Tarp geriausių šalies pienininkų ir mūsiškiai

simaitis mindaugas
Antroje vietoje tarp sparčiausiai augančių pieno gamintojų yra ir Kidulių seniūnijoje ūkininkaujantis Mindaugas Šimaitis (antras iš dešinės). V. A. Mekionio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Antradienį Raudondvaryje (Kauno r.) vykusioje šventėje „Pienės 2022“ jau devintą kartą apdovanoti pažangiausi šalies pieno ūkio atstovai. Žemės ūkio ministerija ir naujienų portalas pienoukis.lt sukvietė geriausius šalies pienininkus bei padėkojo už pažangą, augimą ir indėlį valstybės žemės ūkiui.

Sveikindamas „Pienės 2022“ laimėtojus žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas pasidžiaugė, kad tiek Vyriausybė, tiek Žemės ūkio ministerija pienininkystės sektoriui skiria daug dėmesio.

„Nuo kitų metų 32 proc. didės vidutinė metinė susietosios paramos suma pienininkystės sektoriui, o kitų metų biudžete pusmečiui numatomos elektros energijos kainų kompensacijos. Tačiau labai svarbu ieškoti galimybių investuoti į atsinaujinančius energijos išteklius, nepriklausomus energijos šaltinius, tam yra programos, kuriose ūkininkai jau gali dalyvauti“, – teigė žemės ūkio ministras.

2021 m. toliau sparčiai augo Kubilių ŽŪB, kuriai šiemet, kaip ir pernai, atiteko didžiausio Lietuvoje pieno gamintojo (tarp įmonių) apdovanojimas. Ši bendrovė 2021 m. pieno supirkėjams pardavė daugiausia pieno – 14 tūkst. 978 tonas, vidutiniškai laikė 1 tūkst. 518 melžiamų karvių (2020 m. – 14 tūkst. 594 t, laikė 1 tūkst. 493 karves).

Didžiausių Lietuvoje pieno gamintojų dešimtuke septintoje pozicijoje ir Lukšių ŽŪB – 2021 m. ji pardavė 10 tūkst. 909 t pieno, devintoje – Griškabūdžio ŽŪB – 10 tūkst. 894 t. Visos didžiausių Lietuvoje pieno gamintojų dešimtuke esančios žemės ūkio bendrovės 2021 m. supirkėjams pardavė 123,3 tūkst. t pieno (11 proc. viso parduodamo pieno Lietuvoje), laikė 12,7 tūkst. melžiamų karvių (6 proc.).

Pagal efektyvumą tarp bendrovių antri taip pat mūsiškiai – Lukšių ŽŪB, iš karvės pardavusi 11 tūkst. 640 kg, vos keliasdešimt kilogramų nusileidusi pirmąją vietą užėmusiai Radviliškio rajone įsikūrusiai Sidabravo ŽŪB, kuri iš karvės pardavė daugiausia pieno – vidutiniškai 11 tūkst. 685 kg.

Pasiteiravus Lukšių ŽŪB vadovo Kastyčio Krištolaičio, kaip pasiekti tokį efektyvumą, šis akcentavo, kad pieno ūkio efektyvumą daugiausiai lemia žmonės.

„Jau devintą kartą vyksta tie „Pienės“ apdovanojimai. Ne dėl apdovanojimų mes dirbam. Manau, kad ūkio efektyvumą lemia dirbantys žmonės. Geri specialistai, geri darbuotojai. Tuomet ir geras rezultatas. Kiek prisimenu, ketverius metus pelnėm pirmas vietas, visi kiti kartai, kaip ir šiemet, – buvo antri. Tie skirtumai tarp ūkių labai nedideli, – sakė daugiau kaip 30 metų ūkyje dirbantis K. Krištolaitis. – Ir kiti rajono ūkiai turi geras sąlygas dirbti, tad tą pirmą vietą yra išlaikyti sunku. Be abejo, kai įvertina kažkas iš šalies – visada yra smagu.“

Efektyviausių Lietuvoje pieno gamintojų dešimtuke (devintoje pozicijoje) ir Griškabūdžio ŽŪB – iš karvės vidutiniškai parduota 10 tūkst. 385 kg. Visos efektyviausių dešimtuke esančios bendrovės pieno supirkėjams iš karvės pardavė daugiau kaip 10 tūkst. kg pieno.

Beje, Lukšių ŽŪB patenka tarp trijų ir didžiausių, ir efektyviausių.

Nors tarp didžiausių šeimos ūkių mūsų rajono pienininkų pirmose pozicijose nėra, tačiau penktoje vietoje – Daiva Stanaitienė, supirkėjams 2021 m. pardavė 3 tūkst. 254 t pieno.

Tarp sparčiausiai augančių pieno gamintojų antroje vietoje – mūsų rajono ūkininkas Mindaugas Šimaitis, parduoto pieno pokytis per metus siekia 56 proc. Jis nusileido ūkininkui iš Telšių rajono.

M. Šimaičio gyvulininkystės ūkis įsikūręs Aleksandravos k. (Kidulių sen.), ūkininkas laiko apie 300 karvių. Ūkininkauja daugiau nei dešimt metų. Pieno ūkį pradėjo plėsti prieš maždaug prieš 6–7-erius metus, anot ūkininko, melžiamų karvių skaičius sparčiai augo nuo maždaug 30-ies.

Pasak M. Šimaičio, „Pienės“ apdovanojimą gauna jau treti metai iš eilės. Pernai efektyviausių ūkių dešimtuke buvo ketvirti, užpernai – septinti. Be to, M. Šimaitis tarp sparčiausiai Lietuvoje augančių pieno gamintojų pats jauniausias.

„Be abejo, džiaugiamės kiekvienu įvertinimu. Tačiau šios dienos kontekste, kai gauni po 71 centą, susimokėti fermose už elektrą – melžimą ir pieno šaldymą, tai toks ir džiaugsmas. Tai ir tą apdovanojimą atsiimdamas iš ministro rankų svarstai, kad visgi ūkininkų jis negirdi. Vis dar ūkininkas šiandien blogio nešėjas: karvės teršia aplinką, visi tik pasirengę baudas rašyti, o ne padėti žemdirbiui“, – kalbėjo M. Šimaitis.

Anot ūkininko, jis ateityje planuoja ūkyje įsirengti saulės elektrinę, tačiau atsinaujinančios energijos įrenginius puolė visi rengti, tad įrenginius bus pradėta montuoti tik kitų metų balandį.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.