Šildymo kaina – viena didžiausių šalyje

silumos tinklai
Rajono taryba pritarė įmonės UAB „Šakių šilumos tinklai“ prašymui didinti šilumos bazinę kainą, o tai reiškia, kad prasidėjus naujam šildymo sezonui šiluma vartotojams gali vėl pabrangti. D. Pavalkio nuotr.


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Praėjusį penktadienį rajono taryba patvirtino UAB „Šakių šilumos tinklai“ šilumos bazinę kainą. Įmonė prašė padidinti šilumos kainą 15 proc. Tokiam sprendimui taryba pritarė, tačiau tai dar nereiškia, kad šilumos kaina vartotojui tikrai ženkliai pakils.

UAB „Šakių šilumos tinklai“ prašė rajono tarybos padidinti bazinę šilumos kainą tretiesiems kainos galiojimo metams, atsižvelgdama į tai, kad dabartinės šilumos gamybos sąnaudos įmonėje neatitinka anksčiau patvirtintų kainų. Prieš patvirtinat bazinę šilumos kainą taryboje, svarstant šį klausimą, buvo intensyviai diskutuojama Finansų ir rajono plėtros komitete.

Komiteto pirmininkei Aušrelei Pukinskienei kilo klausimas, kodėl už šildymą rajono gyventojai, palyginus su kitomis savivaldybėmis, moka brangiau. Tarybos narė rėmėsi Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos tinklalapyje talpinamais šilumos gamintojų pateiktais įkainiais (birželio mėn. duomenys). Žiūrint į juos, anot A. Pukinskienės, Šakiai yra „brangininkai“, o pelno įmonė, kaip rodo pateikta lentelė, gauna visai nemažai.

Į komiteto posėdį tąkart buvo pakviestas ir UAB „Šakių šilumos tinklai“ direktorius Raimondas Rauckis bei įmonės ekonomistė Laima Pažereckienė, kurie turėjo paaiškinti, kas lemia, kad šiluma vartotojams vėl brangs, ir kur „išgaruoja“ įmonės pelnas.

Visų pirma, įmonės direktorius R. Rauckis ramino, kad nėra ko jaudintis, nes šilumos kainą atidžiai kontroliuoja Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija, kuri ir dabar patvirtintą tarybos sprendimą atidžiai peržiūrės ir įvertins, ar įmonė pagrįstai prašo didinti bazinę šilumos kainą. Anot direktoriaus, tik šiai Komisijai nustačius, kad kaina paskaičiuota pagrįstai ir teisingai, taryba priims galutinį sprendimą.

Bazinė šilumos kaina įmonei patvirtinta dar prieš dvejus metus, 2017 m., ir turėjo galioti iki 2021 m., tačiau, įmonės direktoriaus ir ekonomistės teigimu, situacija keičiasi dėl pakitusių gamybos sąnaudų. Kainą nulemia daug veiksnių – kuro, vandens ir elektros energijos sąnaudos, atlyginimai, įrenginių nusidėvėjimas, paskolų grąžinimas ir kt.

Pasak įmonės ekonomistės L. Pažereckienės, reikia atsižvelgti ir į tai, kad paskutiniaisiais metais mažėjo ir šilumos energijos realizacija: gyventojai jos suvartojo mažiau dėl renovacijos ar kitų veiksnių.

Kaip sako direktorius R. Rauckis, įmonė pirko ir biokuro katilą, už kurį turi grąžinti paskolą, bei investavo, kad efektyvintų įmonės veiklą ir taip mažiau pinigų išleistų „į orą“. Direktorius teigė, kad visas įmonės atliekamas investicijas kada nors vartotojai tikrai pajus, tik ne taip greitai, nes dar daug ko trūksta. Direktorius turi omenyje ir senas, susidėvėjusias šilumos trasas, ir kitus įrenginius, kuriuos reikėtų pakeisti, o į tai dar reikia investuoti.

„Tik kai pavyks efektyvinti įmonės veiklą, rezultatus pajus ir vartotojai, nes įmonė nepatirs nereikalingų sąnaudų, kurias gyventojai irgi turi apmokėti. Tačiau tai tikrai bus ne iš karto. Ir kas padaryta šįmet, šilumos vartotojai pajus tik po metų“, – sako direktorius R. Rauckis.

Tiek direktorius, tiek ekonomistė kalbėjo, jog reikia dėmesį atkreipti į tai, kad kainos didėjimui įtaką turėjo ir tarybos sprendimas, kad įmonė per ketverius metus vartotojams turi grąžinti 634 tūkst. eurų skolą, tačiau tai faktiškai neatitiko biokuro sąnaudų ir galutinis rezultatas toks, kad dabar vartotojai skolingi įmonei 145 tūkst. eurų. Šią skolą paskirsčius trejiems metams, vartotojui šiluma brangtų 0,26 cento už kilovatvalandę (kWh). Tokio pabrangimo, anot direktoriaus, vartotojai labai smarkiai nepajus.

Kuo rėmėsi Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija, pateikdama šilumos tiekėjų kainų palyginimus ir pelną visoje Lietuvoje, per komiteto posėdį konkrečiai nepasakė nei įmonės vadovas, nei ekonomistė. Buvo numatyta, kad atsakymą į šį klausimą jie turės pateikti per tarybos posėdį, tačiau taryba priėmė sprendimą, o apie pelną niekas įmonės vadovo daugiau ir nesiteiravo.

Be abejo, tarybos sprendimą didinti šilumos bazinę kainą dar svarstys minėtoji Komisija, ir tik ji nuspręs, ar šilumos kaina didinama pagrįstai. Tačiau faktas, kad įmonės prašymui didinti šilumos bazinę kainą pritarta, jau nepasikeis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.