Kiaulių maras jau visai kaimynystėje

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Šakių tarnyba (VMVT) informavo, kad birželio 7 d. Šilaitynės k. ( Seredžiaus sen., Jurbarko sav.) kiaulių laikymo vietoje nustatytas afrikinio kiaulių maro židinys.

„Pagal Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2018 m. birželio 7 d. įsakymą „Dėl afrikinio kiaulių maro židinio Jurbarko rajono savivaldybės Seredžiaus seniūnijos Šilaitynės kaime“ Šakių rajono savivaldybės Kriūkų seniūnijos Baraviškių k., Buožių k., Burbų k., Čerbiškės k., Dulinčiškių k., Eiginų k., Gegužių k., Ilguvos k., Joginiškių k., Juškių k., Kriūkų mstl., Kulnių k., Paežerėlių k., Tūčių k.,  Žuklijų k. ir Plokščių seniūnijos Jotyškių k., Kubilių k., Šilvėnų k. įtraukti į afrikinio kiaulių maro židinio priežiūros zoną (10 km spinduliu nuo patvirtinto afrikinio kiaulių maro židinio Jurbarko rajone, Seredžiaus seniūnijoje, Šilaitynės kaime)“, – informavo Šakių VMVT viršininkas-inspektorius Artūras Šimkus.
 
Jis patikslino, kokios taikomos priemonės afrikinio kiaulių maro priežiūros zonoje: kuo skubiau surašomi visi kiaulių ūkiai ir uždeklaruojamos kiaulės; kiaulės iš ūkių, esančių priežiūros zonoje, negali būti išvežamos ir įvežamos į ūkius 30 dienų; kitų naminių gyvūnų (galvijų, avių, ožkų, arklių ir kt. gyvūnų) per pirmąsias septynias dienas po priežiūros zonos nustatymo be Šakių VMVT leidimo negalima nei įvežti į ūkį, nei iš jo išvežti; atliekami visų priežiūros zonoje esančių kiaulių klinikiniai tyrimai ir esant įtarimui paimami mėginiai afrikinio kiaulių maro tyrimui; ūkiai raštiškai supažindinami su biologinio saugumo priemonių reikalavimais kiaulių ūkiuose ir įteikiama informacinė medžiaga.

Šakių VMVT dar kartą primena, kad gyventojams, laikantiems kiaules savo reikmėms iki 10 kiaulių, taikomi minimalūs biosaugos reikalavimai. Kiaulių laikytojams, laikantiems bent vieną paršavedę arba daugiau negu 10 kiaulių, taikomi dar griežtesni biologinio saugumo reikalavimai kiaulių laikymo vietose.

VMVT primena, kad kiaulių laikytojas kiaules privalo deklaruoti kiekvieno ketvirčio pirmąjį mėnesį. Ūkyje turi būti kiaulių apskaitos žurnalas. Pasikeitus kaitos įvykiams (kiaulių pirkimas, pardavimas ar gaišimas), šie įvykiai turi būti užregistruojami per 7 dienas Šakių VMVT.

Šakių VMVT informuoja, kad iki liepos 1 d. visos neverslinės kiaulių laikymo vietos bus patikrintos po vieną kartą, vėliau nustatytu dažnumu bus tikrinamos pakartotinai. Patikrinimų metu inspektoriai vertina, kaip laikomasi biologinio saugumo priemonių ir ženklinimo reikalavimų.

Nuo šių metų kovo mėnesio Šakių r. sav. yra įtraukta į buferinę afrikinio kiaulių maro zoną, kurioje ūkiai, neatitinkantys biosaugos reikalavimų, negali laikyti kiaulių.

Veterinarijos specialistai prašo visų gyventų apie kiekvieną sergančią ar nugaišusią kiaulę visuomet pranešti privačiam veterinarijos gydytojui ar Šakių valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai telefonu (8 345) 51257 arba visą parą veikiančiu nemokamu telefonu 8 800 40 403.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.