Sutikus Naujuosius Lietuvoje įsigaliojo alkoholio ribojimai

alkoholis
Nuotr. Nuo šiol įsigyti ir vartoti alkoholį galės tik 20 metų sulaukę jaunuoliai, o alkoholinių gėrimų pardavėjai privalės reikalauti asmens dokumento iš asmenų, kurie atrodys jaunesni nei 25-erių metų.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Nauji metai – nauji vėjai. Nuo sausio pirmosios įsigaliojo Alkoholio kontrolės įstatymo pataisos – pasikeitė alkoholio pardavimo laikas prekybos vietose ir jo vartojimo kultūra šalies baruose. Be to, nuo šiol įsigyti ir vartoti alkoholį galės tik 20 metų sulaukę jaunuoliai, o alkoholinių gėrimų pardavėjai privalės reikalauti asmens dokumento iš asmenų, kurie atrodys jaunesni nei 25-erių metų.

Pakoreguos įpročius

Nuo Naujųjų metų prekyba alkoholiu pasikeitė iš esmės. Jo parduotuvėse bus galima įsigyti ne nuo 8 iki 22 valandos, kaip įprastai, o tik tam tikru laiku: pirmadieniais–šeštadieniais nuo 10 iki 20 valandos, o sekmadieniais – nuo 10 iki 15 valandos.

Pasak UAB „Gulbelė“ direktoriaus Arūno Tarnausko, ko gero, tai privers žmones keisti savo įpročius ir kitaip planuoti gyvenimą. „Galbūt jie neskubės apsipirkinėti iš ankstaus ryto arba nelauks visai vėlyvo vakaro. Pagal susidariusius srautus bus galima koreguoti parduotuvių darbo laiką. Atsižvelgiant į tai, galbūt ir kai kurių prekybos vietų darbo laikas bus sutrumpintas“, – svarstė verslininkas.

Tik nuo 20 metų

Dar vienas svarbus pakeitimas – alkoholį pirkti ir vartoti galės asmenys tik nuo 20 metų. Jo pardavimas jaunesniems pirkėjams užtrauks baudą nuo 30 iki 120 eurų. O žmogus, alkoholį nupirkęs ar kitaip perdavęs jaunuoliams iki 20 metų, mokės nuo 90 iki 180 eurų baudą. Už pakartotiną pažeidimą bauda gali siekti nuo 180 iki 480 eurų.

Be to, alkoholinių gėrimų pardavėjai privalo reikalauti asmens tapatybę patvirtinančio dokumento iš tų asmenų, kurie atrodys jaunesni nei 25-erių metų.

„Kaip į tai reaguos visuomenė? – klausė UAB „Gulbelė“ direktorius. – Kai užpraeitais metais buvo priimtas sprendimas prašyti asmens tapatybės dokumentų visų alkoholinius gėrimus perkančių žmonių, kilo pasipiktinimas. Tada buvo aiškinama, kad čia verslininkai susigalvojo ir tyčiojasi iš žmonių.“

Dveji metai Šakiuose veikiančios „XXL gėrimai“ parduotuvės vadovo Modesto Novicko teigimu, pirkėjų, nepatenkintų dėl prašymo parodyti asmens dokumentą, emocijas turės sugerti alkoholio pardavėjai. Žinoma, viskas priklauso nuo to, kaip į tai pažvelgsime. Galime priimti ir kaip komplimentą, kad atrodome gerokai jaunesni nei esame.

Privalės išpilstyti

Užsukus į restoraną, kavinę ar kitą viešojo maitinimo įstaigą, pilstomų alkoholinių gėrimų bus galima įsigyti ir tomis valandomis, kai parduotuvėse jais nebeprekiaujama. Tai yra pirmadieniais–šeštadieniais nuo 20 iki 10 valandos, o sekmadieniais – nuo 15 valandos.

Visgi būtina atkreipti dėmesį, kad šiuo laiku įsigyti bus galima tik pilstomus alkoholinius gėrimus. Tai reiškia, kad visi alkoholiniai gėrimai galės būti parduodami tik išpilstyti į vartojimui vietoje pritaikytą tarą (pvz., taures, bokalus, grafinus).

Vyno gėrimo kultūra

Klausimas, kaip elgtis barmenui, jei klientas po 20 valandos užsisakys butelį brangaus šampano ar vyno? Mat vyno gėrimo kultūra turi savo ritualą. Čia svarbi kiekviena akimirka, kiekvienas padavėjo judesys: šampano atnešimas, etiketės rodymas, butelio atkimšimas ir išpilstymas po pusę taurės, kibirėlio su ledais statymas ir butelio į jį įdėjimas.

Ši veiksmų chronologija atliekama visuose Europos restoranuose. Kitaip ir negalėtų būti – į brangių alkoholinių gėrimų kainą įskaičiuotas ir tobulas vyno kultūros spektaklis. Kaip reikės paaiškinti užsieniečiams, kodėl jų užsakytas brangaus vyno butelis supilamas į grafiną?

„Šiuo metu vykdoma tokia politika, kad jau dvejus metus mes turime jaustis ligoniais. Vyno gamintojas ar someljė visai neįsipaišo į šios dienos aktualijas“, – komentavo A. Tarnauskas.

Problemų kils

Pasak A.Tarnausko, problemų kils restoranuose ir baruose, kai ateis švęsti skirtingo amžiaus jaunimas. „Jei jų metus ir nustatysime, kaip užtikrinti, kad vyresni nei 20 metų asmenys nesidalins alkoholiniais gėrimais su jaunesniais, kuriems jų neparduosime? Viskas palikta baro darbuotojų atsakomybei“, – svarstė šakietis verslininkas.

Tam pritarė ir M. Novickas, kurio manymu, sustačius jaunimą nuo 18 iki 25-erių metų į vieną eilę, negalėtum pasakyti, kuris iš jų jaunesnis, o kuris vyresnis. Tad kiekvienas užsukęs į restoraną ir panoręs alkoholio išgerti jaunas žmogus privalės su savimi turėti ir jo amžių patvirtinantį dokumentą.

Išsinešti negalės

Kita naujovė – draudžiamu laiku alkoholio iš viešojo maitinimo įstaigos lankytojai išsinešti negalės. Pavyzdžiui, klientas negalės iš viešojo maitinimo vietos namo pasiimti nebaigto gerti brangaus vyno  ar brendžio butelio.

Nesilaikant šių apribojimų, nuobaudos nuo 14 iki 30 eurų bus taikomos ne tik pardavėjams, bet ir draudžiamu paros laiku alkoholinius gėrimus iš kavinių, barų ar kitų viešojo maitinimo vietų išsinešantiems klientams.

Uždrausta reklama

Nuo sausio pirmosios uždrausta ir bet kokia alkoholinių gėrimų reklama, išskyrus informacinius pranešimus, skirtus šio verslo specialistams, alkoholio įmonių pavadinimus ir prekės ženklus iškabose ant jų pastatų ir transporto.

 Įmonės, prekiaujančios alkoholiniais gėrimais, alkoholio reklamos negalės skleisti socialiniuose tinkluose.

Turi savo klientą

 „XXL gėrimai“ parduotuvės vadovo M. Novicko manymu, dėl sutrumpinto pardavimo laiko alkoholinių gėrimų pardavimai labai nepasikeis, tik pasiskirstys klientų srautai. „Žmonės, apsipirkinėdami didžiuosiuose prekybos centruose, pirkdami maisto produktus, įsigys ir alkoholio ir, žinoma, su didesne atsarga“, – mano verslininkas.

Pasak jo, „XXL gėrimai“ dėl įstatymo pataisų neužsidarys. Parduotuvė turi savo pirkėjus, kurie ieško ne masinio produkto, generuojančio didžiausias apyvartas, bet kažko išskirtinio.

„Mūsų parduotuvę būtų galima pavadinti butiku, t.y. prabangesne, kitų alkoholio pardavėjų Šakiuose atžvilgiu, – atviravo parduotuvės vadovas. – Produkcija brangesnė, tačiau stengiamės patenkinti net įnoringiausio kliento norą.“

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.