes prašome, kad grįžtų visi. Jei kalbame apie „Varpą“, jie tikrai turi dideles patalpas ir galimybes atskirti srautus ir užtikrinti saugumą“, – sakė Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas D. Aštrauskas.

Trečiadienį Vyriausybės sprendimas buvo priimtas kaip tik tuo metu, kai posėdžiavo Finansų ir rajono plėtros komitetas. Jame dalyvavę rajono valdžios atstovai neslėpė džiaugsmo dėl tokios žinios.

„Džiaugiuosi ir už vaikus, ir už tėvus, ir už mokytojus. Baimes turime įveikti. Automobilis irgi nesaugi priemonė, bet mes važiuojam“, – kalbėjo vicemeras Darius Jakavičius, sakantis, kad nuo nuotolinio mokymosi jau tiesiog degraduojama.

Kalbant apie kitus atlaisvinimus galima paminėti, kad nuo pirmadienio leidžiamos kontaktinės konsultacijos abiturientams – grupėmis ne daugiau kaip po penkis mokinius (šis leidimas galioja ir tose savivaldybėse, kur sergamumas yra didesnis). Be to, leidžiamas ir kontaktinis neformalusis vaikų ir suaugusiųjų švietimas uždarose erdvėse, kai dalyvauja ne daugiau kaip penki vaikai ar suaugusieji ir užtikrinamas 30 kv. m paslaugos teikimo plotas vienam vaikui ar suaugusiajam. Pabrėžiama, kad per užsiėmimus būtina laikytis operacijų vadovo nustatytų visuomenės sveikatos saugos, higienos, asmenų aprūpinimo būtinosiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis sąlygų.  

Tose savivaldybėse, kur sergamumas per pastarąsias 14 dienų 100 tūkst. gyventojų siekia 200 atvejų ar daugiau, pradinukams į mokyklas galima grįžti tik sutikus testuotis kaupinių metodu. Tos mokyklos (ministerijos duomenimis, jų yra daugiau nei 60), kurios šalyje šį saugaus grįžimo modelį pasirinko anksčiau ir periodiškai testuojasi, šiuo būdu rekomenduojama dirbti ir toliau.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.