Pasakyta „NE“ smurtui ir patyčioms

pries smurta ausraVioleta SEREDŽIUVIENĖ
 
Šakių rajono policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus Prevencijos poskyrio pareigūnai lapkričio mėnesį paskelbė „Mėnesiu prieš smurtą“. Įvairių akcijų ir renginių metu buvo nagrinėjamos smurto šeimose bei vaikų patyčių mokyklose problemos, o lapkričio 28 –ąją surengta baigiamoji konferencija „Mes – prieš smurtą“.
 
Nuotr. Prevencinių renginių „Mes - prieš smurtą“ pagrindinė organizatorė, bendruomenės pareigūnė A. Mockevičiūtė džiaugėsi, kad vaikai ir suaugusieji gana aktyviai pasisakė prieš smurtą,- iš viso surinkta daugiau kaip 500 parašų.
 
Lietuvoje lapkričio 25 - ąją minima  Tarptautinė kovos prieš moterų prievartą diena. Ta proga  Šakių rajone visą mėnesį vykusių prevencinių renginių organizatorė,  Rajono policijos komisariato bendruomenės pareigūnė Aušra Mockevičiūtė, visą mėnesį rajone organizavusi prevencinius renginius ir akcijas, į baigiamąją konferenciją pakvietė ne tik teisėsaugos institucijų pareigūnus, rajono savivaldybės atstovus, bet ir seniūnijų seniūnus, socialinius darbuotojus, pedagogus ir moksleivius. Įsijungti į diskusijas buvo pakviesti  ir  rajono gyventojai. Deja, plačiąją visuomenės dalį ši aktuali tema nesudomino. Nepaisant to, konferencijoje dalyvavę pranešėjai palietė daug svarbių problemų, analizavo smurto ir prievartos priežastis bei pasekmes, o svarbiausia, diskutavo, kaip gerinti prevencinį darbą, tobulinti įstatyminę bazę  ir užkirsti kelią visuomenėje vis labiau įsigalinčiam  ekonominiam, psichologiniam ar seksualiniam smurtui šeimose, vaikų patyčioms ir žiaurumui mokyklose.
 
Geriausiems – padėkos ir dovanos

Kaip pastebėjo konferencijos vedančioji, bendruomenės pareigūnė A. Mockevičiūtė, lapkričio mėnesį  jai pavyko aplankyti 12 rajono mokyklų, kuriose vyko  paskaitos ir pokalbiai su vaikais. Per dvi Gerumo dienų akcijas, surengtas Kudirkos Naumiestyje ir Šakiuose, buvo surinkta beveik  360 vaikų parašų, pasisakančių  už akciją „Mes prieš smurtą ir patyčias“.  Ant didžiulių plakatų rašėsi ne tik vaikai, bet ir suaugusieji,- pastarieji padėjo 150 parašų. Rajono mokyklose buvo paskelbti piešinių, fotografijų ir videofilmų konkursai smurto ir patyčių prevencijos tema. Konferencijos metu įdomiausių piešinių bei geriausios fotografijos autoriams įteikti diplomai  bei atminimo dovanos.

Taip pat rajone vykusių renginių metu ypatingas dėmesys  buvo skirtas vienai aktualiausių temų,- kaip realiai pagelbėti smurtą patiriančioms moterims.  Pasak A. Mockevičiūtės, kol kas rajono moterys nelinkę  atvirai kalbėti apie susikaupusias problemas. Pareigūnė kvietė įvairių seniūnijų moteris atvykti į organizuojamus susitikimus su pareigūnais, tačiau pavyko  surengti tik du tokius renginius. Susitikimų metu moterys aptarė Smurto artimoje aplinkoje įstatymą bei turėjo progą pamatyti režisierės Janinos Lapinskaitės  filmą „Neeilinė moters istorija“.
 
Turima statistika - tik ledkalnio viršūnė

Konferencijos darbe taip pat  dalyvavo   asociacijos „Kauno moterų draugija“ narės, psichologė  Kristina  Navickienė ir projektų vadovė Vilija Žukauskaitė, tiesiogiai dirbančios su smurtą patyrusiomis moterimis, teikiančios joms psichologinę pagalbą ir teisines konsultacijas. Kaip pastebėjo K. Navickienė, Lietuvoje smurto artimoje aplinkoje atvejų kasmet daugėja. Kaip rodo statistika, 2013 metais buvo įregistruota 21 tūkst. 615 tokių atvejų, pradėta 10 tūkst.  ikiteisminių tyrimų, o per šių metų devynis mėnesius jau įregistruota beveik 20 tūkst. smurto artimoje aplinkoje atvejų. Smurtą patiria 83 proc. moterų ir 17 proc. vyrų. Iš tiesų, tai tėra ledkalnio viršūnė, kadangi turima statistika nėra tiksli. Šakių rajono policijos komisariato statistika rodo, kad pernai buvo įregistruota 49 nusikalstamos veikos, susijusios su smurtu artimoje aplinkoje, o šiais metais pareigūnai  jau įregistravo 69 tokius atvejus. Pasak Kauno apygardos prokuratūros Marijampolės apylinkės prokuroro Audriaus Ažuko, statistika negali objektyviai atspindėti tikrosios padėties ne tik šalyje, bet ir rajone, nes tik dalis nukentėjusiųjų kreipiasi į teisėsaugos institucijas. „Požiūrį  reikia keisti visiems,- ir aukai, ir smurtautojui, ir visuomenei bei pačiai teisėsaugai“,- sakė prokuroras A. Ažukas, pastebėdamas, kad tam tikrų problemų kyla dėl teismų taikomos praktikos, kai smurtautojai ne visada iškeldinami iš namų. Prokuroro manymu, pati visuomenė turi būti aktyvesnė ir pareikalauti tobulinti įstatymus, kad jie neprieštarautų vieni kitiems, o aukos būtų realiai apgintos nuo savo skriaudėjų. Šakių rajono policijos komisariato viršininkas Mindaugas Akelaitis atkreipė dėmesį į tai, kad dirbant prevencinį darbą bei užkertant kelią smurtiniams nusikaltimams, pirmiausia būtinas  teisėsaugos institucijų, nevyriausybinių organizacijų ir valdžios atstovų bendradarbiavimas.
 
Žiaurumo įsigalėjimo priežastis - dvasinių vertybių praradimas  

Šakių rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Rūta Lebedžinskienė pasidžiaugė, jog rajone daug svarbių  darbų ir naudingų iniciatyvų pavyksta įgyvendinti organizacijos „Gelbėkit vaikus“ aktyvios veiklos dėka. „Mūsų skyrius tiesiogiai susiduria su įvairiomis smurto apraiškomis šeimose, kuomet nukenčia ir vaikai, ir moterys. Mums dažnai talkina ir rajono Psichologinės tarnybos darbuotojai, ir policijos pareigūnai. Labai svarbus nepertraukiamas prevencinis darbas, kuriam mes skiriame ypatingą dėmesį“,- sakė R. Lebedžinskienė.  Šakiuose esančių vaikų globos namų įkūrėjas ir vadovas, evangelikų – liuteronų parapijos kunigas Virginijus Kelertas neslėpė, kad  99 procentai vaikų globos namų auklėtinių turi gyvus tėvus. Daugelis vaikų savo šeimose yra patyrę smurtą, matę tėvų barnius ir girtuoklystę. Tokią patirtį vaikai atsineša ir į naujus savo namus, panašiai elgiasi su šalia esančiais savo bendraamžiais. „Stengiamės visa tai keisti, nes, neslėpsiu, tarp vaikų patyčios tikrai vyksta. Nebijome apie šią problemą kalbėti, kadangi stengiamės su ja susidoroti. Tai jau yra pozityvu. Juk ir Biblijoje sakoma,jog piktą reikia nugalėti gerumu“,- kalbėjo kunigas V. Kelertas. Anot jo, šioje srityje didžiausia prevencija yra  svarbiausių krikščioniškųjų vertybių šeimose išsaugojimas ir jų perdavimas. Panašios nuomonės buvo ir Šakių ligoninės vyriausiasis gydytojas Algirdas Klimaitis. Jo manymu, spragos įstatymuose ir žmonių dvasinių vertybių praradimas trukdo užkirsti kelią smurtui  ir prievartai. „Savivaldybėje mes turime jau pasekmes, o priežasčių reikia ieškoti aukštesniame valstybiniame lygmenyje. Kartais mūsų tarnybų darbas primena Sizifo darbą, bet jį vis tiek reikia dirbti“,- dalijosi mintimis A. Klimaitis. Rajono savivaldybės administracijos direktoriaus Juozo Puodžiukaičio įsitikinimu, jaunus žmones, o ypač vaikus,  neigiamai veikia žiniasklaida,- komercinių televizijų laidose tiražuojamas smurtas ir prievarta yra itin įtaigūs ir pavojingi, darantys didžiulę žalą visai visuomenei.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.