„Sviestui sviestuotam“ iškilo grėsmė

sviestas sviestuotas
„Sviesto sviestuoto“ kūrėjos Milda Beržanskaitė-Kašėtienė (kairėje) ir Dovilė Stonė nesutinka, kad jų prekinis ženklas klaidina vartotojus, nes ant kiekvieno gaminio indelio patikslinta, kokios rūšies riešutų kremas jame yra. „Draugo“ archyvo nuotr.


„Šešerius metus veiklą vykdančiai MB „Sviestas sviestuotas“, kurios viena iš įkūrėjų yra šakietė Milda Beržanskaitė-Kašėtienė, iškilo grėsmė. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) nusprendė, kad šis prekinis ženklas esą klaidina vartotojus, nes galimai žmonės pirkdami riešutų kremo gaminius tikisi rasti pieno produktus, tai yra sviestą, tad prekinį ženklą toliau naudoti draudžia.
 
MB „Sviestas sviestuotas“ prieš Kūčias gavo VMVT pranešimą, kad jų prekės ženklas klaidina vartotojus, todėl nuo sausio 8 d. jį draudžiama naudoti.

VMVT teigia, kad 2017 metais Europos Teisingumo Teismas priėmė sprendimą, kuris draudžia pieno produktų terminais vadinti augalinius maisto produktus. Pasak tarnybos, toks pavadinimas klaidina vartotojus.

„2017 m. Europos Teisingumo Teismas priėmė sprendimą, draudžiantį augalinius maisto produktus vadinti atitinkamais pieno produktų terminais. Šis teisinis reglamentavimas galioja jau beveik treji metai ir maisto produktų gamintojams ši nuostata nėra naujiena, jie turėjo pakankamai laiko peržiūrėti savo gaminamų gaminių asortimentą ir pakoreguoti augalinės kilmės maisto produktų ženklinimą naudojant kitokius teisės aktuose siūlomus atitikmenis, kaip kremas, gėrimas, užtepas ar panašiai“, – aiškino VMVT Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Rita Sadūnaitė.

Ji nurodo, kad gaminio pavadinimas neprieštarauja teisės aktams, nes produktas pavadintas riešutų kremu, tačiau maisto produkto ženklinimo informacija yra laikoma ne tik pavadinimas, bet visa ant maisto produkto pakuotės ar etiketėje teikiama informacija – tai su maisto produktu susiję žodžiai, duomenys, prekės ženklai, registruotas prekės pavadinimas, vaizduojamoji medžiaga arba simbolis ir kiti.

Įvairių rūšių riešutų ir saulėgrąžų kremus gaminančios „Sviestas sviestuotas“ įkūrėjos neabejoja, kad jų verslui iškilo grėsmė.

„Juokas juokais, bet tokie valstybinių institucijų „bajeriai“ smulkiam verslui gali baigtis labai liūdnai. Nenorime taip lengvai paleisti prekės ženklo, kurį kūrėme 6-erius metus, tad ieškosim teisybės“, – socialinėje erdvėje nuomone dalijosi viena iš prekinio ženklo įkūrėjų Dovilė Stonė, svarsčiusi galimybę visomis išgalėmis ginti savo vardą užsitarnavusį prekinį ženklą.

Ši situacija susilaukė nemažo žiniasklaidos dėmesio, nuomonę dėl situacijos absurdiškumo išsakė ir Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė, klausimo svarstymas turėtų persikelti ir į Seimą.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.