Optimizavimo grimasos – žadama naikinti prokuratūrą

sakiu prokuratura
Jeigu specialiai sudaryta darbo grupė patvirtintų prokuratūrų optimizavimo planą, Šakių prokuratūros darbuotojų-prokurorų darbo vieta persikeltų į Jurbarką, o teismo pastate esančios prokuratūros rajone neliktų. D. Pavalkio nuotr.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Prokuratūros vadovybė svarsto naikinti 19 nedidelių prokuratūrų darbo vietas regionuose. Į šį skaičių patenka ir Šakiai. Ko gero, prokuratūros taps dar vienas optimizavimo proceso padarinys provincijoje. O kaip šį procesą vertina jo dalyviai?
 
Gyventojų prokuratūrų optimizavimas nepalies?

Praėjusių metų lapkričio 8 d. Generalinio prokuroro įsakymu buvo sudaryta darbo grupė, kuriai pavesta išanalizuoti prokuratūros veiklos procesų optimizavimo galimybes. Iniciatoriai teigia, kad tokia idėja svarstoma dėl lėšų taupymo ir prokurorų darbo krūvio suvienodinimo. Darbo vietas planuojama naikinti ne tik Šakių, bet ir kaimyninėje Vilkaviškio savivaldybėje. Šiuo metu Kauno apygardos prokuratūros Marijampolės apylinkės prokuratūroje Šakiuose dirba du prokurorai – Audrius Ažukas, Linas Frančiakas – bei administratorė Vida Kutkaitytė. Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vedėja Elena Martinonienė sako, kad šis projektas dar tik procese, t. y. dėl optimizavimo galutinai nenuspręsta, o visuomenė be reikalo kelia nepagrįstus nuogąstavimus, kad prokurorai regionuose bus mažiau prieinami. Be to, anot Komunikacijos skyriaus vedėjos, gyventojai šių pokyčių tikrai nepajus – labiausiai jie liečia pačių prokurorų darbo organizavimą ir jų veiklą, o pagrindinis uždavinys – suvienodinti prokurorų darbo krūvį bei sumažinti pačių patalpų išlaikymo sąnaudas.

„Žmonės su prokuroru susiduria labai mažai, labai retai, dažniausiai jau teismo salėje. Šių mažųjų prokuratūrų prokurorai dažniausiai vadovauja gana nesudėtingiems ikiteisminiams tyrimams – didžioji dalis tyrimų yra susiję su vagysčių atvejais, smurtu artimoje aplinkoje, neblaivių asmenų vairavimu. Sąlyginai šių prokuratūrų prokurorai turi nesudėtingas bylas, dar padaliniuose yra padėjėjas, teisininkas. Patys jie dažnai netgi nevažiuoja į rajonų centrus, kur yra apygardos prokurorai, kurie už juos dar ir į teismus nueina“, – sako E. Martinonienė.

Anot vedėjos, čia ir matosi disproporcija, kai už tą patį atlyginimą dirbdami apylinkių prokurorai turi daugiau atsakomybių, daugiau funkcijų, mažiau pagalbos, bet algos gauna tiek pat, kiek mažose prokuratūrose.

Anot vedėjos, niekas iš prokurorų darbų atimti nežada, tačiau išlaikyti perteklines patalpas regionuose neracionalu, nes prokuroro darbo užtikrinimui pakanka vos kelių kvadratų kabineto ir kompiuterio, o darbus realiai jie gali dirbti net ir nuotoliniu būdu.

Regionų sąskaita bandoma užlopyti skyles?

Kitaip šiuos permainų vėjus supranta ir vertina patys prokuratūrų darbuotojai bei jų profesinė sąjunga, kuri, reaguodama į situaciją, dar vasario 20d. surašė savo nuogąstavimus ir adresavo Prokurorų profesinės sąjungos pirmininko Juliaus Rėksnio vardu tiek šalies Prezidentui Gitanui Nausėdai, tiek kitiems atsakingiems aukščiausiems Vyriausybės ir Prokuratūros asmenims. Prie šio rašto pirmininkas pridėjo Šakiuose, Vilkaviškyje, Molėtuose, Raseiniuose, Radviliškyje, Lazdijuose dirbančių prokurorų ir prokuratūros personalo raštus bei jų pasisakymus dėl optimizavimo.

Rašte teigiama, kad prokurorų bendruomenėje sklando informacija, jog šių metų prokuratūros biudžete yra vieno milijono eurų skylė, kuri buvo perkelta iš praeitų metų. Rašte teigiama, kad prokuratūros vadovybė nieko šiuo klausimu paaiškinti nebandė, todėl prokuratūros bendruomenėje atsirado svarstymų, su kuo tas optimizavimas galėtų būti susijęs arba kokia jo tikroji priežastis. Ar tik ne mažiausios grandies prokurorų sąskaita bus bandoma tas skyles lopyti – tokie klausimai sklinda iš prokurorų bendruomenės.

Pasisako ir Šakių prokuratūros darbuotojai

Prie Profesinės sąjungos rašto prisideda bei savo mintis šiuo klausimu išsako ir Šakiuose dirbantys minėti prokurorai bei administratorė.

„Šis optimizavimas turėjo įvykti slaptai ir buldozerio principu. Faktas apie minėtos darbo grupės sudarymą ir jos sprendžiamus klausimus buvo slepiamas. Mes esame informuojami apie visus Generalinio prokuroro įsakymus, net ir tuos, kurie niekuo nesusiję su mūsų veikla Šakiuose, tačiau  minėtas įsakymas sukurti optimizavimo darbo grupę mums nebuvo teikiamas, jau nekalbant nagrinėjamas optimizavimo kryptis. Tik nutekėjus informacijai sužinojome, kas vyksta, ir reagavome. Taip, mums kartojama, kad svarstomos įvairios optimizavimo kryptys ir variantai. Deja, niekas negali mums tų kitų krypčių įvardinti“, – rašo Šakių prokurorai.

Šakių prokuratūros prokurorai ir administratorė nesutinka, kad darbo krūviai Šakiuose yra maži, o virškrūvis mažas tik dėl to, kad 2019 m. čia dirbo trys prokurorai, ir rašte išdėsto skaičius tiek apie darbo krūvį, tiek apie tai, kad iki dabar nesulaukia jokio padėjėjo – teisininko, nors tai jiems buvo žadama.

„Darbo krūvis yra dirbtinai mažinamas paimant maždaug pusę Šakių rajono policijos komisariato atliekamų ikiteisminių tyrimų ir perduodant juos kontroliuoti prokurorams Marijampolėje. Ir nežiūrint to, mes turime apskrityje vieną didžiausių darbo krūvių. Pasvarstykime patys, kaip gali išsilyginti ar padidėti darbo krūvis, jeigu prokuroras dirbs ne Šakių rajone, o važiuos į kitą rajoną kontroliuoti Šakių rajono ikiteisminių tyrimų?“ – klausia prokurorai.

Pernai Šakių prokurorai dalyvavo 440 posėdžių nagrinėjant baudžiamąsias bylas; per 150 posėdžių nagrinėjant probacijos tarnybos teikimus, 20 kartų vyko į posėdžius apeliacinės instancijos teisme. Anot prokurorų, vertinant santykinį bendrą darbo krūvį visais aspektais, jis yra didžiausias, ir ne tik apylinkės mastu.

„Teigiama, kad mes čia dirbame su „paprastomis“ bylomis. Keista girdėti tokius pasisakymus iš prokuratūros sistemoje dirbančių žmonių. Prokuroras neturi teisės rinktis bylų. Bylos skirstomos vadovaujantis Lietuvos Respublikos Generalinio prokuroro įsakymu patvirtintais kompetencijos nuostatais, kuriuose numatyta, kokias bylas kontroliuoja apylinkės prokuroras, o kokias apygardos prokuratūros prokuroras“, – nepritaria požiūriui šakiečiai ir sako, jog siūlymas naikinti visiškai neracionalus.

Taip pat Šakių prokurorai ir administratorė nesupranta, kodėl teigiama, kad jų darbo vietos išlaikymas „daug atsieina“, jeigu prokuratūros patalpos yra teismo pastate, kur nuoma nieko nekainuoja, o mokesčiai už elektrą, vandenį, šildymą, atliekų tvarkymą pernai gruodį nesiekė 500 eurų, o vasarą išlaidos tesiekia 115 eurų per mėnesį. Be to, prokuratūros patalpas galima sumažinti per pusę, nes dabar jos per erdvios trims žmonėms, o tai padaryti būtų visai paprasta – tereikia perkelti koridoriaus duris. Prokurorai sako, kad Šakiuose išlaikyti prokuratūrą daug nekainuoja, o optimizuojant reikia įvertinti ir išlaidas, kurių reikės perkeliant juos į kitą prokuratūrą (Šakių prokurorus planuojama perkelti į Jurbarką).

Laikas parodys, ar toks Šakių prokuratūros prokurorų prašymas bus išgirstas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.