Pavasario darbai vis labiau įsibėgėja

purskimo darbai
Lina POŠKEVIČIŪTĖ


Šie metai pažymėti ūkininkų protestais prieš valdžios abejingumą pieno sektoriui, dar balandžio pradžioje rajono ūkininkų technika išvažiavo ne į laukus, o į gatves, tačiau gyvenimas rajone tęsiasi ir ūkininkai pasinėrė į pavasario darbus: baigiama vasarinių kultūrų sėja, kalbinti žemdirbiai džiaugiasi gerai peržiemojusiais žiemkenčiais, laukuose jau pasodintos ankstyvosios bulvės.

Kalbintas šakietis ūkininkas Juozas Valaitis pasakojo, kad šiemet pavasariniai darbai vėlavo, cukrinius runkelius sėti pradėjo balandžio 14 d., trimis savaitėmis vėliau nei ankstesniais metais.

„Pernai pasėjau kovo 24 d., tačiau runkeliai sudygo po maždaug mėnesio, o šiemet – už savaitės. Trečiadienio ryte žiūrėjau – jau matyti vietomis eilutės“, – sako J. Valaitis ir priduria, kad šiemet saldžiųjų šakniavaisių užsėjo apie 130 ha, pabandymui pasėjo ir pupų.

J. Valaitis apžiūrėjęs žiemkenčius tvirtina, kad žieminiai kviečiai peržiemojo neblogai, šios kultūros ūkininkas sėjo 180 ha.

„Žieminių rapsų užsėjau 135 ha, kaip rapsai peržiemojo šiemet, galima vertinti įvairiai: rapsas, kuris buvo sėtas anksti rudenį, atrodo neblogai, vėliau sėti ir drėgnesnėje dirvoje – retesni. Svarsčiau, ar nereiks atsėti... Be abejo, šiame lauke rapsų derlius kokia tona jau bus mažesnis, bet kaip bus, taip bus gerai“, – sako J. Valaitis.

Giedručių kaimo (Šakių sen.) ūkininkas Rimantas Sinkevičius tvirtino, kad pavasarinės sėjos nedaug turėjo – pasėjo 28 ha pupų. Iš žieminių kultūrų ūkininkas turi pasėjęs žieminių kviečių (250 ha) ir rapsų (60 ha).

„Šiek tiek šilumos trūksta, pasėliai nelengvai atsigauna“, – dalinasi rūpesčiais R. Sinkevičius.

Ūkininkas taip pat užsiminė, kad šiemet deklaruojant pasėlius yra ir naujovių, ir painiavos.

„Norint pretenduoti į ekoschemų išmokas, kraštovaizdžio elementams reikia skirti ne mažiau kaip penkis proc. nuo savo deklaruotos ariamosios žemės arba sėti žaliąjį pūdymą. Mes įsigijom sėklos ir, atsiradus daugiau drėgmės, pasėsim žaliąjį pūdymą“, – ūkininkavimo subtilybėmis dalinosi R. Sinkevičius.

Svarbiausi pavasario darbai pačiame įkarštyje ir žemės ūkio bendrovėse. Trečiadienį žemę laistantis lietutis, pasak Griškabūdžio žemės ūkio bendrovės agronomo Viktoro Šnipo, netgi džiugina. Agronomas sakė, kad vasarinių grūdinių kultūrų – miežių (150 ha), kviečių (30 ha) ir pupų (110 ha) – sėja jau baigta.

„Liko pasėti kukurūzai, tikimės po šito lietaus pradėti sėti. Planuojam užsėti apie 300 ha. Pagal fenologinius sėjos parametrus jau tinkamas laikas sėti kukurūzus. Neteigčiau, kad darbai šiemet vėlavo“, – kalbėjo V. Šnipas.

Bendrovės laukuose žaliuoja žieminiai kviečiai, kvietrugiai ir rapsai, anot agronomo, javai peržiemojo labai gerai, rapsai – vidutiniškai.

„Iš 150 ha pasėtų rapsų 20 ha reikėjo atsėti. Manau, šiemet žieminio rapso derlingumas gali būti menkesnis. To priežastis – rudenį pasėjus rapsus nebuvo lietaus, todėl kai kur rapsas sudygo tik po mėnesio, kituose bendrovės laukuose, kur palijo, sudygo gerai“, – pasakojo ūkio agronomas.

Anot jo, šį trečiadienį palijus, atsigavo pievos, o tai juos, kaip gyvulininkystės ūkį, itin džiugina. Apie gegužės 20–25 d. bendrovė planuoja pradėti šienapjūtę ir ruošti pašarus gyvuliams.

Rajono laukuose prasidėjo ir ankstyvasis bulviasodis, kalbintas ilgametis bulvių augintojas naumiestietis Mindaugas Valaitis tikina – bulviasodis startavo vėluodamas.

M. Valaitis pačių ankstyviausių bulvių pasodino apie 40 ha, bulvių augintojas teigia, kad šiemet agroplėvele laukų nedengė.

„Į dirvą bulvės sugulė jau sudaigintos, laukų nedengsiu, kadangi gavosi vėlyvas bulvių sodinimas. Tikiuosi, kad greitai atšils. Problema yra rasti ir žmonių padėti uždengti agroplėvele laukus“, – sakė naumiestietis.

M. Valaitis vėlyvesnėms bulvių veislėms žada skirti dar 40 ha žemės plotą. Pašnekovas pasidžiaugė, kad pernai bulvių derliaus realizacija buvo nebloga, nes buvo didelis bulvių poreikis.

„Kooperatyvo „Bulvių namai“ pagalba realizuojant produkciją, vietinėje rinkoje išsitekom. Be abejo, jau pernai gerokai daugiau kaštų buvo – pabrango elektra, trąšos, bet pakilusi bulvių produkcijos kaina suteikė optimizmo nenuleisti rankų ir bulves auginti toliau“, – sakė pašnekovas.

M. Valaitis pripažino, kad renkasi tradicines ir laiko patikrintas bulvių veisles iš UAB „Šaka“, ir tikisi šviežias bulves šiemet kasti birželio pabaigoje.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.