Poniškos privilegijos: pažinti, atrasti, išgirsti, pajausti ir išragauti

adventur
Nuotr. Šakių rajono turizmo paslaugų teikėjai profesonaliai pristatė „Poniškų privilegijų“ asortimentą – susidomėjimo sulaukė ir degustacijos, ir nauja produkcija, ir išskirtiniai pasirodymai.

Savaitgalį vykusi 6-oji tarptautinė turizmo ir aktyvaus laisvalaikio paroda „Adventur“ šiais metais keliautojus kvietė rinktis kitokias keliones ir neįprastus keliavimo būdus, tad Šakių rajono turizmo paslaugų teikėjai pristatė „Poniškų privilegijų“ asortimentą. Savotiškos egzotikos ir unikalių patirčių bei įspūdžių išsiilgusiems parodos lankytojams buvo siūlomos jau populiarios bei visai naujos pramogos, Šakių turizmo informacijos centro sudaryti maršrutai.

Ponišką zanavykiško svetingumo atspalvį Šakių TIC komentuoja paprastai: „Kodėl Šakių rajonas? Nes tai atviros didikų dvarų durys ir šimtmečius puoselėjamos tradicijos, tautinio paveldo gardumynus kepantys, spaudžiantys ir brandinantys ūkiai, tūkstančiais gervių stulbinantys ir didingais vaizdais užburiantys gamtos draustiniai, kariliono varpais skambantys miestai ir festivaliais aidintys miesteliai.“

Tradicinė „Adventur“ paroda skaičiuoja tiek dalyvių, tiek lankytojų bei ekspozicijos ploto rekordus, o Šakių rajonas gali pasigirti darna išpildant TIC sumanytą reprezentacinį formatą: sukant laimės ratą po visą Lietuvą iškeliavo daugiau nei 200 prizų, kuriuos įsteigė 21 partneris. Poniškai įsipatoginti pačiame stende kvietė ir „Lauksvos“ baldai.

Šakių stende, kaip ir pernai, buvo rengiami turizmo paslaugų teikėjų pasirodymai. 2017 metų geriausia turistinės informacijos specialiste tapusi Šakių turizmo informacijos centro direktorė Ieva Bernotaitė džiaugiasi, kad tokiu principu savo kraštą reprezentuoja jau ir kiti regionai. Galimybe pabendrauti su parodos lankytojais ir tiesiogiai prisistatyti pasinaudojo Zanavykų muziejaus atstovės, Geldaudiško dvaro damos, pats Čekauskų etnografijos muziejaus įkūrėjas Gintas Čekauskas bei Kidulių dvaro šokių kolektyvas. Restorano „Kuchmistrai“ komanda, pristatydama šaltojo sezono naujieną, surengė alaus sriubos su šerniena degustaciją, taip tik patvirtindama, kad dvariškas restorano konceptas turi nekasdienį skonį.

Dar didesnio susidomėjimo sulaukė to paties restorano pristatyta naujo produkto – „Duonos ragaučiaus“ degustacija „Atviros dienos kaime“ stende. Zanavykiška duonzupė, duona su kanapių sviestu, duonos blynai – tik dalis viso asortimento patiekalų. Bene labiausiai ragautojus nustebino juodos duonos saldainiai, kuriuos specialiai parodai pagamino cukrainė „Laimė“. Per pastaruosius metus edukacijos „Zanavykų ragaučius“ paklausa išaugo daugiau nei dvigubai, tad ne veltui UAB „Gulbelė“ Valstybinio turizmo departamento apdovanojimuose gavo 2017 metų maitinimo įmonės titulą.

Kaimo turizmo sodybos „Kukarskė“ savininkė Vida Galvelienė savo verslą taip pat pristatė „Atviros dienos kaime“ stende. Ji pirmą kartą dalyvavo parodoje ir buvo labai patenkinta. Lankytojus moteris vaišino pačios keptu morkų pyragu: iš savų vištų kiaušinių, savo daržo morkų, su pilno grūdo miltais. Pasak jos, lankytojus itin domino tas įprastas sodybos gyvenimas, kai ryte žadina gaidžio giedojimas, o pusryčiams patiekiama kieme lakstančių vištų kiaušinių kiaušinienė. Valstybinis turizmo departamentas akciją „Atviros dienos kaime“ apdovanojo sėkmingiausios iniciatyvos kategorijoje.

Antrame aukšte prekiavusi ir degustuoti Kidulių krašto vynus kvietusi UAB „Vilkenta“ džiaugėsi, kad lankytojai jau atpažįsta jų prekinį ženklą – net specialiai ieško stendo, kad įsigytų pamėgto vyno sau ar draugams pradžiuginti. Iš vyndario atsivežtų 11 vynų rūšių keturios rūšys buvo visiškai išparduotos. Parodos lankytojai žavėjosi dilgėlių ir svarainių vynais, tačiau lyderio pozicijas tvirtai išlaikė legendinis pienių vynas.

Naujų patirčių ieškančius parodos lankytojus domino galimybė keliauti Lietuvoje – su šeima, su draugais, kolegomis ar ekskursijų grupėmis. Šakių rajonas tam pasirengęs ir nusiteikęs svečius priimti kaip ponus – lygiai taip, kaip nuo seno darė zanavykai.

Stende lankęsis meras Edgaras Pilypaitis, Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Augenija Kasparevičienė bei specialistė Aurelija Papievienė džiaugėsi skoningu rajono reprezentavimu. Vilniaus zanavykai: Arvydas Vidžiūnas ir Rimvydas Butautas, jautėsi lyg apsilankę Zanavykijoje, pas artimiausius gimines. Gerų, dar šviežių, prisiminimų vedami, pasilabinti su „Kuchmistrų“ kolektyvu užsuko ir Beata Nicholson bei Vytaras Radzevičius. Degustacijų bei zanavykiško svetingumo pavilioti buvo ne tik Marijampolės, Šilalės, Kauno, Neringos bei Druskininkų valdžios atstovai, bet ir kultūros paveldo departamento direktorė Diana Varnaitė. Noriai apie turizmo verslo iššūkius bei bendradarbiavimo galimybes kalbėjo Jurbarko turizmo ir verslo informacijos centro vadovė Gaiva Mačiulaitienė.

Monika Būblaitytė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.