Sausio 13–osios dienos įvykių šakiečiai nepamiršta

sausio13Lemtingąją 1991 metų sausio 13-ąją dieną suvienyti ir trokšdami laisvės lietuviai pasiekė istorinę pergalę. Tauta nesileido sutriuškinama sovietinių okupantų ir vietinių kolaborantų agresijos, atsilaikė prieš bandymą karine jėga įvykdyti perversmą ir apgynė atkurtos valstybės Nepriklausomybę.
 
Nuotr. Akcijos „Atmintis gyva, nes liudija“ simboliu tapusios žvakių liepsnelės nušvietė rajono mokyklų bei kitų įstaigų langus.
 
Atmintis gyva, nes liudija

Nuo 2008 metų rengiama pilietinė akcija – „Atmintis gyva, nes liudija“, inicijuojant Tarptautinei komisijai nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti. Šios iniciatyvos vienas iš tikslų yra priminti, kaip sovietų kariuomenė bandė įvykdyti perversmą Lietuvoje ir nuversti teisėtą Lietuvos valdžią, o Lietuvos piliečiai apgynė valstybės nepriklausomybę. Taip pat šia akcija siekiama puoselėti jaunimo  istorinę atmintį bei  patriotiškumą. Akcija „Atmintis gyva, nes liudija“ stengiamasi prisiminti ir pagerbti žuvusiuosius bei nukentėjusius valstybės gynėjus.

Vienas iš svarbiausių šios akcijos siekių yra paskatinti jaunąją kartą domėtis laisvę ir nepriklausomybę mylinčių piliečių, patyrusių sovietinio režimo represijas, atsiminimais. Šakių kraštas šiai pilietinei akcijai taip pat neabejingas. Rajono mokyklose, valstybės įstaigose, gyventojų namuose 8 valandą ryto buvo užgesintos šviesos, žuvusiųjų atminimui 10 minučių buvo deginamos žvakelės, simbolizuojančios gyvybę, šviesą, vienybę ir atmintį. Žvakelės yra tapusios akcijos „Atmintis gyva, nes liudija“ simboliu. Rajono mokyklose, prisimenant sausio 13-osios įvykius, šią dieną taip pat buvo žiūrimi su Laisvės gynėjų diena susiję filmai, dalijamasi prisiminimais.

Kriūkų mokykloje šią akciją šiemet nuspręsta organizuoti lauke - visa mokyklos bendruomenė 8 val. uždegė atminties žvakeles languose ir susirinko mokyklos kiemelyje. Buvo uždegtas laužas, prie kurio visi prisiminė 1991m. sausio 13d. įvykius, tylos minute pagerbė žuvusiuosius už laisvę, giedojo himną, skaitė eiles apie Laisvę, Tėvynę, kalbėjo apie pilietiškumą, istorinę atmintį bei kitas vertybes. Susikibę rankomis ne tik dainavo, bet ir skandavo Lie-tu-va! Aplink laužą šviečiančios žvakių liepsnelės – amžinos šviesos, vilties ir meilės ženklai, kurie tą akimirką sujungė čia esančiuosius su Amžinybėn išėjusiais Laisvės gynėjais.

Renginių gausa

Šiais metais, minint sausio 13-ąją, renginių visame rajone vyko kaip niekad daug. Šv. mišios Šakių Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje ir koncertas Šakių kultūros centre. Lukšių miestelio kultūros centre buvo galima pažiūrėti Sąjūdžio vaizdo metraštininko Leono Vytauto Glinskio dokumentinį filmą „Laužai prie parlamento“, kuriame metraštininkas turimą istorinę 1991-ųjų sausio įvykių dokumentinę medžiagą sudėjo į septynių dalių filmą, pradedant 1991 m. sausio 7-ąja ir baigiant 1991 m. sausio 13-ąja. Lukšių miestelio centre taip pat buvo pastatyta vaizdinė instaliacija, skirta sausio 13-osios aukų atminimui. Sausio 13-23 dienomis Sudargo bibliotekoje veikia Juozo Vyto Tamušausko nuotraukų paroda. Gelgaudiškio kultūros centre taip pat vyko Laisvės gynėjų dienos minėjimas. Jame dalyvavo smuikininkas, kompozitorius ir Laisvės gynėjas Miroslav Forman bei aktorė, renginių vedėja ir režisierė Nijolė Forman.
 
Bėgimas Laisvės gynėjų dienos vardan

Minint Sausio 13 – osios įvykius, Sintautuose jau dešimtąjį kartą  surengtas tradicinis bėgimas seniūno Kęstučio Birbilo taurei laimėti. Norinčiųjų dalyvauti bėgime ir šiemet nestigo. Įveikti beveik aštuonių kilometrų distanciją panoro rekordinis dalyvių skaičius - net 82 bėgikai iš Sintautų, Kudirkos Naumiesčio, Lekėčių, Lukšių ir aplinkinių kaimų. Keletas dalyvių atvažiavo ir iš Vilkaviškio rajono.

Startą bėgimo entuziastams, kaip įprastai, davė rajono savivaldybės administracijos direktorius Juozas Puodžiukaitis. Jauniausiam bėgimo dalyviui - keturnaujiečiui Laimiui Lupinui aštuoneri sukako gruodžio mėnesį, vyriausiajam - Antanui Barancovui, kuris nepraleido nė vieno bėgimo Sintautuose, 64 – veri.

Mergaičių iki 14 metų grupėje distanciją greičiausiai įveikė Viktorija Prapuolenytė. Antroji atbėgo Simona Šėporaitytė. Trečia liko Diana Arlauskaitė. Berniukų iki 14 metų grupėje pirmasis finišo liniją kirto Ernestas Ulvydas. Antrasis 8 km trąšą įveikė Deividas Mačaitis. Trečiasis atbėgo Modestas Merkevičius.

Būtent šių grupių nugalėtojams šiemet buvo įteikti ūkininko Juozo Juškos įsteigti piniginiai prizai, siekiant skatinti jaunimą dalyvauti varžybose ir siekti pergalių.

Merginų nuo 15 metų ir moterų grupėje greičiausia buvo Gintarė Daugėlaitė.  Antroji liko Vaida Janušauskienė. Trečia atbėgo Laura Domeikaitė. Vaikinų nuo 15 metų ir vyrų grupėje geriausiai pasirodė Antanas Liepuonius. Antrasis finišo liniją kirto Algimantas Žemaitaitis. Trečias liko Justas Balsys. Jiems įteikti rajono savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus įsteigti prizai.

Absoliučiu bėgimo nugalėtoju, kaip ir keletą metų iš eilės, tapo vilkaviškietis Nerijus Markauskas, 8 km trąsą įveikęs per 25 minutes. Jam įteikta Sintautų seniūno taurė.
 
„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.