Į krosnį – visas šlamštas ir tik žingsnis iki nelaimės

kurenkime saugiai
Nuotr. Gyventojų namuose randamas vaizdas šokiruoja, ugniagesiai dažnai prašo gyventojų pirmiausiai namus apsikuopti.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Ugniagesiai gelbėtojai pradeda vykdyti kasmetinę prevencinę akciją „Kūrenkime saugiai“. Per nepilnus du mėnesius aplankyta daugiau nei 300 gyvenamųjų būstų, žmonėms paaiškinta apie esamus trūkumus, jų pašalinimo būdus, priminta apie autonominių dūmų detektorių reikalingumą, atsakyta į kitus klausimus.

Du mėnesius vyksiančios akcijos tikslas – padėti apsisaugoti nuo gaisrų, kylančių dėl krosnių įrengimo ir jų eksploatavimo taisyklių pažeidimų. Pasak Šakių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros poskyrio viršininko Gintaro Ščajevo, į akciją įsitraukė ir Šakių rajono savivaldybės priešgaisrinės tarnybos ugniagesiai, kurie dirba seniūnijose ir gerai pažįsta ten gyvenančius žmones.

Vykstančios akcijos metu jau aplankyti 319 gyvenamųjų būstų (lankomi atsitiktiniai individualūs būstai). Kaip patikino ugniagesiai, dažniausiai elektros instaliacija, krosnys bei dūmtraukiai neatitinka reikalavimų: 28 sodybose nustatytos netvarkingos krosnys, 52 krosnys netinkamai eksploatuojamos, rasti 56 dūmtraukiai, iš kurių nevalomi suodžiai, 55 sodybose netvarkinga elektros instaliacija. Paaiškėjo, kad tik 42 būstuose gyventojai įsirengę autonominius dūmų detektorius, iš jų penki buvo neveikiantys. Akcijos metu aplankytas Giedručių kaimo gyventojas pasakojo, kad jį neseniai nuo didelės nelaimės išgelbėjo virtuvėje įrengtas dūmų detektorius. Mat senolis ant viryklės džiovino pagaliukus prakurams, o pats kitame kambaryje prisnūdo. Pagaliukams pradėjus gruzdėti, suveikė dūmų detektorius, o nuo jo garso senolis pabudo ir viskas baigėsi laimingai.

„Dauguma padėkoja, kad apsilanko ugniagesiai, kad gyventojus pakonsultuoja, bet tenka išklausyti ir pesimistinių atsiliepimų, keliose sodybose gyventojai pareiškė, kad ugniagesių patarimai jiems nereikalingi“, – sakė G. Ščajevas.

Pasak ugniagesių, lankantis pas gyventojus vis dar išvystama baisių vaizdų, ypač kai prie krosnių gyventojai laiko krūvas šiukšlių.

„Vienoje Šakių seniūnijos sodyboje prie kūrenamo gamyklinio katilo žmogus susikrovęs lentgalius ir, pravėręs oro sklendės dureles, juos džiovino. Tai iki tokio lygio prieinama...“ – piktinosi G. Ščajevas.

Pareigūnas pastebėjo, kad gyventojai rudenį, prasidėjus kūrenimo sezonui, skuba sudeginti per vasarą susikaupusias visas šiukšles – plastikinius maišelius, panaudotas pakuotes, likusias po remonto medžiagas, netgi nenaudojamus drabužius.
Kabančios lempos ant laidų, šviestuvai be gaubtų patalpose, kur laikomos malkos, ant sienų laidų raizgalynė – tokius pažeidimus akcijos metu fiksavo ugniagesiai. Jie pastebi, kad dalį elektros instaliacijos darbų pasidaro patys gyventojai, tačiau pataria, kad elektros instaliacijos darbus namuose turi atlikti specialistas.

Pasak ugniagesių, vis pasitaiko, kad gyventojai nesusižiūri dūmtraukių, remontuodami namus juos apkala lentelėmis ir dar tapetais apklijuoja. Gyventojams ugniagesiai rekomenduoja nors kas tris mėnesius valyti dūmtraukius, beje, gyventojai pasigenda specialistų – kaminkrėčių, galinčių kokybiškai dūmtraukį išvalyti. Nuo šių metų pradžios rajono ugniagesiai gelbėtojai jau 12 kartų skubėjo gesinti dūmtraukiuose degančių suodžių.

„Nors nemažai metų mes gyventojams aiškiname, kaip pasiruošti kūrenimo sezonui, tvarkingai eksploatuoti kieto kuro krosnis, atkreipiame dėmesį į netvarkingą elektros instaliaciją ar kitus įrenginius, tačiau pastebime, kad gaisrai kyla ir dėl kitų priežasčių, pavyzdžiui, dėl neatsargaus elgesio su suvirinimo įranga, gyventojai dažnai naudoja įvairius būdus atšildyti žiemą užšalusius vandentiekio vamzdžius. Kai atvažiuoji ir pamatai prie medinio namo primėtytų nuorūkų, nekyla abejonių, kad gyventojai vis dar elgiasi neatsargiai“, – svarstė G. Ščajevas ir pridūrė, kad kritinės būklės yra gyventojų ūkiniuose pastatuose įrengtos krosnys ar kiti šildymo įrenginiai, o kai gyventojai žiemos metu šildo patalpas, kur laikomos daržovės, žymiai padidėja gaisrų skaičius.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.