Festivalyje labiausiai spindėjo „Šypsena“

cirko ziburiai
Nuotr. Iš viso „Cirko žiburiuose“ dalyvavo 11 cirko kolektyvų iš šešių valstybių – apie 100 įvairaus žanro artistų.


Šakių jaunimo kūrybos ir sporto centre lapkričio 26–27 d. vyko šeštasis tarptautinis cirko festivalis-konkursas „Cirko žiburiai 2016“, kuriame programas pristatė net 11 cirko kolektyvų iš šešių valstybių. Geriausia pripažinta Šakių cirko mokyklos programa.
 
Šakių cirko mokykla „Šypsena“ parengė pasirodymus lietuvių liaudies motyvais, vienaračiais buvo šokama kepurinė, vaizduojamos piemenėlių išdaigos. Cirko mokyklos vadovai Itana ir Raimondas Januševičiai pripažino, kad rizikavo apsisprendę atspindėti lietuvių folklorą cirko mene ir iki pat galo nežinojo, ar pavyks žiūrovams ir komisijai tai suprasti.

 „Visgi tas pasiteisino šimtu procentų. Su šia programa jau esame pakviesti pasirodyti Aleksandrijoje, ją pritaikysime 2018 m. vyksiančiai „Dainų šventei“. Džiugu, kad cirkas gali reprezentuoti tautinę kultūrą“, – sakė R. Januševičius.

Pirmąją vietą festivalyje-konkurse laimėjusi „Šypsena“ buvo apdovanota Šakių rajono savivaldybės mero Juozo Bertašiaus įsteigtu 300 eurų prizu. Antra vieta ir savivaldybės tarybos narės Aušrelės Pukinskienės įsteigtas 200 eurų prizas skirtas „Alle-Ap“ iš Kijevo (Ukraina). Trečia vieta apdovanoti „Feerija“ iš Oršos (Baltarusija), kuriems įteiktas Jono Palukaičio įmonės įsteigtas 100 eurų prizas. Dar viena trečia vieta ir tokiu pačiu piniginiu prizu, įsteigtu UAB „Samilta“, apdovanoti ir „Spūtnik & Piligrim“ iš Maskvos (Rusija). Visiems šiems laimėtojams buvo įteiktos ir šakiečio skulptoriaus Kęstučio Dovydaičio sukurtos skulptūrėlės. Pagal amžiaus grupes iš visų beveik 100 dalyvių taip pat išrinkti ir apdovanoti geriausi originalaus, akrobatikos, ekvilibristikos, plastikos žanrų bei oro akrobatikos ir oro gimnastikos artistai.

Pasak „Šypsenos“ vadovo R. Januševičiaus, cirko mokyklos gyvavimas prasideda nuo savo žinių bagažą norinčių perteikti specialistų ir talentingų bei nebijančių dirbti vaikų. Cirko kritikas, festivalio vertinimo komisijai pirmininkavęs Alvidas Jancevičius teigė, kad šis renginys turėtų būti vertas atitinkamo valstybės dėmesio ir finansavimo, nes tai puikus jaunimo užimtumo skatinimas. Ne vienas komisijos narys, garbus svečias lenkėsi prieš Šakių cirko mokyklos vadovų atsidavimą, įdedamą darbą, entuziazmą bei nuolat kylantį paties festivalio lygį.

Festivalio komisiją sudarė nariai iš Lietuvos, Vokietijos, Baltarusijos, Rusijos, Ukrainos. Pastarojoje šalyje gyvuoja stiprios cirko tradicijos, čia veikia septyni profesionalūs cirko kolektyvai, o du trečdaliai Ukrainos cirko artistų dirba geriausiuose Europos cirkuose. „Cirko žiburiuose“ viešėjusi Ukrainos nacionalinio cirko direktorė Liudmila Ševčenko atkreipė dėmesį į „Šypsenos“ žonglierių Jurą Pratusevičių ir pakvietė jį studijuoti Kijevo cirko meno akademijoje. J. Pratusevičius yra abiturientas, jis jau pakviestas mokytis cirko meno ir Maskvoje, taigi netrukus jam teks priimti svarbius karjeros sprendimus, kad maksimaliai išnaudotų savo galimybes.

Festivalio organizatoriai, „Šypsenos“ vadovai I. ir R. Januševičiai „Cirko žiburius“ organizuoja kas antrus metus. Jie džiaugiasi, kad šiemet čia atvyko svečiai net iš šešių užsienio valstybių – Švedijos, Šveicarijos, Latvijos, Ukrainos, Rusijos ir Baltarusijos. Mūsų šaliai be šakiečių atstovavo Alytaus cirko kolektyvas„Dzūkija“.

Minimali suma, išleista festivaliui, neskaičiuojant žmogiškųjų išteklių, yra apie 10–11 tūkst. eurų.

Renginio proga atidaryta ir fotomenininko Vido Venslovaičio fotografijų paroda „Viskas dėl šlovės“, kurioje eksponuojamos nuotraukos, darytos „Šypsenos“ gastrolių vasarą metu.

„Šypsenos“ pasiekimai festivalyje
• I vieta – pagrindinis geriausio cirko kolektyvo prizas. Apdovanojimai: menininko Kęstučio Dovydaičio statulėlės, 300 eurų. Prizo steigėjas – Šakių rajono savivaldybės meras Juozas Bertašius.
• I vieta – originalusis žanras, 6–14 m. grupė. Pasirodė Emilija Pranskaitytė, Eimantė Pranskaitytė, Kamilė Daugėlaitė, Rugilė Daugėlaitė.
• I vieta – akrobatikos žanras, 15–19 m. grupė. Akrobatų su šokdynėmis pasirodymas.
• I vieta – ekvilibristikos žanras, 15–19 m. grupė. Pasirodė Juras Pratusevičius.
• II vieta – oro akrobatika, 15–19 m. grupė. Pasirodė Agnė Palubinskaitė, Augustė Išganaitytė.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.